MESIĆ, KOSOR, PUSIĆ… U Zagrebu irelevantni, “zvijezde” u Sarajevu

Vrijeme:2 min, 33 sec

 

 

Zajednička karakteristika svima jest da su politički i društveno irelevantni, no u BiH su zato “zvijezde”. Popis predvodi Stipe Mesić, a slijede Vesna Pusić, koja je nekada bila i članica iste stranke, Ivo Banac, Nenad Stazić te Jadranka Kosor.

Nemali se novac, institucije i utjecaj koriste kako bi se nametnula jedina istina koja odgovara političkom Sarajevu u promociji zakamuflirane države u kojoj nakon objave popisa pučanstva treba ozakoniti majorizaciju i preglasavanje od onih kojih je više od 50 posto ukupnog pučanstva.

Ključni “iskorak” napravljen je u razradi te strategije od kada se ova politika hegemonije i u praksi s nametanjem političkih predstavnika narodima, pa čak i zloporaba s nacionalnim izjašnjavanjem, pokušava predstaviti “europskim standardom”, piše Večernji list BiH.

To u državi koja se i dalje krsti Jugoslavijom u malome, i koja pokušava izgraditi integritet, jedino može biti opomena kako ne treba raditi.
Zamijenio Bandića

Posljednji “incident” s obilježavanjem Dana Republike Srpske ili pak donošenja deklaracije o BiH i Hrvatima u Saboru RH, ponovno je na svjetlo dana izbacio lobiste kojima nije važna logika, pa ni interesi vlastite države, nego potpora političkom Sarajevu.

Zajednička karakteristika svima jest da su politički i društveno irelevantni, no u BiH su zato “zvijezde”. Popis predvodi Stipe Mesić, a slijede Vesna Pusić, koja je nekada bila i članica iste stranke, Ivo Banac, Nenad Stazić te Jadranka Kosor.

Mesić i Banac vlasnici su priznanja o počasnim građanima Sarajeva. Mesić ga se nije odrekao čak ni zbog činjenice da je bio tek zamjena Milanu Bandiću koji je naprasno izbačen s toga popisa i postao nepoželjan nakon što je ustvrdio da je i treći entitet rješenje za BiH.

Status “prijatelja” Mesić je izgradio svjedočenjem pred Haaškim sudom i sudjelovanjem u pokušaju kolektivnog osuđivanja Hrvatske i Hrvata u BiH. Jedini je “ugledniji” dužnosnik koji je od izbora u listopadu prošle godine, dakle u puna tri mjeseca, razgovarao sa Željkom Komšićem.

Njega i dobar dio garde podupiratelja političkog Sarajeva povezuje i ljubljanski institut IFIMES koji često i obilato honorira njihove protuhrvatske istupe.

Najveće amplitude, ovisno o tome je li bila na vlasti ili pak u oporbi, imala je Vesna Pusić koja je nedavno snažno kritizirala donošenje saborske deklaracije o BiH i položaju bh. Hrvata.

Ustvrdila je kako je takva deklaracija štetna za Hrvatsku i bh. Hrvate te da predstavlja miješanje u unutarnje poslove BiH. Tek nekoliko godina ranije Pusić je, kao ministrica vanjskih poslova Hrvatske, zagovarala preustroj BiH s pet entiteta, od kojih bi jedan bio isključivo hrvatski?!

Povjesničar Ivo Banac, kojega se predstavlja kao ideologa desnice, čije granice završavaju na Drini, također je počasni građanin Sarajeva. Hrvate u BiH i njihovu politiku smješta u krilo Rusije ponavljajući iste narative kao i ekstremna bošnjačka ljevica kako bi pokušao opravdati politiku unitarizma iz Sarajeva.

Jadranka Kosor, kojoj su trenutačno najveći domet objave na Twitteru, najveće je iznenađenje ove grupacije, ali njezino druženje na zabavama u okrilju IFIMES-a također objašnjava razloge “liječenja” frustracija.

Nenad Stazić tek je jedan od manje važnih “glasnogovornika” koji slobodu bh. Hrvata poistovjećuje s otomanskim vremenom.

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo