PETROVIĆ: “Željko Komšić ni u jednom trenu nije rekao da će se zauzeti za treći entitet”

Vrijeme:1 min, 37 sec

 

 

Željko Komšić je održao jedan građanski govor i u razgovoru ni u jednom trenu nije rekao da će se založiti za treći entitet ili visoki stupanj kantonalizacije Federacije, izvijestila je iz Sarajeva urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović analizirajući stavove novog saziva Predsjedništva BiH.

Bosna i Hercegovina dobila je novo Predsjedništvo, ponovno bez predstavnika kojeg je izabrao hrvatski narod. A na čelu tog tijela trenutačno je osoba pod američkim sankcijama – Milorad Dodik.

“Svi su ostali na pozicijama iz svojih predizbornih kampanja. Bošnjački predstavnik Šefik Džaferović kaže da se presuda Ustavnog suda u slučaju Ljubić krivo interpretira. Iako je presuda jasna kao dan, on i njegova stranka SDA smatraju da ta presuda derogira presudu suda u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci, ali ja ne vidim nikakvu vezu između te dvije presude”, kazala je Petrović.

Presuda u Strasbourgu odnosi se na nacionalne manjine, a presuda Ljubić na zastupljenost konstitutivnog naroda u Domu naroda Federacije.

Željko Komšić je održao jedan građanski govor i u razgovoru ni u jednom trenu nije rekao da će se založiti za treći entitet ili visoki stupanj kantonalizacije Federacije.

On stalno govori o služenju svim građanima što znači da ostaje na svom građanskom konceptu prije izbora.

Milorad Dodik navaljuje na politiku SAD-a i daje do znanja da mu je jasno da je politika te velesile snažan držač ovakvog koncepta u BiH. On kritizira hrvatsku politiku i tu je čak i u pravu jer su i predsjednik Mesić i ondašnje vlade stajale mirno za vrijeme Berijevog i Petrićevog udara na Ustav.

Dragan Čović danas nije došao na inauguraciju i nije se službeno oglasio o razlozima nedolaska. Komšić ga je optužio da nije dao suglasnost da na inauguraciju dođu predsjednici Hrvatske i Srbije, iako su kako tvrdi Komšić, za to oboje bili raspoloženi.

Ključno je sada pitanje hoće li se u ustavnom roku konstituirati Dom naroda”, izvijestila je Petrović.

 

 

HMS/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo