Josip Jović: Ljevičari boluju od bolesti koja se zove kroatofobija

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

 

Opet ustaše. Oni s njima lijegaju i bude se, čekaju ih iza svakog ugla, prevrnut će svaki kamen da nađu zmiju ispod njega, oni im se priviđaju, oni će ih izmisliti ako treba. Nisu oni ni ljevičari ni antifašisti kako sami sebi tepaju. Oni boluju od jedne druge bolesti koja se zove kroatofobija i svako malo dožive njezin težak napad.

 

Sjajno im je došla izjava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je u Argentini kazala da su nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u toj zemlji našli prostor slobode u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati zahtjeve za slobodu hrvatskog naroda.

Iz ove posve benigne i točne izjave iskopan je cijeli ubojiti arsenal optužbi i prijetnji. Kao uspavana princeza nakon duljeg zimskog mirovanja probudila se Vesna Pusić, kćerka inače uglednog profesora koji je u ime NDH dijelio pravdu. Za nju je ta izjava, koja se mora objasniti Hrvatskoj, Europi i svijetu nejasna, zastrašujuća, neshvatljiva, ona je, ni manje ni više, nego napad na Ustav i vlastitu zemlju. Podržava li ona to naciste, postavlja gospođa Pusić retoričko pitanje.

Ona to, sugerira Arsen Bauk, misli na Antu Pavelića, Dinka Šakića, Ivu Rojnicu i ostale vođe ustaškog pokreta. Što bi bilo, pita se on, da je nešto slično u Argentini za izbjegle Nijemce izjavila Angela Merkel. Sigurno bi, zaključuje Bauk, bila smijenjena i uhićena isti čas, prije nego što se vrati u zemlju.

Tako bi, očito, trebalo napraviti i s Kolindom Grabar-Kitarović.

Stigla je i međunarodna potpora. Javio se za Hrvatsku uvijek spremanEfraim Zuroff, i to pismom samoj predsjednici, onaj isti Zuroff koji negira da se u Srebrenici dogodio genocid i uopće nekakav masovni zločin.

On je izjavu KGK shvatio kao pokušaj opravdavanja najvećih zločina Drugog svjetskog rata te kao divljenje spram ubojica. Skontao je nekih sto ratnih zločinaca, uz Pavelića, Šakića i Rojnicu sjetio se i Dide Kvaternika i Vinka Nikolića. Novinski osvrti i komentari tek će uslijediti. A tek Milorad Pupovac!

Trebat će sve to izdržati.

Sve je to, rekli bismo, klasična škola podmetanja. Pobogu, gdje je tu napad na Ustav RH, gdje je gospođa Grabar-Kitarović spominjala ustaške prvake, otkuda tvrdnje da veliča naciste i NDH?

Ona je samo konstatirala općepoznatu činjenicu da su deseci tisuća ljudi potražili spas u dalekoj zemlji, na drugom kontinentu. Bilo je među njima i vojnika koji nisu automatski zločinci, bilo je i civila, intelektualaca i umjetnika.

I nisu pobjegli samo radi slobode i domoljublja, nego da bi izbjegli sudbinu onih stotinjak tisuća koji završiše na Bleiburgu, za kojega jedan publicist koji boluje od spomenute fobije ovih dana nakon svega što znamo napisa kako je to samo izmišljena legenda.

I to što su umakli smrti izgleda da je njihov neoprostivi grijeh.

Josip Jović/Slobodna Dalmacija

 

HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)