DOGOVOR STRANAKA SAMO TREBA POTVRDITI PARLAMENT BIH, Džeba: HDZ-u prihvatljiv i model A i model B za Mostar

Vrijeme:4 min, 6 sec

 

Pregovori za provedbu odluke Ustavnog suda BiH za Mostar i dogovaranje oko modela izmjena Izbornog zakona BiH su donijeli ogroman pomak. Došli smo do rješenja i načina potpune provedbe odluke Ustavnog suda BiH za Mostar, izjavio je predsjednik mostarskog GO HDZ BiH Damir Džeba, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

 

On je za portal Politika24.net pojasnio kako su riješena prava birača u Središnjoj zoni i ravnomjerna zastupljenost sukladno broju birača u izbornoj jedinici, odnosno dovedena je vrijednost glasa svih birača u jednaku ravan kada biramo vijećnike u Gradsko vijeće Grada Mostara.

Model A i Model B

-Pregovori u Gradskoj vijećnici Grada Mostara na kojima su sudjelovali predstavnici devet političkih stranaka doveli su do dva modela provedbe odluke Ustavnog suda BiH za Mostar. Prvi model ili model A provodi odluku Ustavnog suda BiH na način da se iz šest gradskih područja bira 26 gradskih vijećnika, i to: gradsko područje Jugozapad 8 gradskih vijećnika, Stari grad 6 gradskih vijećnika, Zapad 5, Sjever 3, Jugoistok 2 i Jug 2 gradska vijećnika. Preostalih 9 gradskih vijećnika bi se biralo sa kompenzacijske liste. (Kompenzacijski mandati se dodjeljuju s teritorija Grada Mostara kao cjeline sukladno članku 9.6 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.), precizirao je Džeba

Drugi model ili model B, po njegovim riječima, znači da se iz 6 gradskih područja bira 22 gradska vijećnika i to: Gradsko područje Jugozapad 7 gradskih vijećnika, Stari grad 5, Zapad 4, Sjever 2, Jugoistok 2 i Jug 2 gradska vijećnika. Preostalih 13 gradskih vijećnika bi se biralo na području Grada kao jedne izborne jedinice odnosno gradske liste.

– Mi zagovaramo prvu opciju ili model A, a prema našim analizama i model B provodi odluku Ustavnog suda BiH te bi na koncu mogao i on nama biti prihvatljiv ukoliko treba doći do kompromisa. Spremni smo i na taj korak samo kako bi konačno imali izbore u Mostaru. Sada je ovo pitanje izmjena Izbornog zakona BiH koje će se dogoditi u Parlamentarnoj skupštini BiH, kazao je.

Neće s DF-om

Predsjednik mostarskog odbora HDZ BiH kazao je kako je Županijski odbor HDZ-a BiH Hercegovačko – neretvanske županije započeo drugi krug pregovora s političkim strankama koje su ušle u Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije.

-U potpunosti svjesni povjerenja ali i odgovornosti koju su nam birači ukazali na Općim izborima 2018. nastavljamo razgovore o formiranju vladajuće većine. Predsjedništvo ŽO HDZ-a BiH HNŽ-a pripremilo je „Programske odrednice za formiranje vladajuće većine u Hercegovačko – neretvanskoj županiji za mandatno razdoblje 2018. – 2022.“. Ovim programskim dokumentom želimo okupiti partnere za odgovorno četverogodišnje djelovanje u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, s uvjerenjem kako ćemo uspjeti formirati stabilnu višestranačke vlast koja bi poduzimanjem odlučnih koraka pristupila donošenju paketa reformskih zakona i politika u raznim područjima društvenog života, kazao je.

Podsjetio je kako je ŽO HDZ HNŽ održao sastanke sa strankama Hrvatskog narodnog sabora, HDZ 1990 i Hrvatskom republikanskom strankom, zatim s SDA, SDP i SBB, kojima su ponudili partnerstvo na temelju Programskih odrednica za 2018.-2022.

-S DF-om nećemo razgovarati jer političkim inženjeringom i licemjerstvom su uzurpirali prava Hrvata glasovima Bošnjaka, uz potporu ostalih bošnjačkih stranaka, te nametnuli Komšića na mjesto hrvatskog člana u Predsjedništvo BiH. Ova politička avantura je narušila političke i društvene odnose Hrvata i Bošnjaka u FBiH, smatra Džeba.

Nemoralno, politički i ljudski sramotno

On je komentirao i odluku SIP-a o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH.

-Ustavni sud BiH je poništio neustavne i diskriminatorne odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na popunjavanje izaslanika u Dom naroda FBiH. Ako su te odredbe poništene i nema ih, SIP nema načina kako provesti izbor izaslanika u Dom naroda FBiH jer nije došlo do izmjena Izbornog zakona BiH. No, SIP je ušao u sivu zonu, postavio se iznad svojih ovlaštenja, postavio se kao zakonodavac i donio Upute o popuni Doma naroda FBiH iako za takvo što trenutačno ne postoji zakon. Smatram kako je SIP mogao djelovati samo prema zakonu i provoditi zakon a ne sebi odrediti zakonodavnu ulogu. U protivnom imamo takav izborni sustav koji lako omogućuje izborni inženjering te su po treći put Bošnjaci izabrali Hrvatima člana Predsjedništva BiH ali recimo i izaslanike u Dom naroda FBiH kako bi u potpunosti ovladali pozicijama koje po Ustavu BiH pripadaju Hrvatima. Primjerice, Edin Fejzić, Mirvet Beganović, Razim Halkić i Anel Šahinović, su se izjasnili kao Hrvati samo radi zauzimanja pozicija i nametanja političke volje Hrvatima u BiH. Ovo je prije svega nemoralno, politički i ljudski sramotno, prevara koja narušava odnose među narodima u BiH, te je ovo prepoznao i Ustavni sud BiH kao diskriminaciju i ukinuo odredbe koje omogućuju ovu sramotu, kazao je Džeba.

Rješenje federalni decentralizam

Po njegovu mišljenju jedini put u BiH jeste legitimno predstavljanje, da niti jedan narod ne bira drugom narodu predstavnike.

-Ključ je u federalizmu, odnosno u federalnom decentraliziranom načelu uređenja BiH. Sve ostalo je zabluda i mrcvarenje, zamrznuti rat, odgođeni mir i put ka radikalizmu, smatra predsjednik mostarskog Gradskog odbora HDZ BiH Damir Džeba.

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)