Jutarnji bira tko će iskrivljivati istinu o NDH i o Jasenovcu

Vrijeme:6 min, 20 sec

 

„Jutarnji list“ je 20.svibnja 2018. objavio razgovor s engleskim povjesničarom njemačkoga podrijetla Alexanderom Korbom. To je ružan članak, ali treba ga pročitati, jer govori koliko vješto hrvatski neprijatelji barataju lažima i podvalama i kakvo su mišljenje o Hrvatskoj stvorili u svijetu.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/njemacki-povjesnicar-i-jedan-od-vodecih-strucnjaka-za-povijest-ndh-ovo-je-prava-istina-o-broju-ubijenih-u-jasenovcu/7373904/

 

Sramotna su pitanja koja Robert Bajruši postavlja g. Korbu, pročitajte ih! To je Bajruši, to je „Jutarnji list“!

Čitajte i učite. Korb je rekao:

  1. Da je NDH bila stvarna nezavisna država i da je ne treba zvati „takozvanom“.

Uočite: to je rekao da bi ustaške zločine još jače, kao „nezavisne“, natovario Hrvatskoj na leđa.

  1. Da „kronologija pokazuje kako su najprije ustaše počinili masakre nad Srbima u nekim dijelovima države i takvi njihovi postupci izazvali su reakcije i oružani otpor srpskog stanovništva. Srpski otpor pojačao je ustašku paranoju i vlasti NDH dobile su argumente za svoje teorije kako Srbi ugrožavaju opstanak države ili da ‘rade prema instrukcijama iz Beograda’ i slično“.

Uočite: ugledan je povjesničar, i nije moguće da ne zna za srpske zločine nad Hrvatima i muslimanima koji su se dogodili prije zločina nad Srbima! Je li to povjesničar i stručnjak za povijest NDH?

Tih je srpskih zločina, međutim, svjestan američki povjesničar židovskoga porijekla Philip Cohen, koji piše:

Ustaški masakri nad Srbima počeli su kao odmazda. Između invazije sila Osovine na Jugoslaviju 6. 4. 1941. i prvih masakra ustaša nad Srbima (27. 4. 1941.) četnici su izvršili 11 neprovociranih masakra nad hrvatskim stanovništvom (civilima). Likvidirali su ukupno 246 civila. Ustaške odmazde počele su pak 27.4. 1941. uhićenjima i masakrima nad 176 Srba kod Bjelovara. Ustaški masovni teror značajno se povećao nakon 22. 6. 1941., kada su se dogodila tri važna događaja: njemačka invazija na Rusiju, partizanski ustanak (Sisak) i smanjenje snaga njemačkih trupa koje su bile prebačene na Istočnu frontu” (knjiga ‘Tajni rat Srbije’).

Četiri pobunjena hrvatska vojnika ubijena su 8. travnja u zasjedi koju su pripravili srbočetnici u selu Hrgovljani pokraj Bjelovara. To je bio samo početak: uslijedio je krvavi pir. Srpski 2. konjanički puk Car Dušan Silni devetog je travnja smaknuo pet nedužnih hrvatskih seljaka u selu Peteranca kraj Virovitice, a nakon toga se uputio prema Bjelovaru s ciljem slamanja pobune. Na Veliki četvrtak, 10. travnja, 2. konjanički puk, krećući se prema Bjelovaru, u selu Donji Mosti kraj Bjelovara smaknuo je 11 nedužnih hrvatskih seljaka.

Nadalje:

  • travanj 1941. – Knin, Grahovo, Sinj, Gornji Ervenik;
  • 3., 14., 15. travnja Čapljina i okolica (25 seljaka, žena i djece);
  • 15. travnja Cim, Ilići kraj Mostara – preko stotinu;
  • Foča, Jabuka, sama Foča oko 1000! S okolicom oko 6000 žrtava;
  • Glamoč, Pliva, Bosansko Grahovo, Drvar, (u jednom danu 18 članova obitelji Sarić) Varcar Vakuf, Dragnić;
  • Plošnik i Koritnik;
  • Prijedor od 16. svibnja do 10 .lipnja 1942. popisani imenom i prezimenom 229 Hrvata i Muslimana;
  • Livno (nešto kasnije) 90 mladića u jednom danu, gotovo svi intelektualci, npr. Stjepan Barač, lugar i njegova supruga i osmero djece!
  • Krnjeuša, Vrtoče, Zelinovac, Lastva 2. kolovoza, umoreno strašnim mučenjem 130 Hrvata;
  • 1100 katolika i muslimana u okolici Kulen Vakufa 5. i 6. rujna 1941.;
  • 71 selo u kotaru Rogatica i općinama Boriki, Sokolovići, Žepča, Dup, Tetinjsko, itd… itd…
  1. Korb kaže da „nema dokaza kako je postojao master-plan koji je predviđao sustavnu likvidaciju srpskog stanovništva u toj državi. Genocid u sebi sadrži koncept uništenja neke skupine, a ustaše su često, i u vrhu vlasti NDH i na lokalnim razinama, pokolje provodili bez nekog plana. Jugoslavenska historiografija tvrdila je kako je postojao plan ustaškog genocida, što se ne čini točnim jer su nasilje i ubojstva često bili nasumični i neorganizirani ili bi se u nekim dijelovima NDH događali, a drugdje ne“.

Uočite: Nije bilo državnoga plana. Ustaše su se osvećivale za srpske zločine. Zašto to ne kaže?

  1. Partizani „ne samo da nisu počinili toliki broj zločina, nego su sudjelovali i u spasilačkim aktivnostima onih koje su napadali ustaše i četnici“.

Korb je pritom ustvrdio da je u Jasenovcu ubijeno 130.000 ljudi i da se „stručnjaci suglasni oko toga“.

Uočite: taj broj je za više od 50% veći od onoga u sadašnjem jasenovačkom popisu u dvostruko veći od popisa u izraelskom Jad Vashemu! Čovjek govori o Hrvatskoj, a ne spominje, na primjer, članke Banića i Koića, koji pokazuju krivotvorenje jasenovačkoga popisa (npr., https://narod.hr/hrvatska/banic-koic-evo-dokaza-da-javna-ustanova-sp-jasenovac-lazirala-cak-jugoslavenski-popis-zrtava-iz-1964-joj-sluzi-izvor).

  1. Korb kaže: „Jednim je dijelom Jasenovac služio i kao radni logor, tu su bile tvornice, projekti, rijeka Sava, nasipi. No, ni to ga ne čini boljim jer su mnogi zatvorenici umrli tijekom prisilnog rada“.

Uočite: Dakle je ipak, „barem dijelom“, bio radni logor. Zašto onda Ivo Goldstein diže galamu kad to kaže neki hrvatski povjesničar?

  1. Za srpske tvrdnje o 700.000 mrtvih u Jasenovcu kaže „To je simboličan broj. Taj se broj vjerojatno ne bi koristio da nije bilo rata za hrvatsku neovisnost tijekom 90-ih i ostalih ratova pri raspadu Jugoslavije“.

Uočite: Vrlo nježan pristup nevjerojatnoj, groznoj laži! Franjo Tuđman je suđen jer je rekao da taj broj nije točan. I to davno poslije Titovih laži da bi dobio odštetu, i godinama prije srpske pobune i agresije 1991.

  1. Korbu je jasno da „postoje međunarodni stručnjaci koji se bave pitanjem NDH i genocida u bivšoj Jugoslaviji“.

Uočite: To je on i njemu slični. Što više znaju, to bolje iskrivljuju istinu. Jesu li oni gledali arhiv jasenovačkoga logora koji je u Beogradu? Postoje i hrvatski stručnjaci; zašto Korb nije s njima razgovarao kad je bio u Zagrebu?

  1. Bajruši ga sugestivno pita, a on kaže da „revizionisti“ ne bi smjeli biti u tijelu koje bi međunarodno istraživalo jasenovačke žrtve: „Ne, naravno da ne, kako god definirali revizionizam. No, stručni konsenzus je takav da se zna koja je interpretacija hrvatske ili srpske povijesti na neki način prihvatljiva i relativno jasna unutar znanstvene zajednice. Jasno je tko je stručnjak, a tko igra političke igre i koristi nepodržavane dokaze“.

Uočite: On zna koja je interpretacija hrvatske povijesti prihvatljivija! Da nije možda Goldsteinova?! Korb bi komisiju koja misli kao on. Svi koji misle drukčije, ili imaju dokaze o povijesnim lažima, za njega su „revizionisti“ i ne mogu u Komisiju. Zar to može reći jedan znanstvenik?

  1. Predlaže Ivu Goldsteina za voditelja komisije za međunarodno istraživanje Jasenovca.

Uočite: Ivu Goldsteina, koji govori gore stvari od njega. Koji na TV prijeti da će se dignuti od stola ako itko spomene ono što on negira. Zašto on predlaže Ivu Goldsteina a ne Blanku Matković koja kao i on radi na engleskom sveučilištu? (Pogodite.)

  1. Što se hrvatske pomirbe tiče, kaže sljedeće: „Boravio sam u Hrvatskoj, u Zagrebu, 2000. godine. To su bile posttuđmanovske godine i to je bilo otvoreno društvo u kojem se pomirba činila vrlo mogućom, a sada je puno dalje“.

Uočite: njemu je dobro vrijeme za pomirbu bilo nakon što je umro Franjo Tuđman! Tek kad je Račan došao na vlast. A otkad je komunistička vlast pala – sve je gore.

 

Dragi čitatelji,  izašlo je lažno izvješće Srpskoga nacionalnoga vijeća o „progonu Srba u RH“, a prije koji dan ovaj članak u „Jutarnjem listu“. Shvatite što nam rade.  Ne čudite se da se intelektualci i znanstvenici još uvijek boje govoriti istinu. Zbijmo redove da budemo jači. Čeka nas još mnogo iskušenja!

Ipak istina izlazi na vidjelo! Korb i Goldstein ne smiju se suočiti s Jurčevićem, Razumom, Matković, Vukićem i Horvatom. Pljuju ih izdaleka, a blizu ne smiju. Došla je demokracija, ne mogu je ugasiti, nema više komunizma. Dolazi istina, nećete je zaustaviti. Ma ni Bajruši.

 

 

Hrvatsko nebo/Uredništvo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)