O UBOJSTVU SAUDIJSKOG NOVINARA, Snowden: Da Saudijci nisu dobili izraelski software, Khashoggi bi bio živ

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

Bivši agent američke Nacionalno sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden poručio je kako bi ubijeni saudijski novinar Jamal Khashoggi danas bio živ da izraelska kompanija za cyber sigurnost nije Saudijcima prodala software za praćenje ljudi.

 

Izraelski list “Yedioth Ahronoth” objavio je ekskluzivni intervju s bivšim uposlenikom NSA-e Snowdenom, u kojem je govorio o ubojstvu novinara Khashoggija, koji je 2. listopada 2018. godine brutalno ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

“U slučaju da izraelska kompanija NSO nije prodala tehnologiju zvanu ‘Pegasus’ Saudijskoj Arabiji, zemlji čija je prošlost puna kršenja ljudskih prava, Jamal Khashoggi bi vjerojatno danas bio živ”, poručio je Snowden, te dodao:

“SkupinaNSO govori kako oni spašavaju ljudske živote, ali njihove aktivnosti su opasne. Slagali se vi sa mnom ili ne, činjenice pokazuju suprotno.”

Snowden se sredinom studenog prošle godine posredstvom videopoziva iz Rusije obratio sudionicima konferencije u Tel Avivu i kazao kako je ubijeni Khashoggi praćen špijunskim programom Pegasus koji je kupljen od izraelske tvrtke NSO Group Technologies.

“Saudijci su naravno znali da će Khashoggi doći u konzulat u Istanbulu jer je imao zakazan termin, ali kako su znali za njegove namjere i planove?“, pitao je tada Snowden.

Kolumnist lista “The Washington Post“ ubijen je 2. listopada u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužiteljstvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori