Večernjak objavio dosad najopsežniju dokumentaciju o neuspjeloj nabavi zrakoplova

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

 

 Večernji list je objavio dosad najopsežniju dokumentaciju, prikupljenu na jednom mjestu, koja zorno opisuje proces nabave borbene eskadrile zrakoplova unazad nešto više od dvije godine.

 

Detalje neuspjele nabave aviona, kako kažu, odlučili su objaviti ne s ciljem da brane ili optužuju nekoga zbog propasti tog posla, već zato da omoguće javnosti stjecanje objektivne slike procesa koji je neslavno završio odlukom Vlade o poništenju natječaja prije dva tjedna.

-Opsežna dokumentacija, koja sadrži mišljenja i stavove vojnih stručnjaka i državnih dužnosnika, korespondenciju te zabilješke s niza sastanaka koji su se vodili između hrvatskih, američkih i izraelskih aktera, ne skriva ništa, a otkriva sve. Iako dokumenti ne daju jasan odgovor na pitanje zašto je u konačnici deal propao, oni zorno prikazuju način na koji su se pregovori vodili, tko je u njih bio uključen i kako su se od samog početka zastupali određeni interesi.

Pogledajte video – Večernjakovi reporteri otkrivaju nove dokumente i detalje o slučaju aviona F-16 Barak:

https://www.vecernji.hr/vijesti/dokumenti-o-nabavi-f-16-ne-skrivaju-nista-a-vidi-se-sve-1297890

 

Iz objavljene dokumentacije je vidljivo da su u čitav proces od samog početka bile uključene sve ključne instance – od američkog ministarstva vanjskih poslova i veleposlanstva u Zagrebu, Pentagona, izraelskog ministarstva obrane i tamošnje agencije za naoružanje, do hrvatske Vlade, MORH-a i tvrtke Lockheed Martin, američkog proizvođača zrakoplova F-16.

-Papiri koje donosimo u današnjem izdanju otkrivaju ulogu koju je u pregovorima imalo veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu, ali daju i zanimljiv uvid u funkcioniranje američke administracije i mogućeg utjecaja koji na njihove stavove imaju veliki proizvođači naoružanja. Također, zanimljiv je i sadržaj ključnog dokumenta koji je State Department poslao Izraelu dva tjedna prije negoli su u MORH-u otvorene ponude svih aktera na natječaju. Kada se čita u cijelosti, taj je dokument zanimljiv zbog toga što otkriva mogućnost manipulacije javnošću ako se objavljuju samo pojedini dijelovi određenog sadržaja. A upravo to je bio slučaj proteklih dana u domaćem medijskom prostoru. Istina nikad nije ugodna za sve, a uloga medija nije da sudi, već da čitateljima omogući kompletan i objektivan uvid u određenu problematiku kako bi javnost donijela vlastiti sud – stoji u tekstu koji potpisuje Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista.

 

Večernji list/ https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)