SAD Mediha Salkičević iz BiH čeka presudu; financirala teroriste, zagovarala spaljivanje nevjernika

Vrijeme:2 min, 2 sec

Mediha – Medi Salkičević (38) iz BiH, koja je ranije izjavljivala da svi nevjernici trebaju biti spaljeni živi, čeka izricanje presude koje joj je američko pravosuđe zakazalo za 18. lipnja, nakon što je nedavno priznala da je financirala borce Islamske države (IS).

Pošto je provela četiri godine u federalnom zatvoru, boreći se protiv optužbi za terorizam, ova majka četvero djece iz zapadnog Schiller Parka priznala je krivicu, odnosno da je bila dio grupe bh. imigranata u Illinoisu, New Yorku i Missouriju koji su kupili taktičnu opremu i slali je s novcem i drugim zalihama borcima IS, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Američki mediji podsjećaju da je Mediha jedna od šest optuženih povezanih s Abdulahom Ramom Pazarom, također bh. imigrantom koji je živio u Sant Louisu prije nego što je otišao u Siriju 2013. godine da se priključi islamskim radikalistima.

On je, podsjetimo, Amerikanac porijeklom iz BiH koji se otišao boriti za IS, gdje je potom ubijen. Sud je odbio tvrdnju Salkičevićeve da je pomagala borcu IS, Pazaru, “jer je on tvrdio da je zakonski zastupnik u sirijskom konfliktu”. To je bio veliki gubitak za obranu i vjerojatno je razlog za priznavanje krivice.

Salkičević je uhićena u Schiller Parku u veljači 2015. godine, nakon čega je zatvorena u Sant Louisu, gdje je procesuirana. Imala je šansu za postizanje dogovora sa sudom i prije nekoliko godina, ali do nagodbe nije došlo. Sve do prošle nedjelje.

Tužitelji su istaknuli da su Salkičević i njeni suradnici koristili šifrirani jezik na društvenim mrežama u namjeri da podrže Pazara i druge teroriste povezane s IS, uz slanje novca i zaliha.

Medihini odvjetnici će vjerovano tražiti da joj se, ako bude osuđena, u kaznu uračuna vrijeme provedeno u pritvoru, odnosno da odmah bude puštena na slobodu. Vlast, međutim, može tražiti dodatni pritvor, jer je ranije, kako se tvrdi, izjavljivala da svi nevjernici trebali biti spaljeni živi.

Ona je, podsjetimo, ranije pisala pismo sutkinji Catherine Perry da uzme u obzir, kako navodi, brutalnosti koje je sa svojom obitelji doživjela tijekom ratnih sukoba u BiH tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Salkičević je radila u kargo kompaniji na aerodromu “Chicago O’Hare” kada je odvedena u pritvor. Svih šestoro optuženih iz ovog predmeta su rođeni u BiH i sada žive u SAD.

Pored Salkičević za poticanje terorizma i pomaganje teroristima optuženi su i Ramiz Zijad Hodžić, njegova supruga Sedina Unkić-Hodžić, Armin Harčević, Nihad Rosić i Jasminka Ramić.

 

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)