DODIK: Ako Kosovo uđe u UN i RS će se pozvati na to pravo, a Hrvati će se odcijepiti od BiH

0

 

 

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Kosovo svesrpsko pitanje, te da će se, ukoliko bi eventualno bilo primljeno u UN i Republika Srpska pozvati na to pravo, ali da ni Hrvati u BiH sigurno ne bi propustili tu priliku da se odcijepe od BiH.

“Milim da, ukoliko se konstelacija napravi takvom, ni Hrvati neće propustiti priliku da se i oni odvoje od BiH. Onda bi se postavilo pitanje – tko bi tu ostao?”, rekao je Dodik sinoć za RTS, prenosi Srna.

On je naglasio da Srbi u BiH smatraju da, ukoliko je nekome prihvaćeno to pravo, i Republika Srpska se može na to pozvati. On je podsjetio da se Republika Srpska, odmah nakon što je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, izjasnila odlukom Narodne skupštine da će, ukoliko Kosovo uđe u UN, i Srpska imati pravo odvojiti se od BiH.

“To piše u našoj rezoluciji od prije deset godina”, podsjetio je Dodik.

Prema njegovim riječima, takav scenarij – odvajanja od BiH političkom voljom naroda, zamisliv je bez rata.

“Bošnjaci to ne žele, ali će na kraju shvatiti da je to i za njih najbolje – da imaju teritorij kojim perspektivno mogu upravljati i vršiti vlast”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da je Kosovo svesrpsko pitanje. “U državnom smislu jeste pitanje države Srbije, ali u smislu nacionalnog poimanja i doživljaja tog pitanja, to je svesrpsko pitanje”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nema Srbina, ma gdje živio, da nema stav o pitanju Kosova i Metohije.

Na pitanje koliko je realno da Republika Srpska donosi svoje rješenja u skladu sa rješavanjem kosovskog pitanja, Dodik je naglasio da Srpskoj “ne moraju biti razlog i povod Albanci”, ali da mora imati svoje koncepcije.

On je ocijenio da bi 95 posto Srba sada glasalo za samostalnost Srpske.

Upitan tko bi priznao Srpsku u tom slučaju, Dodik je rekao da Britanci sigurno ne bi, jer su oni u BiH mešetarili.

“Dio antisrpske politike koju pokušavaju provesti u različitim vremenima uvijek sa žarom da naprave štetu Srbima i njihovom nacionalnom interesu na Balkanu”, rekao je Dodik.

On je naglasio da Srbi nisu avanturisti.

“Nismo mi oni koji će uraditi iracionalnu stvar, pogotovo ne onu koja bi mogla dovesti do tog da se tamo otpočne bilo kakav oružani sukob. Ja ne vjerujem da je on tamo moguć. Jedino je mogućnost odluke da intervenira NATO, a da se dođe do sukoba između Republike Srpske i Federacije BiH, to je nemoguće”, uvjeren je Dodik.

On je pojasnio da u BiH postoji zajednička vojska koja bi se u slučaju sukoba odmah raspala.

“Bošnjaci imaju samo županijske policije kojima je zabranjeno da ulaze u prostor drugog entiteta. Tako da je to isključeno sa tog stanovišta”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je suština njegove politike kao srpskog člana Predsjedništva BiH obrana Republike Srpske i dobrobit ljudi koji žive na tom prostoru, te očuvanje mira.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara