“Ostavka”

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

 

Dok su svi Hrvati u BiH složni s tim da Željko Komšić nije njihov predsjednik jer je izabran bošnjačkim glasovima, nelegalno i nelegitimno, izgleda da ne dijele svi taj stav.

 

Naime, na svečanoj smotri koju su organizirale Oružane Snage Bosne i Hercegovine (OS BiH), Pendeš je crvenim tepihom prodefilirala rame uz rame sa Željkom Komšićem priznavši de facto tako njegovu instalaciju u Predsjedništvo kao regularnu.

Iako smo uputili nekoliko službenih upita, Pendeš se do trenutka zaključivanja ovog teksta nije oglasila.

Nejasan je čin aktualne ministrice obrane tim više što dolazi iz stranke (HDZ BiH) koja je do sada bila jedinstvena u stavu po pitanju izbora Željka Komšića. Osim toga, ministrica je u predizbornoj kampanji i sama najavljivala borbu za hrvatski narod u BiH.

Poslovica ‘Selo gori, a baba se češlja’ ovdje dobiva sasvim drugu dimenziju.

Uzaludni su bili svi apeli i reakcije mnogobrojnih Hrvata i hrvatskih institucija u BiH nakon novog preglasavanja Hrvata. Ministricu to ne zanima, a oko nje očito nema ljudi koji su s mrvicom rasudne snage mogli spriječiti ovaj skandal.

Činjenica jest da je Predsjedništvo BiH vrhovni zapovjednik vojske, a da Pendeš jest ministrica obrane, no nju nitko ne primorava da u tom trenutku bude tamo. Šetnja s Komšićem je veći skandal nego što to izgleda. Jedna trećina kolektivnog šefa države nametnuta je jednom narodu koji bi u BiH trebao biti konstitutivan i u svemu ravnopravan s druga dva naroda.

Dok su svi Hrvati u BiH složni s tim da Željko Komšić nije njihov predsjednik jer je izabran bošnjačkim glasovima, nelegalno i nelegitimno, izgleda da ne dijele svi taj stav.

Šetnja ministrice Pendeš rame uz rame s drugim bošnjačkim članom Predsjedništva pljuvanje je u lice svim Hrvatima koji se s pravom osjećaju prevareno zbog Komšićevog izbora.

Dok nam njene stranačke kolege i prijatelji neformalno poručuju kako joj ovakav skandal nije trebao, nejasno je što Pendeš u ovom trenutku čini.

Ovakvi potezi nisu ono što je ministrica najavljivala u kampanji, a funkcija ministrice obrane nije nešto što je Pendešovoj bogomdano pa ni ne mora biti na toj poziciji.

Stavovi stranke iz koje dolazi, a napose naroda čija je Pendeš deklarativna predstavnica ne mogu biti manje vrijedni od vlastite karijere i probitka.

Za razliku od naroda, hrvatske političke elite u BiH kao da žive neku paralelnu stvarnost. Foteljizacija sve više uzima maha, a glas naroda koji poručuje da Komšić nije njihov predsjednik gospođi ministrici očito ne znači ništa.

Jedini razuman čin bi bio da ministrica obrane koja napada vlastiti narod podnese ostavku i povuče se iz politike zbog ovako neviđenog skandala.

 

Ivan Crnjac/Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori