Damir Pešorda: Kako je suverenizam odjedanput postao popularan

Vrijeme:3 min, 55 sec

 

Kako se bliže izbori za Europski parlament, tako suverenizam postaje sve popularnija riječ u vokabularu ovdašnjih stranaka. Suverenizmu se okrenuo i  Bernardićev SDP, navodno za europske izbore rade suverenistički program. Radi ga bivši ministar Branko Grčić. Grčić i hrvatski suverenizam, tko bi rekao da je Bernardić tako duhovit!? Esdepeovci će, kažu, biti moderni suverenisti, ne suverenisti devetnaestog ili dvadesetog stoljeća, to nikako, oni će težište stavljati na gospodarsku suverenost. Shodno tomu još su se ovoga tjedna iz petnih žila upeli obraniti Inu od Mađara lavovski se boreći u Saboru protiv zakona koji će, kako kažu, omogućiti da MOL potpuno preuzme Inu.

 Vidjevši na kraju da će zakon proći unatoč njihovu protivljenju, kao pravi lider oporbe Bernardić je, želeći srušiti kvorum, pozvao sve oporbenjake da napuste Sabor. Zastupnici Hasanbegović i Zekanović nisu izašli, nego su ostali i glasovali protiv. Međutim, očuvali su HDZ-u kvorum te je tako zakon ipak prošao. Odmah se pronio glas da su veći suverenisti Pupovac i Beljak od Hasanbegovića i Zekanovića. Nino ih je Raspudić nazvao ”ćatinim ćatama”, a Peđa Grbin ”samoproklamiranim suverenistima” koji su jaki samo kada ”treba napadati slabije”. Ne čudim se Grbinu, a – kada malo razmislim – ne čudim se ni Raspudiću. Što god učinio, Hasanbegoviću će mnogi zamjeriti. Jedni, kao npr. Beljak, da je izdajica Bošnjaka, drugi pak da je samim tim što je musliman sumnjiv Hrvat.

 U suverenističke diple udaraju i mostovci. Dvojac Grmoja i Bulj također se istakao u obrani Ine. Bulj je s mobitela puštao budnicu Ustani, bane, a Jandroković mu je po tko zna koji put izrekao opomenu. Slažem se, trebalo je HDZ-u srušiti kvorum, ako ni zbog čega drugog – ono zbog toga da Milorad Pupovac već jednom koalicijskom partneru uzvrati za sva dobra kojima ga ovaj obasipa. Međutim, Ina odavno nije suverenističko pitanje. Još početkom tisućljeća SDP je prodao četvrtinu Ine i polovinu upravljačkih prava MOL-u za smiješno mali iznos. Sanaderov je HDZ nastavio s tim neshvatljivim pogodovanjem Mađarima tako da već dugo u Ini odlučujuću riječ imaju Mađari. Sanaderu se sudi, traljavo, ali sudi, dok Linića I Jurčića ne pita nitko ništa.

    I što sad? Ina je, budimo realni, odavno izgubljena. Plenković je krajem 2016. petljao kako će Hrvatska Inu otkupiti od MOL-a pa onda tražiti strateškog partnera… Hvala Bogu, od toga nije bilo ništa. Kakvog smisla ima nešto skupo otkupljivati samo za to da bi ga se jeftino prodalo. Iz dosadašnjeg iskustva znamo da je ”traženje strateškog partnera” upravo to, prodaja ispod cijene. Ima li se još u vidu da se Inu planiralo otkupiti novcem koji bi se namaknuo prodajem četvrtine HEP-a, dobro je da toga nikada nije došlo. Na kraju bismo ostali i bez Ine i bez HEP-a. Sve to dobro znaju i u SDP-u, ali oni su oporba pa moraju nešto rogoboriti. Dok im se ne posreći pa dođu na vlast, onda će oni rasprodavati, a HDZ  suverenistički rogoboriti. Ukratko, novoprobuđeni je suverenizam SDP-a samo poza pred izbore.

 No, kako stvari sa suverenizmom u Hrvatskoj uistinu stoje? Hrast i HKS oformili su zajedničku platformu za predstojeće europske izbore i nazvali je Hrvatski suverenisti. Otvoreni su za suradnju sa srodnim političkim grupacijama, prije svega s NHR-om. Ako bi do takve suradnje uistinu došlo, ”suverenisti” bi možda mogli osvojiti i dva mandata za Europski parlament te postati svojevrsna alternativa HDZ-u za one koje je HDZ iznevjerio. Međutim, pravo je pitanja što je sadržaj suverenizma koji nude Hrvatski suverenisti? Nitko do sada – osim Živog zida koji opet nije prihvatljiv istinskim hrvatskim suverenistima zbog nekih drugih stvari – nije eksplicitno doveo u pitanje EU i hrvatsko članstvo u njoj. Stoga je i taj suverenizam Hrvatskih suverenista, grubo rečeno, usklađen s teorijom ograničenog suvereniteta Vladimira Iljiča Lenjina.

  Da me se ne bi krivo shvatilo, podržavam ja tzv. ujedinjenje desnice, boljih suverenista od njih za sada nema u hrvatskoj političkoj ponudi, a samovolju HDZ-a, koji se još jedino Pupovca boji, treba nekako obuzdati, no istina se mora reći. Uostalom, u suvremenom svijetu uistinu su suvereni samo oni najjači. Sad kad smo već u EU, politika kakvu vode Mađarska, Poljska i još neke zemlje jest nekakav optimum. Hrvatski se suverenisti za takvu politiku zalažu, barem deklarativno. No, mislim da je krajnje vrijeme da nacionalno osviješteni hrvatski političari prevladaju tu barijeru u glavi i pojme da je zamisliv svijet i bez EU. To bi im bila dobra intelektualna vježba za snalaženje u trenutku kada se europski okvir, iz ovoga ili onoga razloga, raspadne. Inače će nam neki novi Tajani maznuti Istru, a neki novi Vučić istočnu Slavoniju dok se mi još budemo svojski borili za opstanak EU. Kao svojedobno Stipe Šuvar, Celestin Sardelić i Ivica Račan za opstanak Jugoslavije.   

Damir Pešorda/Hrvatski tjednik/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)