Humanitarna izložba Joška Sopte privukla i ganula brojnu publiku u Širokom Brijegu

Vrijeme:2 min, 14 sec
« od 21 »

Humanitarna izložba likovnih djela samoukog umjetnika Josipa Sopte Joška održana je u ponedjeljak u Širokom Brijegu.

Izložba je bila prodajnog i humanitarnog karaktera, a privukla je brojnu publiku koja je prepoznala njezinu vrijednost i potencijale. Održana je u širokobriješkom Caffeu “Mack”, a sredstva prikupljena prodajom Joškovih crteža bit će donirana teško oboljelom 12-godišnjem Andiju Milasu iz Mostara.

Crtanje je izražavanje onoga što čovjek ne zna ili ne može reći riječima pa to stavi na papir. Taj papir je prozor u ljudsku dušu. Joško je preživio veliku tragediju, a jedan od najvećih “majstorluka” na ovom svijetu je pobijediti samoga sebe i on je to uspio. I isplivao kao pobjednik, rekao je Vladimir Mikulić Vava otvarajući izložbu, dodajući da je Joškov rad ravan čudu i da se u crtežima može vidjeti i bol i religiju, kao i patnju i nadu.

Kako je za portal Jabuka.tv rekao sam umjetnik, za ovu izložbu zaslužni su Žana Arapović, Ankica Kvesić, Dijana Zovko i Franjo Kraljević.

Oni su lani dali prijedlog za izložbu. Ja sam pristao, pod uvjetom da prva izložba bude humanitarnog karaktera i upravo u ovom kafiću u Širokom Brijegu. Ugodno sam iznenađen odazivom, rekao je Joško, dodajući da nastavlja crtatiistim tempom i da se sljedeću izložbu može očekivati već idućeg ljeta.

Jedan od zaslužnih za realizaciju izložbe je Franjo Kraljević, kojeg Joško često naziva i rođakom.

Prezadovoljni smo Joškovom prvom izložbom, drago mi je i zbog njega i zbog obitelji Milas. Ljudi su prepoznali Joškovu želju za kreativnošću i želju da pomogne drugome. Osjeća se toplina kod ljudi, da nisu došli zbog reda, nego da su doista željeli biti dijelom ove priče, istaknuo je za portal Jabuka.tv Franjo Kraljević.

Proslavljeni hrvatski košarkaš Zoran Planinić u večeri otvorenja izložbe također je bio u Caffeu “Mack”. Joška je upoznao prvih dana nakon što je u Zagreb došao kao 15-godišnjak.

Joško je bio duša društva, kad bi netko krenuo s nekom ozbiljnom pričom on bi je prekidao nekom šalom ili poštapalicom. Uvijek su bila opuštena i ugodnadruženja, prisjetio se hrvatski košarkaš, dodajući da je s Joškom i danas u kontaktu i da nije dvojio ni sekunde o dolasku u Široki Brijeg nakon što mu je Joško javio da će održati ovu izložbu.

Ova priča je fenomenalna, on je sebe pronašao u crtanju. Svaki čovjek zapadne u neke krize, ali mogu reći da je on svojom borbom jedan od mojih uzora, zaključio je Zoran Planinić.

U glazbenom dijelu programa otvorenja izložbe nastupila je širokobriješka glazbenica Lucija Zovko. Izložba je otvorena u ponedjeljak u 21 sat i trajala je jednu večer.

 

www.jabuka.tv | Beat Čolak/https://www.jabuka.tv/Hrvatsko nebo

Odgovori