ZORICA VUKOVIĆ: DATI NAROD I DRŽAVU ZA VLAST?

Vrijeme:12 min, 54 sec

 

 

Nakon što je neki briselski birokrat, koji ne zna ni gdje je Hrvatska, „obrisao nos“ hrvatskoj vladi o lošim rezultatima, između ostalog što nije ratificirala  tzv. Istanbulsku konvenciju, Plenković odmah pojurio dodvornički u „Istanbul“: „Eto, samo što nismo.“

Julija (FB): „Strašno! Pratila sam to monotono bezdušno Plenkovićevo slaganje riječi, bez duše i emocija. Zna dobro da Hrvati ne žele tu sotonsku konvenciju, ali kao da ga je briga! On od svoje pojave na političkoj sceni provodi udbo-kosov plan uništavanja Hrvatske i pretvaranje u bezličnu masu. Kako T. Dujmović kaže: ‘Samo granice, zastava i grb, a sve ostalo uopće nije hrvatsko!’ Može li se zaustaviti to uništavanje Hrvatske? Može li se zaustaviti Plenkoivić?“

Kako se već duže vrijeme lome mozgovi diskusijom o toj Konvenciji, nije zgorega još jedanput ponoviti o čemu se radi.

Istanbulska konvencija je kraći naziv za Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Vijeće Europe prihvatilo ju je 11. svibnja 2011. u Istanbulu. Ona ima status međunarodnog ugovora i time je pravno jača od nacionalnih zakona. Države koje ju ratificiraju trebaju svoje ostale zakone podrediti i prilagoditi zahtjevima Konvencije.

Države potpisnice Konvencije, podložne su kontroli međunarodne skupine pod nazivom GREVIO koja nadzire provedbu Konvencije, osobito na području državnih javnih politika (školstvo, mediji, antidiskriminacijska politika…).

U šest godina postojanja, Konvenciju su ratificirale  24 zemlje od ukupno 47 zemalja članica Vijeća Europe, odnosno 14 od ukupno 28 članica Europske unije.

„Konvencija bi, vjerujem, davno bila ratificirana od svih članica Unije da se fokusirala samo na zaštitu žena od nasilja, bez promoviranja rodne teorije i pokušaja razvlašćivanja nacionalnih država,“ rekla je Ruža Tomašić u Strasborgu.

Na javnoj raspravi o Prijedlogu zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije (provedenoj na Vladinoj stranici e-Savjetovanja u srpnju 2017.) od ukupno 300-njak sudionika javne rasprave njih 4/5 (80%) je izrazilo protivljenje prihvaćanju Konvencije.

Vidi se već u opisu, da ovo nije samo potpiši, pa baš te briga, jer se potpisom dokida i dio suvereniteta RH. A kad jednom lavina krene, teško ju je zaustaviti.

 

Nositelji projekta kod nas su: Moj glas protiv nasilja, Vlada Republike Hrvatske;  Ured za ravnopravnost spolova, Udruga CESI i Ženska soba. Sve sam genij do genija NGO, soroševsko-orvelovskog svjetonazora. Urednica je Helena Štimac Radin, sociologinja, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH.

Izdvojila sam nekoliko članaka iz te Konvencije jer pojedini podupiratelji Konvencije ne govore istinu.

Str. 7.

  1. ‘rod’ označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce;
  2. ‘rodno utemeljeno nasilje nad ženama’ označava nasilje usmjereno na ženu zbog toga što je žena ili koje nerazmjerno pogađa žene;

str. 8.

Članak 3. Stranke će osigurati provedbu odredaba ove Konvencije, a osobito mjera za zaštitu prava žrtava, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi kao što su spol, rod, rasa, boja kože, jezik, vjera, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili socijalno podrijetlo, pripadnost nacionalnim manjinama, imovinsko stanje, rođenje, seksualna orijentacija, rodni identitet, dob, zdravstveno stanje, invaliditet, bračno stanje, migrantski, izbjeglički ili drugi status.

Str. 9.

Članak 8. – financijski resursi Stranke će osigurati odgovarajuće financijske i ljudske resurse za odgovarajuću primjenu integriranih politika, mjera i programa za sprečavanje i borbu protiv svih oblika nasilja obuhvaćenih područjem primjene ove Konvencije, uključujući i one koje provode nevladine organizacije i civilno društvo.

Članak 9. – nevladine organizacije i civilno društvo Stranke će prepoznati, poticati i podržavati, na svim razinama, rad odgovarajućih nevladinih organizacija i organizacija civilnog društva aktivnih u borbi protiv nasilja nad ženama te uspostaviti učinkovitu suradnju s tim organizacijama.

Članak 10. – tijelo za koordinaciju 1. Stranke će odrediti ili osnovati jedno ili više službenih tijela odgovornih za koordinaciju, primjenu, nadzor i procjenu politika i mjera za sprečavanje i borbu protiv svih oblika nasilja obuhvaćenih ovom Konvencijom. Ta tijela koordinirat će prikupljanje podataka iz članka 11., analizirati i distribuirati rezultate.

Članak 11. – prikupljanje podataka i istraživanje 1. U svrhu provedbe ove Konvencije, stranke će poduzeti: a. prikupljanje razvrstanih značajnih statističkih podataka u pravilnim vremenskim razmacima o slučajevima svih oblika nasilja obuhvaćenih područjem primjene ove Konvencije; b. pružanje podrške istraživanjima u području svih oblika nasilja obuhvaćenih područjem primjene ove Konvencije kako bi se proučili njegovi ishodišni uzroci i učinci, učestalost i stope kažnjavanja, kao i djelotvornost mjera poduzetih za provedbu ove Konvencije; 2. Stranke će nastojati provoditi istraživanja među stanovništvom u pravilnim vremenskim razmacima radi utvrđivanja učestalosti i trendova svih oblika nasilja obuhvaćenih područjem primjene ove Konvencije. 3. Stranke će pružiti skupini stručnih osoba, kako je navedeno u članku 66. ove Konvencije, informacije prikupljene u skladu s ovim člankom kako bi potaknule međunarodnu suradnju i omogućile međunarodnu usporedivost

Str.10.

Članak 12. – opće obveze 1. Stranke će poduzeti potrebne mjere za promicanje promjena u društvenim i kulturnim obrascima ponašanja žena i muškaraca s ciljem iskorjenjivanja predrasuda, običaja, tradicija i svih drugih postupanja u praksi koja se temelje na ideji manje vrijednosti žena ili na stereotipnim ulogama žena i muškaraca.

 

Str. 21.-22.

 

  • Skupina stručnih osoba za djelovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (u daljnjem tekstu GREVIO) pratit će provedbu ove Konvencije od strane Stranaka.
  • GREVIO će se sastojati od najmanje 10 članova i najviše 15 članova, uzimajući u obzir rodnu i geografsku ravnotežu, kao i multidisciplinarno stručno znanje. Njegove članove birat će Odbor stranaka između kandidata koje predlažu stranke, na razdoblje od četiri godine, s mogućnošću jednog reizbora te će biti izabrani među državljanima Stranaka.
  • Prvi izbor 10 članova održat će se u roku od jedne godine nakon stupanja na snagu ove Konvencije. Izbor pet dodatnih članova održat će se nakon 25. ratifikacije ili pristupa. 4. Izbor članova grevio-a temeljit će se na sljedećim načelima:
  • moraju biti izabrani u transparentnom postupku među osobama izraženih moralnih osobina, poznatim po visokoj razini stručnosti u području ljudskih prava, ravnopravnosti spolova, nasilja nad ženama i nasilja u obitelji ili pomoći i zaštite žrtava ili koje su pokazale profesionalno iskustvo u područjima koje obuhvaća ova Konvencija;
  • nijedna stranka ne može biti zastupljena s dva državljanina u članstvu grevio-a;
  • moraju predstavljati glavne pravne poretke;
  • moraju predstavljati relevantne subjekte i tijela u području nasilja nad ženama i nasilja u obitelji;
  • oni će djelovati u vlastitom svojstvu i biti neovisni i nepristrani u obavljanju svojih funkcija te moraju biti na raspolaganju kako bi obavljali svoje dužnosti na učinkovit način.
  • Postupak za izbor članova grevio-a utvrdit će Odbor ministara Vijeća Europe, nakon konzultacija sa Strankama i dobivanja jednoglasnog pristanka Stranaka, u roku od šest mjeseci nakon stupanja na snagu ove Konvencije.
  • GREVIO usvaja vlastiti poslovnik.
  • Članovi GREVIO-a te ostali članovi izaslanstava koji odlaze u posjete državama, kako je navedeno u članku 68., stavcima 9. i 14., uživat će povlastice i imunitete utvrđene u dodatku ove Konvencije.

Str. 86.

Članak 57. – pravna pomoć 294. Neposredno nakon nasilja mnoge žrtve nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja mogu biti prisiljene istog trenutka napustiti sve svoje stvari ili posao… …Strankama nametnuti obvezu osigurati pravo na pravnu pomoć i besplatno pravno savjetovanje za žrtve pod uvjetima koje osiguravaju njihovi unutarnji zakoni.

Str. 87.

  1. Žene migranti, uključujući i nedokumentirane žene migrante, i žene tražitelji azila čine dvije potkategorije žena koje su osobito izložene rodno utemeljenom nasilju

Str. 90.

Članak 60. –310.  zahtjevi za rodno utemeljen azil 310. Zakon o azilu dugo nije rješavao razliku između žena i muškaraca u pogledu uzroka i načina na koji doživljavaju proganjanje. To rodno sljepilo u utvrđivanju statusa izbjeglica i međunarodne zaštite rezultiralo je situacijama u kojima su prijave žena koje su bježale od rodno utemeljenog nasilja prolazile neprepoznate.

Str. 95.

  1. Konačno, prema stavku 4. Stranke moraju nastojati uključiti sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja u programe pomoći za razvoj koji se pružaju u korist trećih država.

Str. 97.

  1. Kao što je navedeno, grevio je zadužen za praćenje implementacije Konvencije od strane Stranaka. Treba imati najmanje 10 i najviše 15 članova.
  2. Stavak 2. ovog članka naglašava potrebu da se osigura zemljopisna i rodna ravnoteža, kao i multidisciplinarno stručno znanje, pri izboru članova grevio-a, koji će biti državljani Stranaka Konvencije.

Str. 101.

  1. Stranke mogu predložiti izmjene i dopune odredaba Konvencije. One se moraju prenijeti Glavnom tajniku Vijeća Europe i svim zemljama članicama Vijeća Europe, svim potpisnicama, svakoj Stranci, Europskoj uniji, svakoj državi pozvanoj da potpiše ili pristupi Konvenciji.

Ovo su neki od dijelova Konvencije. Dakle, ne zna se što je rod, a što spol. Morali bi se mijenjati hrvatski zakoni i prilagođavati se ovom međunarodnom, čak i u obrazovanju (što se već radi). Morali bi zbrinjavati izbjeglice i one nad kojim je izvršeno ‘rodno nasilje’ iz tzv. ‘trećih zemalja’. Morali bi snositi dodatne troškove za provođenje ove Konvencije, davati izvještaje GREVIO-u putem NGO, kojekakvih ženskih i sličnih kuća. Ti isti i danas šalju izvještaje EU komisiji, pa ne spominju ‘pemzionere’ iz 2. svj. rata, ali im zato smetaju hrvatski branitelji.

Imam osjećaj, čitajući tekst Konvencije, da ona proglašava muškarce zločinačkim umovima. Ispada da su samo oni nasilnici i zlostavljači i da se protiv njih treba boriti, kao da nema žena nasilnica.

To je još jedan atak na skladne odnose muškaraca i žena i njihovo zajedničko djelovanje u obitelji i društvu, tim prije što kod nas postoje zakoni koji sankcioniraju nasilnike bilo koje vrste. Samo, nisu svi jednaki pred zakonom: slučaj Lalovac i Tomašić.

Globalisti se  grčevito zalažu za provođenje ove nakaradne Konvencije. Mirišu lovu i rasturanje suvereniteta država.

Nakon izjave da će ratificirati Konvenciju, članovi HDZ-a  okupili su se u Velikoj Gorici 10. ožujka na obilježavanju 28. godišnjice osnutka stranke. Tom prilikom  Mirko Matić, velikogorički HZD, Plenkoviću i ostatku vodstva stranke poručio je da je „Istanbulska konvencija protuprirodna kao i slični zakoni“, podsjetivši da je HDZ demokršćanska stranka.

„Budući da je prvi ogranak HDZ-a na području Zagrebačke županije osnovan u Krašiću, moram ovdje i spomenuti blaženog Alojzija Stepinca. Blaženog kardinala spominjem jer je sačuvao Katoličku crkvu unatoč svim progonima na ovim prostorima kao i nacionalni kršćanski duh našeg naroda, a što je bilo ključno u 90-tim godinama. Ovo ističem jer ove vrijednosti neki i danas dovode u pitanje iskrivljenim ideologijama i kojekakvim kurikulima, konvencijama kroz nametanje zakona,“ naglasio je Matić.

 Plenković nije očekivao takav stav, pa je bahato uputio na čitanje Istanbulske konvencije i dodao da su na njoj radili „i naši stručnjaci“. Što je njemu? A koliko je već primjedbi bilo do sada! I na javnoj vladinoj e-stranici gdje je sudjelovao oko 300 ljudi od kojih je 80 % bilo protiv ove ratifikacije.

A ostavku i raspuštanje ogranka HDZ-a  Kistanje dao je i Roko Antić 13.3.18..

O toj Konvenciji su se u nekoliko navrata, javili i naši biskupi, akademici, domoljubne udruge U ime obitelji, Vigilare, braniteljske udruge i mnogi pojedinci.

Poruku „Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji” predstavili su  nadbiskupi Želimir Puljić i Đuro Hranić, te prof. dr. Vladimir Dugalić još 7. prosinca 2017., javlja IKA.

Predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, rekao je da biskupi prate gibanja i rasprave o određenim temama u društvu. Odlučeno je obratiti se javnosti s prijedlozima o poboljšanju sustava obrazovanja, prijedlozima zakonskih odredbi koje se odnose na obitelj, te vezano uz raspravu oko Istanbulske konvencije. Biskupi su dodali kako je primijećeno kako Konvencija, uz plemenite nakane vezane uz raspravu zaštite žene i obitelji od nasilja, implementira i terminologiju rodne ideologije i zbog toga je naglašeno kako „ne bi trebalo prihvaćati određenu kolonizaciju o kojoj je govorio i papa Franjo prošle godine“. Tom su prigodom biskupi pozvali sve koji vode raspravu o konvenciji, da raspravu vode konstruktivno i da ne podlegnu nejasnim i upitnim ponudama koje ta konvencija nosi.

Biskupi jasno žele naglasiti, da bi bilo vrlo neodgovorno i nerazborito ratificirati konvenciju, a da ne znamo što ti pojmovi znače i tko će tumačiti te pojmove. Tim više, što nakon ratifikacije ova konvencija postaje dijelom pravnoga poretka na području njezine primjene te ostaje nejasno koji bi bio doseg tih definicija. Osobito ostaje nejasno tko će tumačiti pojmove „rodni identitet“, i „nestereotipne rodne uloge“, kao i obvezu država potpisnica da, kada je to primjereno, poduzmu potrebne korake „kako bi nastavne materijale o pitanjima kao što su: ravnopravnost žena i muškaraca, nestereotipne rodne uloge, uzajamno poštovanje, nenasilno rješavanje sukoba u osobnim odnosima, rodno utemeljeno nasilje nad ženama i pravo na osobni integritet, prilagođeno razvojnim sposobnostima učenika, uključile u redovni nastavni plan i program i na svim razinama obrazovanja“ (čl. 14.). To ima dalekosežne posljedice i zadire u mnoga prava, ako se to uvede obrazovni sustav, jer se roditeljima oduzima pravo na odgoj djece u skladu s vlastitim kršćanskim uvjerenjima, a vjerskim zajednicama pravo da poučavaju u skladu sa svojim učenjem.

Zabrinjavajuća je i činjenica iz čl. 28 kojom se države potpisnice obvezuju ‘poduzeti potrebne mjere kako bi osigurale da pravila povjerljivosti koja su unutarnjim pravom nametnuta određenim stručnim osobama ne predstavljaju prepreku za mogućnost prijavljivanja, pod odgovarajućim uvjetima, nadležnim organizacijama ili tijelima ako imaju opravdanoga razloga vjerovati da je počinjeno teško djelo nasilja obuhvaćeno područjem primjene ove Konvencije i da se mogu očekivati daljnja teška djela nasilja’. „To je zadiranje u profesionalnu tajnu, koja je temelj demokratskog poretka. Takva praksa se će dovesti do nepovjerenja između profesionalaca koji rade bilo sa žrtvama ili počiniteljima. Tu se nabrajaju i vjerski službenici pa je to i problem i zadiranje u ispovjednu tajnu, što je apsolutno neprihvatljivo. Premda konvencija ističe i iznimke, to znači da je nedorečena u samoj sebi i kontradiktorna,“ navodi se u pismu.

FB:  „Molim sve katoličke svećenike da jasno narodu na misama otvore oči i objasne što se sprema njihovom hrvatskom katoličkom narodu s ratifikacijom ove sotonske konvencije.
‘Ja bih bio ništarija kada ne bih osjetio bilo svoga hrvatskoga naroda!’ Blaženi Alojzije Stepinac.“

U saborskoj većini nalazi se 13 stranaka i Sauha: SDSS, talijanska, mađarska, slovačka, romska i albanska nacionalna manjina, HRAST, reformisti, 365-Bandić, Hrvatska demokršćanska stranka, HSLS, HNS i HDZ. Kako uskladiti stavove i kako će glasovati u vezi ratifikacije? I u čijem je klubu Orepić? Kako će se postaviti neodlučni Most? A za marksiste se zna. Njima je bitno da Hrvatska izgubi još suvereniteta i da oni imaju veću kontrolu.

Bugari su povukli ratifikaciju iz parlamenta na zahtjev bugarske pravoslavne crkve. Kako se izjašnjava pravoslavna crkva koju predstavlja Porfirije? Nema naznaka.  

Istanbulska konvencija je i protukršćanska. Kako će se izjasniti kršćani u Saboru i kako im se, uopće, dogodilo da se ova točka stavlja na dnevni red?

Plenković je uže vodstvo stranke pokušao „sredititi“ na sastanku 12.3.18. i ustvrdio je kako „velika većina ljudi koji su bili na sastanku ne vidi teze o rodnoj ideologiji u dokumentu. Oni koji su pročitali Konvenciju bune se, razumijevaju tekst na drugi način.“ Jesu li vidjeli gubitak suvereniteta?

Baš u tome stoji opasnost. Ta spetljanost i nejasnoća u tekstu Konvencije koja se može tumačiti kojekako. Stoga može dovesti do velikih sablazni.

Već su je počeli tumačiti u Dubrovniku, snimajući golotinju pred Svetohraništem ili u Osijeku gdje je počela glorifikacija  vagine, kroz izložbu u trgovačkom centru u Osijeku, kao umjetnička sloboda. Eto što je donio Ninočkin aksiom. „Tako da smo odlučili zbog branjenja umjetničke slobode napraviti ovu izložbu. I zato smo uzeli sve na taj jedan motiv, tj. na temu vagine da bi poruka bila jasna,“  kaže Rene Grgić Đaković, inicijator izložbe.

Umjesto zaključka:

„Moramo voditi računa da nijednom svojom izjavom ne dovodimo u pitanje vladajuću koaliciju. Prvo razum, a onda srce,“ mudroslovio je  Jandroković. Ima li se ovome što dodati? Da, možda da je Pupovac 2016. godine rekao da je Plenković suho zlato.

U biblijskoj knjizi Makabejci I, 1:15b piše: „Ujarmiše se s poganima i prodaše se da čine zlo.“  

 

Zorica Vuković/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)