MARTINOVIĆ: Do daljnjeg blokiran proces izbora izaslanika u Dom naroda PFBiH

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

 

Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da ovjeri listu iz HNŽ-a za izaslanika u Domu naroda iz reda Ostalih mogla bi u cijelosti blokirati proces formiranja najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH.  SIP BiH je prvo donio odluku o načinu popunjavanja Doma naroda FBiH prema kojoj je ukinuto jedno mjesto koje je pripadalo izaslaniku iz reda Ostalih iz HNŽ, a zatim je ovjerio listu Anera Žuljevića za Dom naroda koji je iz reda Ostalih. Dopredsjednik Skupštine HNŽ Tomislav Martinović rekao je za Pogled.ba kako će proces izbora izaslanika iz HNŽ-a za Dom naroda biti u cijelosti obustavljen dok se ovo pitanje ne riješi.

 

– Neće se ništa pomaknuti ni milimetra dok Središnje izborno povjerenstvo ne poništi spornu ovjeru ili nam objasni zašto su ovjerili listu za mjesto koje su ukinuli. Mi smo uložili prigovore i sada očekujemo da SIP BiH riješi kaos koji je stvorio ovom odlukom – rekao je Martinović.

Dodao je kako su iz SIP-a BiH pokušali odgovornost prebaciti na tajnika Skupštine koji je prijedloge lista poslao u Sarajevu, ali kako to samo dokazuje koliko se odgovornost pokušava prebaciti na krivu adresu.

– Nije tajnik Skupštine HNŽ taj koji odlučuje koje će liste kandidata ići prema SIP-u BIH, a koje ne. Da je kojim slučajem tajnik odbacio listu kandidata iz reda Ostalih, to bi bio prekršaj za kaznene prijave. SIP BiH je taj koji je ovjerio listu za nepostojeće mjesto i oni trebaju ovaj problem riješiti. Koliko imamo informacije, oni te liste nisu ni pregledali nego su ih samo ovjerili, što znači kako se Kinez mogao prijaviti na listi i dobio bi ovjeru od strane Središnjeg izbornog povjerenstva BIH – poručio je Martinović.

Zbog cijelog problema Skupština HNŽ-a o izboru kandidata za Dom naroda gotovo sigurno neće odlučivati ovoga tjedna. Kada će biti proces završen ovisi isključivo od SIP-a i odgovora na prigovore koji su upućeni od strane čelnika Skupštine HNŽ. Također, ostaje pitanje zašto se zastupnik Aner Žuljević uopće kandidirao za mjesto koje je ukinuto? Martinović ističe kako to samo pokazuje koliko je još nelogičnosti u izbornom procesu i koliko je bitno ustrajati na promjeni Izbornog zakona.

– Odluka koju je donio SIP o načinu popune Doma naroda prema našem mišljenju nije u skladu da odlukom Ustavnog suda. Zbog toga se opet događa da bošnjačke stranke kandidiraju “Hrvate” za Dom naroda, a sada imamo situaciju da čak odobravaju liste za mjesta koje ne postoje. Prije nego nastavimo raditi bilo što, prvo ćemo riješiti nelogičnosti koje se događaju, a onda možemo razgovarati o nastavku započeti procesa – zaključio je Martinović.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)