Plenković: Odgovorno je ići prema više opcija pri nabavi zrakoplova

Vrijeme:1 min, 51 sec

Plenković o nabavi borbenih zrakoplova

Nakon što je jučer svečano obilježena 10. obljetnica ulaska Hrvatske u NATO, Stalni odbor Parlamentarne skupštine Sjevernoatlantskog saveza ovoga vikenda u Zagrebu održava proljetno zasjedanje. Uz premijera Andreja Plenkovića na sastanku sudjeluje i ministar obrane Damir Krstičević, piše HRT.

Tijekom dvodnevnog sastanka razgovarat će se o brojnim problemima s kojima je suočen svijet.

Situacija u Europi se dramatično promijenila u proteklih nekoliko godina. Svjedočimo terorističkim napadima na Plenkovic Natoeuropskom tlu te nestabilnosti na područjima na istoku Europe. Problem migracijskih kretanja je problem sam za sebe zato što on ima utjecaj na sigurnost građana, rečeno je na zasjedanju.

Premijer Andrej Plenković rekao je da se Hrvatska dokazala kao članica NATO-a i kada je riječ o participaciji u misijama te kontinuirano ulaže u obranu.

– Važno je da moramo zadržati fokus međunarodne zajednice na JI Europi. Što su procesi integriranja u EU i NATO čvršći, strukturiraniji i dinamičniji, to su i izazovi za stabilnost, međusobnu suradnju, bolje funkcioniranje, gospodarski razvoj ili rješavanje socijalnih problema manji, rekao je.

Na pitanje o borbenim zrakoplovima odgovorio je da Hrvatska radi na tome da se osigura i ojača ta sposobnost.

Istodobno nije mogao jamčiti da će Hrvatska do kraja njegova mandata dobiti nove vojne zrakoplove.

– Teško je to u ovom trenutku reći.

Upitan hoće li se ići u izravnu pogodbu ili na novi natječaj, rekao je da je “odgovorno da se ide prema više opcija”

– Drago nam je da se taj sastanak poklopio s našom obljetnicom, ali praktički i s još jednom obljetnicom – 4. travnja je 70 godina postojanja NATO-a. Ovo je još jedan pokazatelj da Hrvatska participira političkim artikulacijama ciljeva i odnosa NATO saveza, istaknuo je Miroslav Tuđman, voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da je Vlada zaustavila pad proračuna nakon 6 godina te da sustavno svake godine povećava vojni proračun koji je sada na 1,71% BDP-a.

– Moramo voditi računa o sigurnosti, ali i svim drugim uvjetima života i rada u Hrvatskoj. Želimo zadržati borbeno zrakoplovstvo, istražujemo sve moguće opcije, s ciljem da se izabere ono što je najbolje za Hrvatsku, a da hrvatski građani mogu to priuštiti, rekao je.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)