Hrvati iz cijele BiH večeras u Novoj Biloj(FOTO): Uz “Herceg-Bosno srce ponosno” obilježeno 25 godina dolaska “Bijelog puta”

Vrijeme:2 min, 55 sec

 

 

U Novoj Biloj danas je obilježena 25. obljetnica dolaska humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu”. Nekoliko tisuća Hrvata iz svih dijelova BiH večeras je u Novoj Biloj okupljeni u župnoj crkvi u kojoj je nekada bila bolnica, obilježili su sjećanje na dane ponosa i slave, kako su istaknuli sudionici konvoja “Bijeli put”. Otkrivena je spomen bista Anti Vlaiću, ubijenom vozaču kamiona u konvoju, a više od 50 kamiona iz Novog Travnika, kao simulacija konvoja, stiglo je u dvorište crkve u Novoj Biloj.

U Novoj Biloj večeras je nastavljeno obilježavanje 25. obljetnice dolaska humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”.

U župnoj crkvi Duha Svetoga u Novoj Biloj u kojoj je tijekom opsade Središnje Bosne bila smještena improvizirana ratna bolnica služena je sveta misa zadušnica za ubijenog vozača kamiona Antu Vlajića i sve žrtve Domovinskog rata. Svetu misu prevodio je fra Drago Pranješ, gvardijan gučogorskog samostana u konceleberaciji sa svećenicima lašvanskog, odnosno, travničkog dekanta, a uvodne riječi zahvale svim sudionicima konvoja i hrvatskim braniteljima koji su obranili enklave Lašva, Kiseljak, Žepče i Usora uputio je župnik, fra Slavko Petrušić.

Okupljenim Hrvatima lašvanskog kraja večeras se obratio u crkvi i fra Velimir Valjan, jedan od organizatora konvoja i sin ove doline, koji je istkanuo kako je hrvatski narod u Središnjoj Bosni patio i da je Bijeli put bio Božje proviđenje.

“Kada smo krenuli na put dug tisućama kilometara, nekoliko smo puta pretresani, zadržani na raznim kontroloma neprijateljske vojske, probijali se planinskim lancima Rostova i Makljena, kamenovani, rešetani, vozač Ante Vlaić je ubijen, i sva ta zlodjela preživjeli,a  preživio je i naš narod”, kazao je fra Valjan. Istaknuo je i kako je opstanak Hrvata u ovom dijelu BiH bio ugrožen na sve moguće načine. “Parafrazit ću hrvatsko-srpskog književnika, Jovana Jovanovića Zmaja koji je napisao kako Hrvati čuvaju svoje ognjište i da su Bog i pravda na njihovoj strani”, kazao je fra Valjan.

Nakon svete mise otkrivena je i spomen – bista ubijenom vozaču Anti Vlaiću čiji je autor akademski kipar Mate Vlaho iz Zagreba. Spomen- bistu Anti Vlaiću večeras su u Novoj Biloj, u dvorištu crkve, otkrili članovi njegove obitelji.

U dvorište crkve večeras su došli i kamioni hrvatskih tvrtkih iz Središnje Bosne, njih više od 20, koji su simulirali, polaskom iz Novog Travnika, dolazak konvoja u opkoljenu Lašvansku dolinu.

U glazbenom intermmezu u crkvi svečanost 25. obljetnice dolaska Bijelog puta uveličali su HKC Limena glazba “Lašva” i vokalni sastav “Lašvanske dive” koji su izveli kultrnu “Srebrenu Bosnu”, “Lijepa li si” i “To je tvoja zemlja”.

U Novoj Biloj večeras je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, Dragan Čović, Lidija Bradara, predsjednica Parlamenta FBiH, ratni zapovjednici HVO-a u Središnjoj Bosni, Marina Pendeš, ministrica obrane BiH i brojni hrvatski dužnosnici u BiH. Također, prisustvovali su i veleposlanik Hrvatske u BiH, Ivan del Vechio, izaslanik hrvatske predsjednice i Zvonko Milas, izaslanik premijera Vlade RH, Andreja Plenkovića. U Novu Bilu danas su stigli brojni gosti iz Republike Hrvatske – liječnici, medicinske sestre i brojno drugi djelatnici koji su s došli s konvojem u opkoljenu Lašvansku dolinu 1993. godine.

Povelje zahvalnosti večeras u Novoj Biloj general HVO-a i ratni zapovjednik obrane Travnika, Ilija Nakić, dodijelio je posthumno dr. Franji Tuđmanu, Slobodanu Langu, Anti Vlaiću, Hermanu Vukušiću i Anti Damjanoviću, fra Stipi Karajici, udruzi “Bijeli put” i don Tomi Kneževiću, ratnom ravnatelju Caritasa. Zahvalnica je, također, dodijeljena i Draganu Čoviću, predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora BiH.

 

GLORIA LUJANOVIĆ/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori