KOŽUL ZA HMS: Rezolucija EP većim dijelom kompatibilna zahtjevima HNS-a

Vrijeme:2 min, 37 sec

 

 

-Rezolucija je većem dijelu kompatibilna sa svime što je izrečeno na zasjedanju i Deklaraciji HNS-a pri tome misleći na potrebu žurne promjene Izbornog zakona i žurne uspostave vlasti rekao je Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, komentirajući za Hrvatski Medijski Servis danas usvojenu Rezoluciju Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini.

Kožul ističe da je ovakav sveobuhvatan dokument u dosluhu s pozitivnom eurobirokratskom tradicijom.

„Najnovija rezolucija Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini jedan je opširan i sveobuhvatan dokument koji je u sebi sabrao sve što je do sada učinjeno na europskom putu Bosne i Hercegovine. Rezolucija u sebi sadrži najvažnije probleme koji su se iskristalizirali te kroz 50 točaka poziva na rješavanje tih problema. S druge strane, Rezolucija je jedan sveobuhvatan birokratski dokument, u najboljoj tradiciji eurobirokracije“, rekao je Kožul.

Neće biti žestokih reakcija

Kožul je mišljenja da Rezolucija neće izazvati posebno žestoke reakcije u Bosni i Hercegovini jer se u njoj nikoga izrijekom niti poziva niti proziva za stvari koje su sadržane u dokumentu.

„Činjenica je da je samo jednom u cijelom dokumentu spomenuta Narodna skupština Republike Srpske u kontekstu donošenja odluka. Zbog toga će svi politički akteri držati da se Rezolucija tiče ‘onih drugih’ u segmentu daljnjih koraka i eventualne krivice za neučinjeno. S te strane ona neće bitnije promijeniti političke odnose u Bosni i Hercegovini“, rekao je Kožul za HMS.

Rezolucija kompatibilna sa zahtjevima HNS-a

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH se posebno osvrnuo na sadržaj Rezolucije koji se izravno tiče Hrvata u BiH.

Ako na Rezoluciju gledamo sa naše hrvatske strane, ili sa strane hrvatske politike, Kožul je, mišljenja da ipak možemo biti zadovoljni njenim sadržajem.

-Rezolucija je u svojem većem dijelu kompatibilna sa svime što je izrečeno na zasjedanju HNS-a, u Deklaraciji HNS-a i onime što predstavnici hrvatskih stranaka u svom djelovanju govore. To se odnosi na dio Deklaracije gdje se poziva na što žurnije izmjene Izbornog zakona u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, što žurniju uspostavu vlasti nakon izbora, nastavak provođenja reformske agende, provođenje novih reformi kroz sljedeći mandat i ondje gdje upozorava na potrebu daljnjeg ustavnog i pravnog rekonstruiranja države kako bi bila i učinkovitija i pravednija, naglašava Kožul.

On je apostrofirao da su pitanje žurne promjene Izbornog zakona, žurne uspostave vlasti, pitanje daljnjeg provođenja reformi ključne odrednice trenutnog političkog djelovanja HNS-a, ali i dugoročnog političkog programa.

„Možemo kazati da je taj dokument u dobroj mjeri pogodio želje i nastojanja hrvatskih političkih snaga“, rekao je Kožul.

Rezolucija dala važnost županijama

Naglasio je važnost jednog detalja koji je sadržan u Deklaraciji, a izvjesno je da bi prošao „ispod radara“.

„Na samom kraju Rezolucije kantoni odnosno županije tretiraju se kao ravnopravni elementi odnosno sastavnice vlasti u BiH. Među ostalim se navodi da je ovaj dokument potrebno dostaviti vladama 10 kantona kako piše u Rezoluciji što kod sličnih dokumenata u prošlosti nije bio slučaj. Tako i ovo možemo smatrati jednim pomakom koji je nama i zanimljiv i dobrodošao. To je upravo ono što smo kroz mehanizam koordinacije uspjeli uspostaviti da naše županije ravnopravno sudjeluju u kreiranju europskog puta“, kazao je Kožul.

 

 

 

hms.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)