Australija odbacila globalni kompakt o izbjeglicama

Vrijeme:1 min, 14 sec

I Australija protiv Globalnog kompakta

Australija je postala posljednja zemalja koja je odbacila UN-ov globalni sporazum o migracijama, uz tvrdnje njezinih ministara da on nije u nacionalnom interesu.

Globalni kompakt o migracijama, koji bi trebao biti potpisan sljedećeg mjeseca na UN-ovu summitu u Marakešu, Australija zastavaohrabrio bi ilegalni ulazak u Australiju, navodi se u izjavi koju su potpisali australski premijer Scott Morrison, ministar unutarnjih poslova Peter Dutton i ministrica vanjskih poslova Marise Payne.

U izjavi se nadalje navodi kako kompakt “ne uspijeva na odgovarajući način razlikovati ljude koji ulaze u Australiju ilegalno i one koji to čine legalno”.

UN-ov sporazum o izbjeglicama postao je kontroverzan u mnogim zapadnim zemljama, osobito u onima na čijem su čelu konzervativne vlade. Protivljenje kompaktu izrazili su Poljska, Austrija, Češka, Mađarska, Bugarska, Estonija, Izrael i Sjedinjene Države.

Kritičari Marakeškog kompakta tvrde da taj neobvezujući sporazum proglašava ekonomsku migraciju ljudskim pravom, dok zagovornici tvrde da će on popraviti međunarodno upravljanje migrantskim valovima i ojačati zaštitu ljudskih prava, piše HRT.

Ne jednom Australija je u fokusu svjetske javnosti bila zbog svoje azilantske politike prema onima koji su u prošlosti stigli na njezine morske granice – ilegalno. Za razliku od tih nesretnika, koje službena Canberra ne želi na svom teritoriju, pa ih pokušava relocirati u druge zemlje, oni koji na australsko tlo stupe nakon dobivanja humanitarne vize dobit će najbolju moguću skrb države. Onu zbog koje se australski model prihvata izbjeglica smatra jednime od najobuhvatnijih i najizdašnijih na svijetu.

 

(hkv)/Hrvatsko nebo

 

Odgovori