PJESMA UZ FENOMEN POVRATKA U KORITA, BOSANSKO GRAHOVO

Vrijeme:3 min, 48 sec

 

VII. Pjesničko sijelo u čast don Juraja Gospodnetića, župnika mučenika župe Bosansko Grahovo, koji je ubijen „in odijum fidei“ koncem srpnja 1941., i ove godine je okupilo pjesnike u Koritima.

Na vidikovcu, pod zvezdanim nebom, zaogrnuti nježnim vjetrom i mirisima proplanka svoje stihove su govorili pjesnici Tomislav Marijan Bilosnić, Fabijan Lovrić, Anita Martinac, Stanko Krnjić, Nikola Marinović i Blaženka Vulić Jardas, te glazbenik Hrvoje Marić, tenor klape Maslina.

 

Na susretu su se okupili raseljeni grahovljani diljem svijeta i potomci onih koji se nisu vratili nakon četničkog ustanka i pokolja 1941., kasnije prozvanog partizanski ustanak, kada su počinjena mnoga zvjerstava nad Hrvatima na ovom području, te je usljedio progon iz spaljenih sela.

Jedno od takvih su i selo Korita, selo koje je nekoć imalo 48 obitelji i više od 400 žitelja, da bi se poslije Drugog svjetkog rata samo jedna obitelj uspjela vratiti i opstati pod pritiscima tadašnjih jugoslavenskih komunističkih vlasti. Iako je bilo još obitelji, koji su se pokušavale vratiti, nisu uspjeli jer teško je razumjeti da nisu nikada mogli dobiti ni priključak za električnu energiju iako se ona nalazi u neposrednoj blizini na magistralnoj cesti.

Manda i Mate Vulić jedini stanovnici Korita othrvavši se svim nedaćama koje su ih snašle, podižući svoju obitelj, dočekali su devedesete u Koritima i novi rat. U svojim osamdesetim godinama života, supružnici su mučki ubijeni 24.travlja 1992. kao žrtve mržnje, u svojoj kući, u onoj istoj u kojoj su godinama primali putnike namjernike i svima pružali pomoć. Tako su Korita ponovno ostala pusta.

Tek nakon oslobodilačke akcije HVO-a i HV-a  u ljeto 1995. stekli su se preduvjeti za povratak. Kao što se to brojno puta dokazalo tako i ovdje u Koritima, vjera je najača kada je satiru. Iz te vjere i snažne ljubavi od potomaka žrtava i ostalih članova obitelji u Bosanskom Grahovu i Koritima, osnovana je udruga za očuvanje kulturne i povjesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ koja svake godine, zajedno sa tamošnjim župnikom, organizira kulturno-vjersku manifestaciju “Dani sv. Ilije”, zaštitnika župe Bosansko Grahovo, a pjesničko sijelo je samo dio tog programa.

Podignute su tri obiteljske kuće, u tijeku je izgradnja Hrvatskog kulturnog centara “Korita” u kojem će biti i sve ostale udruge s ovog područja, a riječ je o DVD „Korita“, Planinarsko-ekološko društvo „Veliki Bat“, Pljočkarski klub kao i knjižnica koju svake godine doniraju književnici Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Povratnik Ivo Bilandžija je u znak zahvalnosti Bogu za povratak na svoju očevinu, izgradio u Koritima lijepu zavjetnu kapelu posvećenu sv. Jeronimu i sv. Mariji Krescenciji, gdje je služena sveta misa predvođena župnikom Bosanskog Grahova don Davorom Klečinom i župnikom Slavonskog Broda don Davidom Sluganovićem, koji je sa svojim sumještanima porjeklom iz Korita došao i donio darove mještanima. Simboličnim darovima kruha domaćinima triju obitelji povratnika, te posvećenu vodu, svijeće i sličice sv. Crescentie od Kaufbeuerena svima prisutnim darovao je župnik  Sluganović sa ostalim vjernicima iz Slavonskog Broda, Vinkovaca i Đakova.

Također u planu je izgradnja etno spomen kuće, ubijenog bračnog para Vulić, gdje se sada nalazi spomen ploča pred koju je položen vijenac i zapaljene svijeće.

Poznati hrvatski fotograf Šime Strikoman također je sudjelovao na kulturno-vjerskoj manifestaciji „Dani sv. Ilije“.  Tom prigodom je najprije u selu Korita nadomak Grahova snimio svoju 635. milenijsku fotografiju, ispred zavjetne kapele zajedno s vjernicima koji su toga dana došli na pjesničku večer u čast svećenika mučenika don Jurja Gospodnetića. Dok je sutradan na proslavi sv. Ilije, patrona župe Bos. Grahovo, s visine od 25 metara snimio svoju 636. milenijsku fotografiju na kojoj se vidi župna crkva sv. Ilije u Obljaju i obrisi sv. Ilije s gavranom u ruci koje su, po Strikomanovoj zamisli napravili svi nazočni vjernici nakon misnog slavlja. Snimatelj je za ovu instalaciju našao nadahnuće u umjetničkoj slici djelo akademskog slikara Svetislava Cvetkovića koja se nalazi u župnoj crkvi u Obljaju.

Manifestacija „Dani sv. Ilije“ održava se pod pokroviteljstvom predsjedateljice Zastupničkog doma PS BiH Borjane Krišto, a ona se obratila na glavnoj svečanosti proslave. Kulturno umjetnički dom „Korita“ gradi se uz financijsku pomoć Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske ispred kojeg je ovoj manifestaciji nazočila Žana Ćorić.

Na svečanosti su također nazočili brojni drugi gosti i prijatelji, predstavnici vjerskih, civilnih i kulturnih institucija, kojima su domaćini priredili bogati kulturno umjetnički program i toplu dobrodošlicu.

Ovom prigodom iskazujem zahvalu svima koji podržavaju povratak i sudjeluju u tim nastojanjima. A sveti Ilija zaštitnik svih naroda u Bosni i Hercegovini neka kod Boga nas zagovara da u tom nastojanju uspjemo te da svi na ovim prostorima žive u miru i blagostanju.

 

Anita Martinac /Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)