Bošnjački diplomat ponovo izmislio “američke stavove” o stanju u BiH

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

 

Stavovi veleposlanika Harisa Hrle koji su predstavljeni u intervjuu nisu stajališta Ministarstva vanjskih poslova BiH. To su političke procjene osobne prirode – naveli su iz MVP-a BiH.

 

Bivši veleposlanik BiH u SAD, Haris Hrle, osoba koja je na tu dužnost svojevremeno imenovana od strane Željka Komšića, zakuhao je novu aferu u ionako uzavreloj postizbornoj političkoj atmosferi u BiH.

-On (Komšić) je više nego dobrodošao u Washington, osjeća se kemija. U njegovim političkim idejama postoji nešto američko. Uglavnom, otvaraju se novi horizonti te mogućnost otklanjanja političkih doktrina iz 19. stoljeća – kazao je ovih dana bivši veleposlanik BiH u SAD Haris Hrle, inače zet Bisere Turković, ranije veleposlanice BIH u Zagrebu – čime je otvorio novu aferu o kojoj piše Večernji list.

Od ovakvih njegovih ocjena, iznesenih zbog pokušaja kompromitiranja diplomatske inicijative u Europskom parlamentu i zalaganja Republike Hrvatske za rješavanje odnosa u BiH sukladno slovu Daytonskog sporazuma, u cijelosti su se ogradili iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

– Stavovi veleposlanika Harisa Hrle koji su predstavljeni u intervjuu nisu stajališta Ministarstva vanjskih poslova BiH. To su političke procjene osobne prirode – naveli su iz MVP-a BiH.

 

Zakuhao i aferu o “dva nova distrikta”

Haris Hrle, inače rođeni Stočanin i osoba koja je prije ulaska u diplomatski milje bila pripadnik Armiji BiH i bošnjačkih sigurnosnih službi, ne spominje se prvi put u kontekst medijskih afera.

Prije dvije godine Haris Hrle je, kao tadašnji veleposlanik BiH u Washingtonu, u američke je medije plasirao tezu o proglašenju dvaju novih distrikta pod posebnom upravom – distrikt Stolac – Neum i distrikt Srebrenica. Nakon što je ta ideja zaživjela u nekoliko američkih medija, ista je putem bošnjačkih medija, plasirana za potrebe političkih razračunavanja unutar BiH.

Međutim, veleposlanstvo BiH u Sarajevu priopćilo je, u jeku tih rasprava, kako to nije inicijativa iza koje stoji SAD. Jednako, kao što je i ovog puta američki veleposlanik Robert Kohorst uputio više nego jasnu poruku o američkoj politici prema stanju u BiH.

Rukopis Vasiljevićevih učenika

Inače, dobar dio analitičara sve više uviđa kako je velikobošnjačka politička strategija, koja je instalirala Željka Komšića, zapravo grubi preslik Miloševićeve velikosrpske strategije s konca osamdesetih koja je dovela do raspada Jugoslavije.

Ključnu ulogu u ovoj najnovijoj krizi analitičari stavljaju “na dušu” nekadašnjih štićenika Aleksandra Vasiljevića poniklih u KOS-u JNA, koji su zahvaljujući službovanju u AID-u zagospodarili dobrim djelom bošnjačke političke scene, ostvarujući punim nadzor nad djelom političkih stranaka ali i nad namjenskom vojnom industrijom.

 

L.Božić/HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)