ZVIZDIĆ O INICIJATIVI SDA: BiH je država jednakopravnih naroda

0

Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu je za N1 u Davosu govorio o namjeri Stranke demokratske akcije da pred Ustavni sudom Bosne i Hercegovine pokrene pravnu proceduru kojom će se ocijeniti ustavnost naziva entiteta Republika Srpska.

 

Smatra da je “savršen trenutak” da se to uradi dodavši da je taj naziv diskriminacijski za građane nesrpske nacionalnosti. Izrazio je očekivanje da Bosna i Hercegovina u ovoj godini dobije status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji.

Istaknuo je da je inicijativa opravdana i utemeljena na činjenicama, te da od nje ne treba praviti veliku političku priču jer će se time zasjeniti njena suština. Konstatirao je da stanovnici nesrpske nacionalnosti u ovom entitetu čekaju godinama da se ostvari ravnopravnost građana onako kako nalaže Daytonski mirovni sporazum.

Upitan zašto se Stranka demokratske akcije sada odlučila na ovu inicijativu, Zvizdić je za N1 odgovorio:

“Ovo je savršen trenutak jer je činjenica da pored očekivanja i strpljivosti povratnika Bošnjaka i Hrvata koji su tamo autohtono stanovništvo, nije došlo do očekivane ravnopravnosti. Ranije sam rekao da mediji provjere podatak da manje od dva posto od ukupnog broja zaposlenih u institucijama Republike Srpske dolazi iz reda Bošnjaka i Hrvata”.

Prema njegovim riječima, iz imena Republike Srpske koji je diskriminirajući se počinje izvoditi premisa tj. da se počinje govoriti o supremaciji Srba, da je Drina nepostojeća granica, da Bosna i Hercegovina nema kapacitete državotvornosti i secesiji Republike Srpske.

Predsjedatelj Vijeća ministara u tehničkom mandatu je u razgovoru za N1 postavio sljedeće pitanje:
-Kako objasniti da je 98 posto postupaka vitalnog nacionalnog interesa koje je pokrenuo Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske odbijeno?

Potom je poručio sljedeće:

“Republike Srpska nije ništa manje i ništa više nego entitet. Ne postoje dvije srpske države na Balkanu. Bosna i Hercegovina je država jednakopravnih naroda. Stanovnici Republike Srpske koji se ne izjašnjavaju kao Srbi moraju uživati punu jednakopravnost i ravnopravnost u pristupu svim procesima”.

Potom se osvrnuo na integraciju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO savezu. Podsjetio je na ranije odluke institucija kojima se obvezalo da Bosna i Hercegovina bude na putu atlantskih integracija.

Kao cilj je naveo da Bosna i Hercegovina dobije kandidacijski status za članstvo Europskoj uniji u ovoj godini dodavši da ne očekuje da Unija bude popustljiva prema Bosni Hercegovini.

Podsjetimo, Denis Zvizdić je visoki dužnosnik SDA. čiji čelnici tvrde da je Željko Komšić izabran ( bošnjačkim glasovima) kako bi se kaznila politika HDZ-a, stranke koja odbija prihvatiti izmjene Izbornog zakona kojima bi se osiguralo da i Hrvati kao i druga dva naroda mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH i svih 17 izaslanika u Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH.

 

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara