ZOVKO: Sa zabrinutošću gledam na pozive i prijetnje bošnjačkog lidera Komšića

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

 

 

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas u Strasbourgu na raspravi o izvješću o Bosni i Hercegovini za 2018. Naglasila je da sa zabrinutošću gleda na pozive i prijetnje bošnjačkog lidera Komšića upućene Republici Hrvatskoj te očekuje izmjenu Izbornog zakona BiH kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti sukladno presudi Ustavnog suda BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis. 

 

Zovko je pozdravila dogovor koji su u nedjelju postigli lideri hrvatske i srpske konstitutivne zajednice u Mostaru za ubrzanje formiranja novog Vijeća Ministara sukladno preporukama povjerenice Mogherini i povjerenika Hahna koju su dali nakon izbora.

Zovko je naglasila da se bošnjačka konstitutivna zajednica mora ohrabriti da se pridruži ovim naporima i da se što prije formira Vijeće Ministara, jer je Bosna i Hercegovina suočena s gorućom migrantskom krizom poglavito u kantonu Bihać.

”Sa zabrinjavajućom zebnjom gledam pozive bošnjačkog lidera Komšića i njegove prijetnje upućene Republici Hrvatskoj. Nadam se da će uskoro s tim da  prestane i da će se prestati s tim obraćanjem prema jednoj članici Europske unije. Očekujem od vas, što veću pomoć od strane Bruxellesa i da konačno pređemo iz Dejtonske u Briselsku fazu jer Dayton se već odavno prekršio, a Bruxelles nije još ni počeo”.

Podsjetimo da je 6. veljače 2019 na sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojeno Izvješće Komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2018. godinu. Usvojeno Izvješće poziva na implementaciju ključnih ustavnih, izbornih i političkih reformi s ciljem postizanja napretka u EU integracijama.

U izvješću o BiH uključeni su i amandmani zastupnice Zovko kojima poziva na donošenje Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda te na formiranje Doma naroda Federacije sukladno odluci Suda, pozivajući se i na izjave Visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini i povjerenika za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.

Zovko je upozorila na važnost postizanja kompromisa u formiranju vlasti, koja mora odražavati načelo legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda.

Nadalje, po pitanju problema legitimne zastupljenosti triju konstitutivnih naroda, koji je spomenut i u prethodnim rezolucijama Europskog parlamenta, Zovko je naglasila važnost implementacije cijelog niza reformi, uključujući izmjenu Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda, kako bi se Bosna i Hercegovina preobrazila u potpuno učinkovitu, uključivu i funkcionalnu državu.

 

 

hms.ba

 

Odgovori