Zamjenik predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović smatra da formiranje Vijeća ministara ovisi isključivo od SDA i da je pitanje kada će ono biti okončano, ali da to ne treba dovoditi u vezu s NATO putem BiH.

“Da se mene pitalo, to smo mogli završiti još u prosincu. S obzirom na to da u ovom trenutku to ovisi isključivo od SDA, pitanje je kada će to biti okončano. SNSD i HDZ BiH, koji su pobjednici izbora kod Srba i Hrvata, spremni su konstituirati Vijeće ministara, ali je za to potrebno dobiti pobjednika iz trećeg naroda”, rekao je Radmanović za “Večernji list”, prenosi Srna.

Radmanović je istaknuo da je od 2005. godine počeo jači pritisak na pristupanje NATO savezu, te dodao da je u tom razdoblju usvojen Zakon o oružanim snagama BiH, a da je Narodna skupština Republike Srpske, u kojoj SNSD tada nije bio u većini, usvojila deklaraciju prema kojoj su svi bili obavezni opredijeliti se za NATO.

U okviru tih okolnosti, prema njegovim riječima, i SNSD se ponašao u skladu s tom deklaracijom, uključujući i njega, kao tadašnjeg člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

“U međuvremenu su ojačale snage u Republici Srpskoj koje su rekle da se protive putu BiH u NATO”, istaknuo je Radmanović, podsjetivši da je prošle godine Narodna skupština Srpske usvojila deklaraciju u kojoj je proglašena vojna neutralnost Republike Srpske, što je razlog promjene stava SNSD-a prema ovom pitanju.

On smatra da se stav političara iz Republike Srpske neće automatski promijeniti ako bi Srbija promijenila stav o članstvu u NATO savezu.

Radmanović dodaje da bi promjena stava Srbije bila veliki iskorak koji bi utjecao i na stav Republike Srpske.

 

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.