Kardinal Puljić, nuncij Pezzuto i mitropolit Hrizostom u katedrali molili za jedinstvo kršćana

Vrijeme:3 min, 1 sec

 

 

 

“Jedinstvo ne dolazi samo od sebe, neće kao mana pasti s neba, neće ga netko donijeti i dati nam ga. Ne, mi ga moramo u srcu izgraditi“, kazao je na početku propovijedi metroplit dabrobosanski.

U sarajevskoj prvostolnici Srca Isusova na prvi dan Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, koja se obilježava od 18. do 25. siječnja, upriličeno je ekumensko bogoslužje Riječi.

Ovogodišnja molitvena osmina za jedinstvo kršćana obilježava se pod geslom Teži za samom pravdom (Pnz 16,20). Ekumensko bogoslužje, koje se organizira na inicijativu Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, predvodio je metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić. Prigodnu propovijed uputio je visokopreosvešteni metropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom. U ekumenskom bogoslužju sudjelovali su i apostolski nuncij mons. Luigi Pezzuto, te veći broj katoličkih i pravoslavnih svećenika i vjernika, prenosi Nedjelja.ba.

U riječima pozdrava kardinal Puljić posebnu dobrodošlicu zaželio je metropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i njegovoj pratnji te pravoslavnim vjernicima, kao i članovima manje brojnih crkava koje djeluju u Sarajevu, a koji su se pridružili ovoj molitvi. Vrhbosanski nadbiskup osvrnuo se i na geslo ovogodišnje molitvene osmine i kazao kako je zajedništvo u Kristu izvor snage da se na sve načine bori za pravdu i život dostojan čovjeka.

Na početku obraćanja metropolit dabrobosanski Hrizostom pozdravio je sve nazočne, poželio sretnu i blagoslovljenu novu 2019. godinu te zahvalio kardinalu Puljiću i suradnicima na višegodišnjem zalaganju za kršćansko jedinstvo sa svim razlikama i posebnostima. „Jedinstvo mora početi iznutra, iz naših srca, iz naših duša, iz naših bića. Jedinstvo ne dolazi samo od sebe, neće kao mana pasti s neba, neće ga netko donijeti i dati nam ga. Ne, mi ga moramo u srcu izgraditi“, kazao je na početku propovijedi metroplit dabrobosanski.

„Sveti apostol Pavle je pisanje kršćanima bazirao na slobodi i ljubavi i to iz razloga što ni u prvobitnoj Crkvi nije bilo potpunog jedinstva. Za jedinstvo se uvijek tragalo i molilo. Ono nam je zadano. S jedne strane su bili kršćani iz judaizma, a s druge strane kršćani iz mnogoboštva, paganstva. Prvi su se pozivali na starozavjetni zakon i obiteljsku tradiciju , a što je i prigodno. Dok su se drugi sjećali svojih grčko-rimskih običaja i tradicija (…) To je bio nemali problem prvobitne Crkve i on je dugo trajao da bi se intenzivno obnovio u vjekovima humanizma i renesanse, dakle u razdoblju kada se u upotrebu vraća drevna grčka aksioma anthropos metron panton – čovjek je mjerilo svega umjesto bogočovjek Hristos – mjerilo svega“, kazao je metropolit Hrizostom.

Dodao je kako je apostol Pavao pozvao kršćane na slobodu da iz ljubavi služe jedni drugima jer je sav zakon sadržan u riječima „ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga“. U nastavku propovijedi govorio je kako ljubav oslobađa za jedinstvo. „Završavajući ovo naše kratko obraćanje, želimo poput Svetog apostola Pavla poručiti svima nama – držimo se ljubavi i starajmo se da naše kršćansko jedinstvo vratimo sve zbog ljubavi znajući da će nas Gospod prepoznati kao sinove i kćeri njegove ljubavi“, završio je propovijed metropolit dabrobosanski Hrizostom.

Za vrijeme ekumenskog bogoslužja Riječi, svima nazočnim dijeljene su poruke molitve s nakanom da ih vjernici moli za vrijeme ovogodišnje molitvene osmine. Na kraju bogoslužja kardinal Puljić zahvalio je svima koji su sudjelovali u molitvi te pozvao nazočne na Ekumenski koncert kršćana u sarajevskoj katedrali 19. siječnja i okupljanje 25. siječnja u Sabornoj crkvi u Sarajevu gdje će biti upriličena Molitva za mir.

Ekumensko bogoslužje Riječi u Molitvenoj osmini 2019. uveličao je zbor Vrhbosankog bogoslovnog sjemeništa Stjepan Hadrović.

Prigodom ovog događaja, Vijeće za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama BK BiH, otisnulo je prigodnu knjižicu.

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)