LJUBIĆ U ARGUMENTIMA: Zbog donošenja nezakonite i protuustavne odluke članovi SIP-a trebali bi i kazneno odgovarati

Vrijeme:5 min, 12 sec

 

 

-Odluka koju SIP naziva `naputak o izmjeni naputka` je nezakonita kao što su priznali i sami donosioci te odluke. Ona je i neustavna jer je Ustavni sud BiH ukinuo odredbu da se svakome narodu iz svakoga kantona daje po jedno mjesto u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Rekao bih da se SIP BiH uz šaptače iz pozadine koje je neodgovorno ušlo u proces raspisivanja općih izbora bez validnog Izbornog zakona sada na neki način pokušava vaditi iz situacije donoseći nezakonitu i protuustavnu odluku, rekao je Božo Ljubić u Argumentima Naše TV, javlja Hrvatski Medijski Servis.

 

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine jučer je donijelo Uputstvo o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koje je izazvalo osporavanja i kod bošnjačkih i kod hrvatskih stranaka. Jedini koji su podržali takvu odluku SIP-asu Veleposlanstvo SAD-a u BIH i Delegacija Europske unije u BiH. Ključno je pitanje je li SIP BiH imalo ovlasti donijeti odluku o načinu izbora izaslanika u Doma naroda PFBiH i je li ta odluka u skladu s presudom Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Na ova pitanja u političkom magazinu „Argumenti“ Naše TV urednika i voditelja Milana Šutala govorio je Božo Ljubić, zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Referirajući se na pitanje kako je moguće da i hrvatski članovi SIP-a BiH glasuju za odluku koja je suprotna presudi Ustavnog suda BiH Ljubić kaže da je odluka koju SIP naziva `naputak o izmjeni naputka` nezakonita kao što su priznali i sami donosioci te odluke. “Ona je i neustavna jer je Ustavni sud BiH ukinuo odredbu da se svakome narodu iz svakoga kantona daje po jedno mjesto u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Rekao bih da SIP BiH uz šaptače iz pozadine koje je neodgovorno ušlo u proces raspisivanja općih izbora bez validnog Izbornog zakona sada se na neki način pokušava vaditi iz situacije donoseći nezakonitu i protuustavnu odluku. SIP ovime pokušava zamijeniti zakonodavca jer Izborni je zakon državni zakon i jedino Parlament BiH ima kompetenciju to uraditi što se i izrijekom navodi u presudi Ustavnog suda, rekao je Ljubić  te dodao:

-Nakon što Parlamentarna skupština BiH u roku od 6 mjeseci nije usvojila izmjene Izbornog zakona BiH Ustavni je sud u svojoj drugoj odluci ukinuo određene članke Izbornog zakona pa i taj članak prema kojemu jedino SIP BiH može dodijeliti mandate. Nakon što je na prijedlog Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH usvojen prijedlog Izbornog zakona koji je tretirao izbor u Dom naroda PFBiH i Predsjedništvo BiH bošnjačku klub u Domu naroda PSBiH imao je priziv povrede vitalnog nacionalnog interesa Ustavni sud je donio i treću odluku kojom jasno govori da taj zakon ne narušava vitalni interes ni jednoga naroda u BiH. Došli smo u situaciju koja se može opisati izrekom `Nije majka klela sina što je kockao već što se vadio`, rekao je Ljubić.

Članovi SIP-a pravdaju se da su bili pod ogromnim pritiscima pri donošenju ove odluke. Upitan da komentira može li to članovima SIP-a biti neka vrsta opravdanja Ljubić kaže da je pitanje tko je podložan pritisku i na koji način. „Da me netko natjera da radim protuzakonitu radnju moja je odgovornost u konačnici. Kao što vidimo, sa svih se strana navodi da će se to pitanje problematizirati, međutim, u konačnici je ova odluka jedino na štetu hrvatskoga naroda jer ona još uvijek omogućuje bošnjačkim većinama u kantonima da pokušaju doći do kontrolnog paketa od 6 izaslanika u Domu naroda PFBiH u Klubu Hrvata, a onda je nakon toga samo tehnologija u pitanju; kako izabrati predsjednika Federacije BiH i Vladu FBiH bez hrvatskoga izbornog legitimiteta“, navodi predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Bošnjačke stranke također se bune jer pri donošenju odluke SIP-a nije primijenjen popis iz 1991. godine. Ljubić takve poteze bošnjačkih stranaka naziva taktičkom galamom. „Istina je da ovaj naputak SIP-a BIH o korištenju popisa iz 2013. godine jedini koji može biti korišten i po odluci Ustavnog suda i po Ustavu Federacije BiH. Ova odluka otežat će bošnjačkom bloku da dođe do kontrolnog paketa od 6 izaslanika u hrvatskom Klubu u Domu naroda PFBiH, ali to svakako nije nemoguće. Smatram da ovlašteni podnositelji s hrvatske strane trebaju uložiti priziv Ustavnom sudu i tužbu Apelacijskom sudu, a neka odluče o tome treba li podnositi kaznene prijave protiv članova SIP-a“, naglašava Ljubić.

Na sjednici Predsjedništva HNS-a održanoj u ponedjeljak, govori Ljubić, odlučeno je da je promjena Izbornog zakona BiH nužan uvjet da bi se vlast u BiH mogla formirati vlast na zakonit način posebice kada je u pitanju Federacija BiH.

-Trenutno je pred nama jedan zahtjevan politički period koji će tražiti veliku odgovornost, dosljednost i mudrost od strane hrvatskih političkih predstavnika i vjerujem da će stranke koje su okupljene u HNS i koje nose preko 90 posto hrvatskog izbornog legitimiteta kroz hrvatskog zajedništvo omogućiti da se ostvari legitimitet političkog predstavljanja gdje je to u ovome trenutku moguće ostvariti. Želimo da se na svakim sljedećim izborima osigura legitimitet političkog predstavljanja na svim razinama uključujući i Predsjedništvo BiH jer je Ustavnu sud po mojoj ustavnoj tužbi jasno presudio da samo legitimitet predstavljanja zajednice osigurava demokratsko predstavljanje i to ne samo u domovima naroda nego i na svim administrativno-političkim razinama što naravno uključuje i Predsjedništvo BiH. Nužno je da se u ovome procesu dođe do dogovora s legitimnim predstavnicima Bošnjaka i Srba što bi u budućnosti dovelo do stabilizacije političkih odnosa unutar Bosne i Hercegovine kako bi se tada mogli posvetiti onim reformama koje su Bosni i Hercegovini nužne na euro-atlantskom putu, ističe Ljubić.

Ljubić je kazao da iza ovakve odluke SIP-a stoje sufleri , a odmah nakon donošenja SIP-ove odluke promptno je stiglo priopćenje Veleposlanstva SAD-a i Delegacije Europske unije u BiH. Komentirajući je li mislio na njih kada je govorio o suflerima Ljubić je kazao da se SIP BiH sigurno ne bi sam usudio donijeti takvu odluku te da se slušajući izjave Petrića i Rogića moglo čuti da su oni dovedeni u situaciju da moraju glumiti zakonodavca, a i njima je jasno da to nije niti ustavno niti zakonito.

„Jasno je da su članovi SIP-a dobili signal s određene razine da mogu ići tim smjerom“ rekao je Božo Ljubić.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori