PLENKOVIĆ: Hrvatska neće uzmaknuti dok se ne riješi pitanje ravnopravnosti Hrvata u BiH

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

 

Smatramo da je nužno donijeti novi izborni zakon, referirati se na sve ono što je relevantno u presudi Ustavnog suda u slučaju (Bože) Ljubić, poštivati načelo jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda’, rekao Andrej Plenković, premijer Republike Hrvatske. 

Hrvatska je najveći zagovornik europskog puta Bosne i Hercegovine, ali ustraje na stvarnoj ravnopravnosti, pravima Hrvata kao najmanjeg konstitutivnog naroda, rekao je premijer Andrej Plenković u utorak, na dan kad je u BiH prisegnulo novo predsjedništvo sa Željkom Komšićem kao predstavnikom hrvatskog naroda. Za Komšića dio bh. Hrvata tvrdi da nije njihov izbor već da su ga izabrali Bošnjaci.

‘Pozicija Hrvatske je sasvim čvrsta i jasna i prije izbora i sve ove godine i nakon izbora’, odgovorio je Plenković upitan ima li pomaka u stajalištu Hrvatske prema BiH nakon rasprave održane u ponedjeljak u Bruxellesu na Vijeću za vanjske poslove, prenosi Hina.

Premijer je u utorak ‘ekstenzivno’ razgovarao s ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić koja je u ponedjeljak u Bruxellesu svojim kolegama po dužnosti prenijela zabrinutost Hrvatske za položaj Hrvata u BiH, odnosno za njihovu legitimnu zastupljenost u svim tijelima vlasti.

‘Smatramo da je nužno donijeti novi izborni zakon, referirati se na sve ono što je relevantno u presudi Ustavnog suda u slučaju (Bože) Ljubić, poštivati načelo jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda’, rekao je.

‘Nužno je izbjegavati scenarije u kojima teritorij Federacije BiH na kojem većinski konstitutivni narod, a to su Bošnjaci, bira drugom konstitutivnom narodu, a to su Hrvati, njihovog člana predsjedništva’, rekao je.

Nakon izbora 7. listopada u utorak su u BiH svečano prisegnuli Milorad Dodik, Šefik Džaferović kao predstavnici srpskog, odnosno bošnjačkog naroda te Željko Komšić kojega kao predstavnika hrvatskog naroda dio tamošnjih Hrvata ne prihvaća za legitimnog predstavnika. Tvrde da on nije njihov izbor već da je izabran glasovima većinskih Bošnjaka.

‘To nije dobro za povjerenje među narodima’, a nije dobro ni za ‘funkcioniranje institucija vlasti’, rekao je Plenković.

Pozicija Hrvatske je jasna i dok se taj problem ne riješi Hrvatska će ga problematizirati, poručio je.

‘Bez te stvarne ravnopravnosti, a ovdje govorim o pravima Hrvatima kao najmanjeg konstitutivnog naroda, Hrvatska to pitanje jednostavno neće pustiti’, već će ga iznositi na svim relevantnim forumima, rekao je Plenković.

Podsjetio je da je on takvu poruku dao i na Europskom vijeću.

‘Smatramo da smo apsolutno u pravu i da je to u interesu kvalitetnog funkcioniranja Bosne i Hercegovine nama bitne i susjedne države’, rekao je i ponovio da je Hrvatska najsnažniji zagovornik europskog puta BiH.

‘Ponavljam, BiH većeg zagovornika, saveznika, prijatelja, zemlju koja bolje razumije situaciju unutar članica EU od Hrvatske nema’.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo