PUNO DRŽAVA PROTIV Ni Švicarska neće potpisati Marakešku deklaraciju

Vrijeme:1 min, 2 sec

 

 

I Švicarska se pridružila sve većem broju država koje neće potpisati UN-ov globalni sporazum o migracijama u prosincu. Švicarska vlada objavila je kako “želi odgoditi konačnu odluku kako bi pričekala zaključke parlamentarnih rasprava”.

Pročitajte i ovoVeleposlanstvo SAD-a o Komšiću: Podržavamo Daytonski mirovni sporazum

Izostanak podrške tom sporazumu u Švicarskoj značajan je jer je švicarski izaslanik u Ujedinjenim narodima Juerg Lauber jedan od dvojice glavnih pregovarača tog pakta. Švicarski protivnici dogovora strahuju kako bi njegovi neobavezni politički ciljevi s vremenom mogli biti interpretirani kao pravne obaveze. Među njima su nacionalistička Narodna stranka, najveći politički pokret u državi, kao i liberalni i parlamentarci desnog centra.

Članice UN-a trebale bi se okupiti 10. i 11. prosinca u marokanskom gradu Marakešu kako bi potpisale taj sporazum. Taj dokument kontroverzan je u mnogim zapadnim zemljama, osobito u onima na čijem su čelu konzervativne vlade. Svoje protivljenje kompaktu izrazili su Poljska, Austrija, Češka, Mađarska, Bugarska, Estonija, Izrael, Australija i SAD.

Kritičari Marakeške deklaracije tvrde da taj neobvezujući sporazum proglašava ekonomsku migraciju ljudskim pravom, dok zagovornici tvrde da će on popraviti međunarodno upravljanje migrantskim valovima i ojačati zaštitu ljudskih prava.

 

/Dnevnik.ba//https://www.dnevnik.ba//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori