UEFA zatvara Maksimir zbog rasizma. Dinamu najteža kazna do sada

Vrijeme:1 min, 27 sec

UEFA je kaznila Dinamo zatvaranjem Maksimira za iduće dvije europske utakmice, od čega drugu utakmicu uvjetno na period od dvije godine, piše Index.hr.

Kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo (CEDB) Europskog nogometnog saveza (UEFA) prijavilo je rasističko ponašanje dijela maksimirske publike, korištenje pirotehnike, ubacivanje predmeta na teren i blokirane prolaze na tribinama na prvoj utakmici osmine finala Europa lige koju je Dinamo 7. ožujka na svom stadionu igrao protiv Benfice.

Osim zatvaranja stadiona, Dinamo je i novčano kažnjen s 20 tisuća eura zbog rasizma, te s 40 tisuća eura zbog ostalih prekršaja što znači da će Dinamo prvu iduću europsku utakmicu odigrati pred praznim Maksimirom.

To će biti iduće sezone u drugom pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka.

Dinamo kažnjen zbog keltskog križa isto kao i Rijeka 2013. godine

Bad Blue Boysi su na utakmici protiv Benfice na sjevernoj tribini istaknuli zastavu na kojoj je pisalo “Blue Lions”, a UEFA-i je bilo sporno slovo “o” na preko kojeg je bio nacrtan keltski križ.

Podsjetimo, UEFA je sličnom mjerom reagirala i 2013. godine kada je Rijeka igrala Europa ligu ispraznivši tada Armadinu D tribinu za susret s Lyonom u skupinama. Bilo je to zbog isticanja zabranjenih rasističkih simbola i neprohodnosti stepenica među sektorima tijekom susreta s Betisom.

Rijeka je zbog gaženja famozne “žute crte” na kojoj su gledatelji sjedili, platila osam tisuća eura kazne.

Što se rasizma tiče, UEFA je tada također uočila keltske križeve na Armadinim transparentima. Keltski križ je simbol kršćanstva i keltske tradicije,a u zonu zabrana uveli su ga neonacisti. U Njemačkoj je kasnije i ukinuta organizacija VSBD/Pda.

Isticanje keltskog križa zabranjeno je na terenima Rusije, te u Njemačkoj i Italiji osim ako se utvrdi da nema nacističke konotacije.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)