HMS UŽIVO IZ MOSTARA/ LJUBIĆ: HNS značajno utjecao na donošenje Deklaracije Hrvatskog sabora o Hrvatima u BiH

Vrijeme:5 min, 0 sec

 

 

 

Vjerujem da ovim Saborom šaljemo jednu snažnu poruku za Bosnu i Hercegovinu, a posebno za Hrvatski narod u BiH. Od 2000. godine do danas uspjeli smo izgraditi institucije HNS-ana zavidnoj razini koja daje rezultate kada je u pitanju zajedništvo hrvatskog naroda u BiH, rekao je novinarima  predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović prije početka zajedanja Hrvatskog narodnog sabora. 

 

Na samom početku zasjedanja 8. sjednice Hrvatskog narodnog sabora BiH akreditirano je 470 izaslanika iz svih političkih stranaka u BiH.

12: 40 Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Ševo  kaže da bez ljubavi prema vlastitom narodu i domovini te očuvanja vjere nema ni svijetle budućnosti. Krenimo novim putem, ulijmo nadu jedni drugima jer nada postoji. Ševo naglašava da trebamo jedni drugima ulijevati nadu i biti odgovorni jedni prema drugima u svome radu.

12: 35 Rektor Sveučilišta u Mostaru, jedinog sveučilišta u BiH na Hrvatskom jeziku, Zoran Tomić obratio se nazočnim izaslanicima. Tomić ističe da je potrebno da HNS promovira otvorenost, dijalog, uvažavanje i toleranciju. Želi da se posebno promovira europski i euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Obećava da će akademska zajednica podržavati rad HNS-a kroz poboljšanje obrazovanja jer je obrazovanjem može trajno mijenjati svijet.

12: 30 Ljubić želi da HNS uključi u svoj rad i ljude koji nisu direktno uključeni u političke procese. Želimo raditi na podršci medijima i aktivnije se posvetiti komunikaciji na međunarodnome planu. Kroz rad u Hrvatskom saboru spoznao sam da ljudi vrlo malo znaju o položaju Hrvata u BiH. To je posebno bitno sada kada je pogažena politička volja Hrvata i kada su smijenjeni svi hrvatski veleposlanici, kaže Ljubić.

12: 25 Ljubić naglašava da su Hrvati pokazali da volje Bosnu i Hercegovinu, unatoč tome što neki drugi to žele prikazati drugačijim. Svjesni smo ćinjenice da u BiH postoje potpuno drugi pogledi na budućnost BiH. Neki ne žele daytonsku BiH dok neki drugi žele osporiti njenu državnost. Hrvati, Srbi i Bošnjaci su konstituirali BiH, a ne ona njih kako neki žele prikazati. Za nas ovakva BiH nije prihvatljiva, ali ne želimo odustati od nje.

12:20 Ljubić ističe značaj Deklaracije hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH te ulogu predstavnika HNS-au njoj. Posebno se zahvalio pokojnom Vesi Vegaru, Josipu Merdži, Bariši Čolaku te Ivanu Vukoji

12: 15 Ljubić ističe poseban značaj rada Odjela za međunarodnu suradnju HNS-a koji je radio na afirmiranju politička pitanja Hrvata u BiH u međunarodnim krugovima. To se posebno odnosi na afirmiranju važnosti principa legitimnog predstavljanja te implementaciji presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”.

12: 10 Predsjednik Glavnog Vijeća HNS-a Božo Ljubić prezentira izvješće o radu. Govori o značaju svih odjela HNS-a. Ističe značaj Odjela za branitelje te Odjela za pravnu pomoć hrvatskim braniteljima koji su radili na dosta zapaženih projekata koji su afirmirali aktivnosti braniteljske populacije.

12:05  Čović naglašava da HNS neće dozvoliti nikome da povezuju naš Domovinski rat s bilo kakvim udruženim zločinačkim poduhvatima. Uz sve ono što ćemo raditi u daljem djelovanju trebamo izgraditi strategiju medijskog djelovanja. O tome ćemo morati govoriti i raditi na jednoj višoj razini. Čović je pozvao izaslanika da govore o njegovom radu te da kažu sve ono što misle da nije dobro u njegovom djelovanju

111: 58 Čović je poslao jasnu poruku onima koji računaju da je Hrvatima u FBiH jako dobro. Pokušajte naći jednog Hrvata koji radi u ijednoj instituciji Sarajevske, Tuzlanske, Goraždanske ili Unsko-sanske županije. Iako se protivimo odluci SIP-a o popuni Doma naroda FBiH jer je Parlament BiH jedini nadležan za izmjenu Izbornog zakona izabrali smo legitimne predstavnike u Dom naroda kako bi  nastavili raditi na jednakopravnosti

11:55 Čović je u svom obraćanju izaslanicima istaknuo da HNS neće sudjelovati u formiranju vlasti u FBiH s onim partnerima koji neće biti spremni izmjeniti Izborni zakon koji bi osigurao Hrvatima  legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti.

11. 50 Čović ističe da Hrvati u BiH moraju imati i postizbornu strategiju u kojemu nitko nama ne treba docirati o tome gdje ćemo se pojaviti ili se nećemo pojaviti. Mi jasno kažemo da ni separatizam ni unitarizam nisu rješenja za Bosnu i Hercegovinu. Mi Bosnu i Hercegovinu želimo izgraditi na temeljima federalizma. Neki nam žele predbaciti da se ne trudimo dovoljno kako bi osigurali prava Hrvata u republici Srpskoj. Mi u HNS-u radimo sve kako bismo osigurali maksimalna prava Hrvata kako u RS-u tako i u sredinama u Federaciji gdje hrvati nisu većina.

11:45 Čović se posebno zahvalio Branku Bačiću kao izaslaniku predsjednika Vlade RH na potpori hrvatskom narodu u BiH, kao i eurozastupnici Željani Zovko koja je pitanja BH. Hrvata dignula na razinu Europskog parlamenta.

11: 40 Čović ističe da HNS ima odgovore na sva ključna pitanja i iskušenja u Bosni i Hercegovini. Mi razumijevamo da su unitaristička i separatistička politika skretanje sa ključnih pitanja u BiH. Za nas je primarni cilj bio osigurati legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti u BiH. Neki su željeli uspostaviti vlast bez legitimnih predstavnika Hrvata, a za takav projekt sredstva su stizala i iz BiH i iz vana.

Čović dodaje da je danas HNS prerastao bilo koju političku opciju u BiH. Mogu reći da smo i pripreme za današnji dnevni red i program rada usvajali na zavidnoj demokratskoj razini. I kada smo usvajali prijedlog izmjena Izbornog zakona išli smo sa maksimalnom dozom konsenzusa prema svim strankama HNS-a.

11: 30 Predsjednik HNS-a Dragan Čović rezimirao je rad HNS-a. Predstavnici HNS-a u svim institucijama vlasti bili su predvodnici euroatlantskog puta unatoč tome što to netko želi drugačijim prikazati. Za Bosnu i Hercegovinu je nužno ustavno domoljublje. Čović je kazao da u ovim trenucima Hrvatski narodni sabor nema alternativu. Na opće izbore HNS je izašao u tri bloka, a danas smo se približili  i idemo zajedno u borbu za svoj narod koji mora ostvariti sve elemente jednakopravnosti.

Hrvatski Narodni Sabor BiH danas bi trebao usvojiti Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, te izabrati novo Predsjedništvo HNS BiH, te Sud časti.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)