SVJETSKO TRŽIŠTE, Cijene nafte rastu zbog sankcija Venezueli

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:2 min, 45 sec

 

 

Na azijskim  se burzama trguje oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči odluka američke središnje banke i nastavka trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga.

 

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:30 gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, javila je Hina.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, a blago su pale i cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu. U Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,1 i 0,7 posto.

Mnuchin očekuje napredak u pregovorima

Azijski su ulagači oprezni zbog niza naznaka usporavanja rasta gospodarstva u regiji, ali i predstojećeg nastavka trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Jučer je kineska delegacija na čelu sa zamjenikom premijera Liu Heom stigla u Washington, gdje će ovih dana razgovarati s američkim predstavnicima.

Pregovori traju od kada su u prosincu Washington i Peking dogovorili primirje u sljedećih 90 dana, nakon što su lani jedan drugom nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi dolara.

Napetost uoči tih razgovora porasla je nakon što je jučer SAD podignuo niz optužnica protiv Huaweija zbog kršenja američkih sankcija protiv Irana, kao i krađu tehnologija i poslovnih tajni.

Ulagači se plaše da bi to moglo umanjiti izglede za postizanje trgovinskog dogovora.

No ministar financija SAD-a Steven Mnuchin poručio je jučer da očekuje značajan napredak u pregovorima, a da su optužnice protiv Huaweija sasvim druga tema.

Analitičari su, pak, skeptični jer nisu uvjereni da Kina i SAD mogu premostiti velike razlike po nizu pitanja, od intelektualnog vlasništva do transfera tehnologija.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što je jučer počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, koji će u srijedu objaviti svoje odluke.

Ne očekuju se promjene u monetarnoj politici, no nagađa se što bi čelnici Feda mogli poručiti. Vjeruje se da će ostati popustljivi u porukama, kao što su posljednjih tjedana, zbog usporavanja rasta globalnog i američkog gospodarstva.

Fed je lani povećao ključne kamatne stope u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a još nedavno je poručivao kako bi ove godine mogao povećati cijenu novca u dva navrata.

No, zbog usporavanja rasta gospodarstava, kao i slabljenja inflacijskih pritisaka, čelnici Feda u posljednje vrijeme poručuju da će biti strpljivi i fleksibilni po pitanju kamata.

Zbog toga se na tržištima trenutno ne računa s promjenom ključnih kamatnih stopa u SAD-u u ovoj godini.

Dolar blago oslabio

Na valutnim tržištima vlada oprez uoči poruka Feda. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,73 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,76 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,15 na 109,35 jena.

No američka je valuta blago oslabila u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1440 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1430 dolara.

Cijene nafte rastu zbog sankcija Venezueli

A cijene nafte rastu drugi dan zaredom, nakon što su jučer skočile oko 2 posto jer je Washington uveo sankcije venezuelanskoj državnu naftnoj kompaniji PDVSA, zbog čega se očekuje daljnje smanjenje ponude iz te članice OPEC-a.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla daljnjih 0,3 posto, na 53,45 dolara.

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.