MADURO ODBACIO EUROPSKI ULTIMATUM, Venezuela neće ići na prijevremene predsjedničke izbore

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

 

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro odbacio je u nedjelju ultimatum više europskih zemalja o organizaciji novih predsjedničkih izbora.

U razgovoru za španjolsku televiziju La Sexta, Maduro je rekao da neće popustiti pod pritiscima onih koji žele njegov odlazak i podupiru njegovog protivnika, Juana Guaidoa.

Španjolska, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Nizozemska, Portugal i Austrija zatražile su da Maduro sazove prijevremene izbore, rekavši da će u suprotnom priznati Guaidoa za predsjednika Venezuele.

Zbog čega bi Europska unija govorila jednoj zemlji koja je već organizirala izbore da ponovi predsjedničke izbore, zato jer nisu pobijedili njezini saveznici s desnice”, upitao je Maduro koji je za španjolsku televiziju intervju dao iz Caracasa.

On smatra da je dobra inicijativa ona o međunarodnoj kontaktnoj skupini u kojoj bi bili EU i zemlje Latinske Amerike poput Urugvaja i Meksika, a koja bi se trebala sastati u četvrtak u Montevideu.

Ja podupirem tu konferenciju.. smatram da će ta inicijativa omogućiti da se sjedne za pregovarački stol, da je dobra za dijalog među građanima Venezuele, da se izglade naše nesuglasice, sastavi plan i da se riješe problemi Venezuele”, ocijenio je.

Nekoliko sati prije isteka ultimatuma, u Ottawi bi se u ponedjeljak trebao održati sastanak ministara vanjskih poslova Skupine iz Lime, u kojoj se nalaze Kanada i desetak latinoameričkih zemalja.

Sastanku bi se trebali priključiti i neki drugi sudionici, kaže se u priopćenju kanadskog ministarstva vanjskih poslova.

Američki državni tajnik Mike Pompeo trebao bi sudjelovati putem video veze, a i Europska unija dat će svoj doprinos.

U nedjelju je kanadski premijer Justin Trudeau razgovarao telefonski s Guaidoom te su oni pozvali na organizaciju “slobodnih i poštenih” predsjedničkih izbora i potvrditi da Maduro nema legitimitet.

Ako Maduro ne organizira predsjedničke izbore, upozorila je u nedjelju francuska ministrica za europske poslove Nathalie Loiseau, “smatrat ćemo da Guaido ima legitimitet da ih organizira umjesto njega i smatrat ćemo ga privremenim predsjednikom do legitimnih izbora”.

Neke zemlje, poput SAD-a, Kanade i brojnih zemalja Latinske Amerike, već su priznale Guaidoa za predsjednika Venezuele.

Maduro ima potporu Rusije, Kine, Sjeverne Koreje i Turske, te optužuje SAD da stoje iza državnog udara.

 

 

 

 

/Hina/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo