KAKO ČOVJEK MOŽE NISKO PASTI Nije mu teško ni muljati ni lagati, da bi se dopao sarajevskim gazdama

Vrijeme:3 min, 32 sec

 

Bivši predsjednik Predsjedničkog vijeća Hrvatske Republike Herceg Bosne i predsjednik FBiH Krešimir Zubak, svojevremeno sudionik u “Alijansi”, SDP-ovoj vlasti u hrvatskobošnjačkoj Federaciji BiH uspostavljenoj bez predstavnika stranke ( HDZ BiH) za koju je glasala većina Hrvata, izjavio je za jedan sarajevski portal kako je Zakon o izbornim jedinicama, kojeg su usvojili zastupnici bošnjačkih stranaka u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, i kojeg sada na silu pokušavaju progurati i u Domu naroda u skladu sa Ustavom, piše Hrvatski Medijski Servis.

“Sam sadržaj zakona nismo detaljno analizirali, niti smo ulazili u to da li je nepovoljniji za Hrvate, no, sa formalnopravne strane, zakon je utemeljen na Ustavu BiH, Ustavu FBiH i Izbornim zakonom BiH. Jasno je naznačeno da entiteti utvrđuju višečlane izborne jedinice i broj mandata u tim izbornim jedinicama”, rekao je Zubak u razgovoru za Vijesti.ba, te dodao da u RS odavno postoji takvo zakonsko rješenje.

Zanimljivo je, kao pravnik i odvjetnik Zubak zna da je bošnjački Zakon o izbornim jedinicama utemeljen na Ustavu BiH, Ustavu FBiH i Izbornom zakonu BiH iako ga nije “detaljno analizirao”! Da jeste vidio bi da spomenuti Zakon sadrži odredbu Izbornog zakona BiH da se “iz svakog kantona/županije bira najmanje jedan izaslanik svakog konstitutivnog naroda i ostalih u Dom naroda Federalnog parlamenta, ako takav postoji u županijskom/kantonalnom zakonodavnom tijelu”, koju je Ustavni sud BiH proglasio neustavnom i stavio izvan snage. Ono što je u suprotnosti s presudom Ustavnog suda BiH, i laiku je jasno, a Zubaku eto nije, u suprotnosti je i s Ustavom BiH. Istina u Ustavu Federacije BiH ostala je netaknuta spomenuta odredba, no ona bi se prema presudi Ustavnog suda BiH, po apelaciji Bože Ljubića, trebala smatrati nevažećom, jer prema načelu vladavine prava, ističe u obrazloženju Ustavni sud BiH, svi ustavi, zakoni i drugi propisi koji se donose moraju biti usklađeni s načelima Ustava BiH.

A upravo zahvaljujući toj neustavnoj odredbi Bošnjaci su mogli uz cijeli bošnjački klub izabrati i dvije trećine srpskog, cijeli klub ostalih i jednu trećinu hrvatskog kluba u Domu naroda Parlamenta FBiH, što im je bilo dovoljno da, zahvaljujući nametnutim ustavnim amandmanima, u dva navrata, u Federaciji BiH izaberu vlast bez predstavnika Hrvata. U jednoj takvoj vlasti, poznatoj kao “Alijansa” za promjene sudjelovao je i Zubak i njegov NHI, stranka koja je nakon toga nestala s političke scene.

No, Zubak ju je nadavno uskrsnuo pod imenom Hrvatska stranka. Iako nema ni jednog vijećnika ni u jednom općinskom vijeću u BiH, Zubakov HS redovito dobiva ogroman prostor u sarajevskim medijima. Kada treba “lajati” na svoje, izmišljati kako HDZ svojim prijedlogom izmjena Izbornog zakona, za kojeg je egzaktno dokazivo da je u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, diskriminira bosanske Hrvate, u odnosu na hercegovačke. Tim izmišljotinama, Zubakov HS ustrajno pokušava posvađati Hrvate, kao bi ih se, za račun političkog Sarajeva, uništilo kao državotvorni narod, prema onoj “zavadi, pa vladaj”.

Čovjek koji je svojevremeno  pristao sudjelovati u majorizaciji vlastitih sunarodnjaka, sada je, izgleda, spreman učiniti ama baš sve- a to znači i besramno lagati za publicitet u sarajevskim medijima i učešće u nekoj novoj Alijansi.

Zubak tvrdi i kako je “jasno naznačeno da entiteti utvrđuju višečlane izborne jedinice i broj mandata u tim izbornim jedinicama”. Da za Zastupnički dom entitetskih parlamenata. No, ne kaže kako je izbor izaslanika za Dom naroda u nadležnosti Parlamenta BiH, a ne Federalnog parlamenta, da se to pitanje definira Izbornim zakonom BiH, a ne entitetskim zakonom. A ovdje se upravo radi o izboru izaslanika za federalni Dom naroda. To je ono što je Ustavni sud BiH osporio u Izbornom zakonu BiH i naložio Parlamentu BiH, a ne federalnom parlamentu, da izmjeni.

Nije Zubak “ulazio u to je li spomenuti bošnjački zakon nepovoljniji za Hrvate”, ne kaže u odnosu na što, ne zna on “kuda HDZ vodi hrvatski narod”, “što smjeraju”, “što im je krajnji cilj”, puno mu je, veli, toga nerazumljivo.

Zbunjen je i izgubljen. No, jedno mu je, izgleda, jasno: treba govoriti ono što njegove sarajevske političke i medijske gazde žele čuti, pa ako treba i muljati i lagati. Nije problem. Ništa, izgleda, Zubaku nije problem. Za veliki publicitet njegovoj minornoj strančici i njemu. I mrvicu vlasti u nekoj budućoj Alijanski ili Platformi. Koliko je nisko čovjek pao. Jadno i bjedno.

 

R.I./HMS/http://hms.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)