Povijesni slet katoličkih skauta Hrvatske

Vrijeme:1 min, 47 sec

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

Prvi povijesni slet Zdruga katoličkih skauta Hrvatske okupio je više od pet stotina mladih od 22. do 25. lipnja oko Drivenika, u polju pored tribaljskog jezera.

Dnevni program je ispunjen skautskim radionicama, pioneristikom, igrama i natjecanjima. Poslijepodnevni i večernji dio odvija se u starom gradu Driveniku, u crkvi sv. Dujma i frankopanskom kaštelu. 22. lipnja je nacionalni slet skauta otvorio riječki nadbiskup Ivan Devčić propovijedajući o skautskom pokretu, osnivačima, iskazujući veliku nadu u katoličke skaute koji moraju donositi dobra u ovome svijetu. Nadbiskup se zahvalio i osnivaču Zdruga katoličkih skauta Marinu Miletiću na svemu što kroz skaute čini. Skauti su radi nevere prvi dan program imali u velikom društvenom domu u Triblju. Prvom danu programa prisustvovali su pastori Giorgio Grlj i Milan Špoljarić, pastor Rene iz ICF-a, dožupan Marko Boras Mandić, glavni riječki imam Hajrudin Mujkanović, predstojnica katehetskog ureda Riječke nadbiskupije Ksenija Kovačević, župnik vlč. Nikola Gajić, načelnik Općine Vinodolske Marijan Karlić i nekoliko svećenika skautske organizacije.

23. lipnja su skaute u drugom dijelu programa posjetili hrvatski branitelji Vukovara i pripadnici raznih udruga branitelja Vukovara na čelu s Damirom Radnićem, Ivicom Jučanom, Damirom Markušem i drugima. Skautima je bio prikazan i film Vukovarska štafeta smrti o herojskom činu branitelja koji su dali svoje živote za spašavanje civila. Svetu misu predvodio je kancelar Riječke nadbiskupije msgr. Nikola Imbrišak u zajedništvu sa Župnikom i ostalim svećenicima. Fantastičan je bio i skautski slavljenički bend koji animira sva misna slavlja i glazbeni program u kaštelu. Biskup Ivica Petanjak se zadržao cijelu večer na programu, a nije krio zadovoljstvo viđenim u kampu kao i cijelom organizacijom sleta.

24. lipnja skautski gosti su Blanka Vlašić koja ima svjedočanstvo vjere. Poslije večernje mise slijedi monodrama Marina Ivanovića Stoke pa koncert poznatog hrvatskog repera za katoličke skaute.

U ponedjeljak svi katolički skauti dolaze u Rijeku sudjelovati u mimohodu povodom Dana državnosti. Svetu misu služiti će varaždinski biskup Josip Mrzljak u katedrali svetog Vida s početkom u 13h.

Katoličkim skautima oko logistike u pripremi hrane pomažu brojni branitelji PGŽ-a na čelu s Nikicom Maravićem.

Riječka nadbiskupija/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)