Tzv. sociolog religije dr. Ivan Markešić ne može bez pljuvačke po Hrvatskoj

Vrijeme:3 min, 42 sec

 

Teorija krvi i tla u Hrvatskoj

Tomislav Vuković, novinar Glasa Koncila i naš suradnik, uputio je 8. svibnja poruku istaknutome sociologu, redovitome profesoru u trajnome zvanju, dr. Ivanu Markešiću, na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu, povodom njegova intervjua u „Večernjem listu“, u kojemu je iznio još jednu novu i tešku optužbu na račun Hrvatske i hrvatskoga naroda:

Poštovani g. profesore, u intervjuu „Katoličke udruge žele nametnuti svoj svjetonazor svima“ u „Večernjem listu“ od Ivan Markesic5. svibnja o. g. iznijeli ste doista tešku optužbu na račun „pojedinaca , koji pod plaštem povratka iskonskim kršćanskim vrijednostima žele promovirati antimodernističke ideje, ideje koje počivaju na teoriji krvi i tla (Blut und Boden)“, koje u suvremenim demokratskim društvima svakako zaslužuju ne samo osudu nego i intervenciju policije i pravosudnih tijela. Naime, Vi svakako znate da je ta ideologija, uz ostalo, poslužila Hitleru u njegovoj teoriji da njemački narod (krv) ima pravo živjeti na njemačkom, i europskom, prostoru (tlu), što je dovelo do holokausta i fizičke eliminacije svih ostalih pripadnika „nižih rasa“. U nastavku teksta izričito spominjete kako ti pojedinci pripadaju „konfesionalnim podskupinama“, tj. nekim katoličkim udrugama koje „uz potporu dijela katoličkoga klera svoj svjetonazor želi nametnuti svima u društvu.“ Vaše zalaganje za ozdravljenjem hrvatskoga društva od tih i sličnih retrogradnih ideologija bit će mnogo učinkovitije ako izravno navedete o kojim je konkretno pojedincima, katoličkim udrugama i dijelu biskupa i svećenika (kler) u Hrvatskoj riječ? Dajem Vam riječ da ću Vaš odgovor objaviti u cijelosti bez kraćenja. Ako mi ne odgovorite na pitanje i o tome ću pošteno izvijestiti hrvatsku javnost.

Miješani brakovi i teorija „Blut und Boden“

Istoga dana dr. Markešić odgovorio je porukom sljedećega sadržaja:

Poštovani gospodine Vukoviću!

Ja Vas ipak ne ću osloviti s “Poštovani g. novinaru”, svejedno kako razumio Vaše pismo koje pročitah tek sada nakon povratka iz rodnoga kraja. Ja imam svoje ime i prezime. Ne živim od titule. Uvijek odgovaram na sva pisma koja dobijem. Tako ću odgovoriti i na Vaš upit.

Kao prvo, ne sviđa mi se ton Vašega pisma. Nisam odavno ovako nešto doživio.

Drugo, ne znam što se toliko ‘pjenite’ zbog toga što sam ja, kako Vi kažete, iznio “doista tešku optužbu na račun Upitnik“pojedinaca, koji pod plaštem povratka iskonskim kršćanskim vrijednostima žele promovirati antimodernističke ideje, ideje koje počivaju na teoriji krvi i tla (Blut und Boden)”, koje u suvremenim demokratskim društvima svakako zaslužuju ne samo osudu nego i intervenciju policije i pravosudnih tijela.” Budite ljubazni, gospodine Vukoviću, i pročitajte između ostalih tekstova npr. i tekst Vašega urednika, gosp. Miklenića, u Glasu Koncila iz 2015. godine, pod naslovom “Konsenzusom protiv manipulacija” pa me uvjerite da nisam u pravu kad sam govorio o teoriji krvi i tla (Blut und Boden). A to znači sljedeće: ili Vi ne čitate novine u kojima surađujete, ili ne vidite da se neprestano promovira teza o pravu Hrvata na ‘sveto hrvatsko tlo’ i da se o tome pjesme pjevaju. Možda je to i dobro. A da ne govorim o govoru o odnosu prema miješanim brakovima kao nečemu što ne omogućuje ostvarenje teorije ‘Blut und Boden’.

Treće, okanite se lamentiranja nad holokaustom. Svi smo ga na ovim prostorima imali. Moji Ramljaci 1942. posebno. Spadam u generaciju koja ne zna za kategoriju djeda. A nitko iz ondašnjih niti crkvenih niti NDH-azijskih vlasti nije ni sućut iskazao. A bio je to najveći pogrom Hrvata katolika u II. svjetskom ratu uopće. O tome ste Vi osobno dobili i knjigu “Rama 1942.”. Ne znam da ste nešto o tome napisali. Recite, zašto!

Četvrto, nemojte mi prijetiti da ćete o mome možebitnome neodgovaranju na Vaše pismo “pošteno izvijestiti hrvatsku javnost”. Nastupate s pozicije vlasti nad hrvatskom javnošću. To je jako ružno! No ne trebate me njome plašiti. Bilo je do sada i većih plašitelja od Vas, ali ostalo se na životu. Pa tako će, nadam se, biti i ovaj put.
Obećali ste objaviti moj odgovor. Evo ga! Pa, bujrum! U njemu je sve ono što ste tražili.

Optužba dr. Markešića da se u Hrvatskoj slobodno propagira teorija krvi i tla, samo jedna u nizu sličnih i savršeno se uklapa u antifa-ljevičarske i velikosrpske klevete o kontinuiranoj i svenazočnoj „fašizaciji“, „ustašizaciji“, „nacifikaciji“, „klerikalizaciji“, „povratku NDH-aške baštine“, „opravdanju i umanjivanju nekadašnjih zločina i huškanju na nove“ i sl., no, jedini je problem što uvaženi sociolog dr. Markešić u konačnici ipak nije odgovorio na ključno pitanje – konkretno, o kojim je to pojedincima, katoličkim udrugama, biskupima i svećenicima u Hrvatskoj riječ?

 

Hrvatski tjednik/https://www.hkv.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori