‘Za dom spremni’ se koristi u ‘iznimnim situacijama’, a petokraka nije sporna

Vrijeme:3 min, 40 sec

 

Ovo je bilo potrebno da premostimo velike ideološke podjele i da se okrenemo prema budućnosti te tolerantnom i uključivom društvu – kazao je premijer.

 

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kojim predsjeda predsjednik HAZU, akademik Zvonko Kusić, a okuplja 17 članova, među kojima povjesničare, politologe, pravnike, danas je objavio zaključke o nedemokratskim režimima, fašizmu, odnosno ustaškom pokretu te komunističkom režimu i taj opsežni dokument Vladi treba poslužiti kao smjernica i preporuka za izradu zakonskih propisa.

Ono što najviše zanima javnost je stav kolokvijalno nazvanog Vijeća za suočavanje s prošlošću o (ne)dopustivosti korištenja ustaškog pozdrava “za dom spremni”, natpisa “za dom spremni” u grbu HOS-a i petokrake te je li o te tri stvari postignut konsenzus.

Javnosti su se obratili akademik Zvonko Kusić te premijer Andrej Plenković koji je osnovao Vijeće prije gotovo godinu dana.

-Proizveli smo dva velika dokumenta, a za prvi smo postigli veliku razinu suglasnosti. U drugom dijelu smo se bavili s normativnim aktima. Vijeće je na neki način obradilo sva područja i to ona koja se često reguliraju, a često i nisu regulirana. Vijeće je odlučilo da ne ide na glasovanje, nego je zaključak vijeća bio takav da oni članovi koji imaju drugačija mišljenja ta mišljenja dostave kasnije, ona će biti priložena dokumentima. Nije bilo značajnih prijepora – kazao je na početku Kusić, a potom se nadovezao premijer.

– Danas sam primio dokument koji ima 30-ak stranica i dva velika dijela. Jedan je opći okvir koji na racionalan i metodološki način definira sve ključne pojmove i probleme s kojima se naše društvo suočavalo za vrijeme vladavine totalitarnih režima i jasno se određuje prema kulturi sjećanja. To je ono što je po meni najvažnije kad pričamo o prvom dijelu dokumenta. Drugi dio dokumenta, koji se odnosi na pravno reguliranje simbola totalitarnih režima, je također vrlo kvalitetno napisan, on uzima u obzir postojeći ustavni i zakonski okvir u RH – kazao je Plenković te dodao:

– Ovo je bilo potrebno da premostimo velike ideološke podjele i da se okrenemo prema budućnosti te tolerantnom i uključivom društvu.

Kusić je potom obrazložio na koji način bi se, prema zaključcima Vijeća, trebali tretirati pozdravi, natpisi i simboli iz bivših režima.

– Za dom spremni u grbu HOS-a se iznimno može koristiti, samo u vezi onih situacija, mjesta ili groblja, gdje su poginuli pripadnici HOS-a. Ta dozvola ne mijenja postavku da je taj slogan protuustavan. Tada je bila tolerancija koja je naslijeđena i to je ta iznimka koja se iznimno i striktno regulirano može tolerirati. Korištenje pozdrava Za dom spremni smjeti će se koristiti samo u situacijama kad se komemoriraju poginuli pripadnici HOS-a – kazao je Kusić te dodao:

– S druge strane, crvena zvijezda i komunistički simboli koji označavaju antifašističku borbu. Svi znamo da su ti simboli bili dvoznačni, oni imaju i negativnu konotaciju u vezi kršenja ljudskih prava i masovnih zločina, ali imaju i pozitivnu konotaciju u antifašističkoj borbi, tako da je ovaj dio koji se odnosi na antifašističkju borbu nesporan, dok preporuke predviđaju da onaj dio obilježja koji se mogu podvesti pod čl. 39 Ustava, a to je promoviranje mržnje ili nasilje, u tom slučaju on može ostati, ali to je prepušteno zakonodavcu, koji to može urediti zakonskim aktima – kazao je Kusić.

Premijer Plenković još jednom je naglasio da sve što se odnosi na NDH je jasno zabranjeno i regulirano dok mala odstupanja postoje vezano za pozdrav HOS-a iz Domovinskog rata.

– Ovo je mali segment ljudi koji su dali svoj život za borbu protiv agresije. Nema dilema oko pozdrava kad je riječ o Drugom svjetskom ratu. Nikakvih. No, ovaj vezan uz HOS ima sasvim drugi kontekst – rekao je Plenković.

Kusić se osvrnuo i na slučaj HOS-ove ploče u Jasenovcu.

– Akti bi trebali precizno regulirati tu situaciju. U preporukama vijeća piše da se gledaju intencije i kontekst, tako da će suci onda prosuđivati radi li se o provokaciji ili nečem drugom. Sudbena vlast ima važnu ulogu i oni će odlučivati o tome. Bit će potrebna i savjetovanja za suce, da se postigne uniformna praksa. Naše dosadašnje regulative su bile načelno u redu, ali nisu bile specifične. Isto vrijedi i za Trg maršala Tita i sve manifestacije koje su vezane uz antifašističku borbu. Vijeće je na taj način postavilo svoje preporuke, okvire a ne rješenja za konkretne slučajeve – zaključio je Kusić.

Večernji list/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

 

Facebook komentari

komentara

Odgovori