SAD obustavile isporuku opreme Turskoj za zrakoplov F-35

Vrijeme:52 sec

Washington je obustavio isporuku opreme Turskoj za borbeni zrakoplov “F-35”, rekli su neimenovani izvori, što je prvi konkretan korak SAD-a u cilju blokade isporuke u svjetlu turske planirane kupovine ruskog raketnog sustava obrane.

Neimenovani izvori rekli su da je obustavljena naredna isporuka opreme za obuku, kao i sve buduće isporuke materijala u vezi sa zrakoplovom “F-35”.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan ne želi otkazati kupovinu ruskog sustava “S-400” za koji SAD tvrde da će kompromitirati sigurnost zrakoplova “F-35”. Turska je najavila da će preuzeti sustav “S-400” u srpnju.

Iz Pentagona je Reutersu u ožujku rečeno da SAD mogu mnogo toga zadržati ili blokirati u vezi s isporukom zrakoplova kako bi poslale jasan signal Turskoj da su SAD ozbiljne i da se Ankara treba odreći svojih ambicija da posjeduje sustav “S-400”.

Očekuje se da će američka odluka o zrakoplovima “F-35” zakomplicirati planirani posjet turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua Washingtonu ovog tjedna, koji dolazi na summit NATO-a.

 

Srna/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)