SIP RASPRAVLJA O POPUNI DOMA NARODA, Petrić: Ogromni su pristisci

Vrijeme:1 min, 1 sec

 

“Ogromni pritisci na SIP upravo od onih koji su trebali provesti odluku Ustavnog suda, od Parlamenta BiH, Parlamenta FBiH, pa i onih koji su promjene nametnuli”, kazao je na današnjoj sjednici predsjednik SIP-a Branko Petrić, javlja N1 televizija.

 

SIP BiH na sjednici sredinom studenoga razmatrao je načine raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, a poslije rasprave dogovoreno je da stručne službe pripreme konkretne prijedloge rješenja za ovaj problem.

U diskusiji su iznesena različita mišljenja trebaju li se pri donošenju propisa za popunjavanje Doma naroda federalnog Parlamenta treba primijeniti popis stanovništva BiH iz 1991. ili 2013. godine, te kako po kantonima raspodijeliti mjesta koja pripadaju konstutitivnim narodima i ostalima.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je presudom po apelaciji Bože Ljubića proglasio nesuatavnim i stavio izvan snage odredbu Izbornog zakona BiH prema kojoj se iz svake županije bira najmanje jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda i ostalih jer je omogućavala da jedan narod drugome bira izaslanike u Federalni dom naroda, podsjeća Hrvatski Medijski Servis. Ustavni sud BiH zatražio je od Parlamentarne skupštine izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se omogućilo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH i na svim drugim administrativno-političkim razinma.

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)