RAGUŽ: Bošnjačke stranke zaslijepljene željom za ukidanjem konstitutivnosti Hrvatima dočekani na volej

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Slaven Raguž, član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik HRS-a komentirao je propali entitetski udar bošnjačkih stranaka na institucije BiH.

Raguž je u izjavi za Dnevnik.ba istaknuo kako je tzv. zakon o izbornim jedinicama aktualizan kada se u tumačenje uvelo dodatno tumačenje Venecijskog povjerenstva.

Podsjetimo, federalni Dom naroda nije glasao o Prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama jer je sjednicu sabotirao Klub Bošnjaka na čije je inzistiranje i sazvana.Predlagači zakona su bošnjačke stranke(SDA, SBB, SDP, DF i Naša stranka). Lidija Bradara (HDZ BiH), predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH i Drago Puzigaća (SNSD) dopredsjedatelj Zakon su ocijenili kao destruktivan i štetan po vitalne interese jer se nalazi na listi pitanja za vitalne interese. Time je zapravo propao entitetski udar bošnjačkih stranaka na BiH i njene institucije.

“Jedini i isključivi tumač Ustava je Ustavni sud koji je proglasio neustavnom odredbu biranja po jednog minimalno delegata u Dom naroda iz svake županije i tu je morala prestati sva priča, a ne pozivati Venecijansko povjerenstvo na očitovanje o već postojećem svome očitovanju, budući da je to povjerenstvo bilo amicus curie pri donošenju odluke Ustavnog suda”, izjavio je Raguž.

Smatra i kako su hrvatski predstavnici tu pokazali izostanak strateško promišljene politike.

“Ipak, sreća u nesreći je ta da s druge strane imamo halapljivu i gramzivu bošnjačku političku elitu, čija pohlepa daleko nadmašuje politički intelekt, gdje dolazimo do druge strane medalje”, rekao je Raguž.

Podsjetio je i kako bošnjačka politika želi zagospodariti BiH kao nekada srpska Jugoslavijom.

“Inzistiranjem na prijedlogu koji je ne samo protuustavan, nego i poguban za političke odnose u BiH, pokazali su svoje pravo lice. Kao što su svojedobno Srbi nastojali privatizirati i zagospodariti Jugoslavijom, tako oni danas žele zagospodariti BiH i oni to nimalo ne skrivaju”, izjavio je Raguž.

Podsjetio je i kako su bošnjački političari zaslijepljeni stvaranjem čistog bošnjačkog entiteta da zaboravljaju na proceduralne stvari.

“Toliko su zaslijepljeni željom ukidanja statusa konstitutivnosti Hrvatima da zaboravljaju na elementarne proceduralne stvari, pa ispadaju amateri kada ih se praktično dočeka na volej, kao što je to bio slučaj pri odlučivanju na kolegiju Doma naroda Federacije”, rekao je Raguž.

Istaknuo je i kako je Klub Hrvata u Domu narodu u koordinaciji s Puzigaćom, dopredsjedateljem tog Doma, vrhunski osujetio pokušaj državnog udara.

“Vrhunski su osujetili, praktično, pokušaj državnog udara, ali problem je što smo se uopće doveli u situaciju da nešto mora ‘koordinacojom’ izvlačiti iz situacije u kojoj nije bilo potrebe da se uopće uvučemo da je bilo dosljednosti i strategije”, zaključio je Raguž.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori