ZAVRŠENA PRIČA, Tusk poručio da Europska unija više neće pregovarati o Brexitu

0

 

 

 

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazao je kako se o sporazumu o razlazu između Velike Britanije i Europske unije ne može ponovno pregovarati nakon što je britanski parlament sinoć glasovao u prilog tome da se buduće granično rješenje s Irskom, poznato kao “backstop”, zamijeni “alternativnim rješenjima”, koja parlament nije specificirao.

 

“Backstop” ima za cilj ostaviti granicu između europske članice Irske i Sjeverne Irske, koja spada pod Veliku Britaniju, otvorenom, čemu se snažno opiru mnogi iz redova Konzervativaca britanske premijerke Therese May smatrajući da u sklopu tog rješenja postoji rizik da Velika Britanija ostane u trajnoj carinskoj uniji s Europskom unijom.

“Ugovor o izlasku jest i ostaje najbolje rješenje i jedini način da se osigura uredan izlazak Velike Britanije iz Europske unije”, poručio je Tusk preko svog glasnogovornika.

“Backstop je sastavni dio sporazuma o izlasku, a sporazum o izlasku nije otvoren za ponovne pregovore”, naveo je Tusk.

Tusk kaže da će Europa nastaviti s pripremama za Brexit

Donji dom britanskog parlamenta također je u utorak prihvatio amandman kojim se odbija neuređen izlazak Britanije iz EU-a, tzv. tvrdi Brexit.

“Pozdravljamo i dijelimo britanske ambicije da se izbjegne scenarij bez sporazuma. Nastavljamo pozivati britansku vladu da objavi svoje namjere u odnosu na svoje sljedeće korake čim prije to bude moguće”, kazao je Tusk u ime 27 država članica koje ostaju u europskom bloku nakon britanskog izlaska.

Tusk je dodao kako će EU nastaviti s pripremama kao i s ratifikacijom postojećeg sporazuma o britanskom izlasku koji je zaustavljen s britanske strane.

Britanija bi trebala napustiti EU 29. ožujka.

 

 

/Hina/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara