PHB Priopćaj br. 15.: Hrvatski sabor, „verbalni delikt” i demokracija

Vrijeme:1 min, 27 sec

 

Priopćaj br. 15

U Zagrebu, 18. siječnja 2019.

 

Hrvatski sabor, „verbalni delikt” i demokracija

Svakako je neprihvatljiva i sama pomisao da šef izvršne vlasti pokušava fizički krenuti na člana najvišeg predstavničkog tijela, i to na zastupnika oporbe, i to u zgradi Hrvatskog sabora. Još je manje prihvatljivo da šef kluba vladajućeg hdz-a nakon toga praktički zaziva Državno odvjetništvo da reagira prema nepoćudnom narodnom zastupniku Grmoji kako bi mu se spriječile daljnje “uvrede za veleizdaju” predsjednika i potpredsjednice vlade.

Zar da se vratimo u stanje u kojem se zbog verbalnog delikta išlo i u zatvor? Bilo bi jako ružno i opasno za demokraciju kada bi se počelo zbog “verbalnog delikta” čak i (oporbene) zastupnike prijavljivati DORH-u, koji bi pokretao kaznene postupke, a saborska većina oduzimala imunitet zastupnicima koji joj nisu po volji!

No dobro. Živci su živci, strasti su strasti, retorika je retorika. Svih tih ružnih scena zacijelo ne bi bilo da je kompetentan član vlade odgovorio na regularno i posve razložno i posve smisleno pitanje zastupnika Grmoje, jednako tako i B. Esih prije toga i ostalih vladi “nepoćudnih”. 

Onog trenutka kada je pak šef izvršne vlasti umjesto odgovora, koji je dužan dati, zastupniku naroda rekao uvrjedljivo “Jadni ste”, ili bilo što u smislu osobne diskvalifikacije (ad hominem), predsjednik Sabora morao mu je oduzeti riječ i pobrinuti se da ga zbog toga primjereno kazni, kako se nikada više ne bi takvo što ponovilo. 

Ne treba patetizirati poput hadezeovaca s početka 90-ih koji su ponavljali kao mantru riječi svoga zastupnika Šime Đodana: Iznad Hrvatskog sabora samo Bog! Ali da zemaljskih bogova ne smije biti iznad njega, a “verbalnog delikta” ni u njemu ni izvan njega, to bi valjda svima moralo u demokraciji biti neupitno.

PHB, Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)