Evo kako je Bakir Izetbegović uvrijedio sve Hercegovce u BiH

Vrijeme:2 min, 44 sec

 

 

Bakir Izetbegović uspio je ono što nije nijedan političar u BiH od njezinog osamostaljenja, naime, u čestitci koju je uputio povodom Dana nezavisnosti BiH, Izetbegović je uspio uvrijediti doslovno sve Hercegovce. Evo i kako.

 

“Ne bi bilo Bosne i Hercegovine, niti bismo mi danas obilježavali ovaj značajni svečani dan, da najčasniji, najhrabriji i najbolji bosanski sinovi nisu obranili ovu zemlju od agresije koja je uslijedila. Oni nisu branili samo naše gradove i sela, oni su dosljedno branili i obranili suštinske civilizacijske vrijednosti savremenog svijeta. Zato ih nikad ne smijemo zaboraviti”, poručio je danas Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva, povodom čestitke koju je uputio za dan nezavisnosti BiH.

Cijelu čestittku možete pročitati na ovoj poveznici.

Tko sad “dijeli” Bosnu

Spominjući uopće agresiju u kontekstu čestitke za Dan nezavisnosti, Izetbegović je ponovno pokazao da njemu nije stalo do pomirljive retorike, štoviše, ta retorika je iz dana u dan sve ekstremnija. Prijetnje ratom, bahati nastupi u domaćim i stranim medijima, dociranje politici Republike Hrvatske i/ili Srbije, samo su mali dio Izetbegovićevog repertoara na dnevnoj bazi.

Na ovaj način je i sam “podijelio” Bosnu(i Hercegovinu) spomenuvši samo bosanske sinove koji su, eto, branili Bosnu od agresije i na taj način ignorirao sve one ljude koji su branili i Hercegovinu, bez obzira radi li se o Hrvatima koji su prvi stali u obranu još od početka rata i napada na Ravno ili o bošnjačkim postrojbama tzv. Armije BiH iz Hercegovine. Po Izetbegovićevoj definiciji, “bosanski sinovi” su samo i iskljičivo pripadnici tzv. Armije BiH

Istaknuo je i postotak onih koji su na referendumu dali “zeleno svjetlo” međunarodnom priznanju Bosne i Hercegovine. “Ljudi ove zemlje, njih 64 posto iz svih etničkih i vjerskih zajednica, hrabro i dostojanstveno su glasali na referendumu za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”, poručio je Izetbegović, smetnuvši valjda s uma razliku između 64 i 100 posto, odnosno, razliku etničkog i građanskog principa koji nisu bili pomireni pri glasanju o nezavisnosti BiH (Srbi su odbili sudjelovati u referendumu održanom 29. veljačei 1. ožujka).

Pomirljivi Čović i žestoki Izetbegović

S druge strane, predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović uputio je čestitku koja je za razliku od Izetbegovićeve bila znatno pomirjivija:

“Pozivam vas da ga dostojanstveno obilježimo i prisjetimo se vrijednosti koje smo kroz ostvarenu nezavisnost dobili u naslijeđe. Nezavisnost i suverenost su skupo plaćen zalog budućnosti naše domovine, svih njenih naroda i građana, te stoga obavezuju na izuzetnu društvenu i državničku odgovornost”, naveo je Čović dodavši:

Konstitutivnost, jednakost i ravnopravnost svih naroda

“Opredijelivši se za nezavisnost opredijelili smo se i za konstitutivnost, jednakost i ravnopravnost svih naših naroda i građana, što tu vrstu opredijeljenosti čini moralnom, ljudskom i ustavnom obavezom. Udružimo snage u promociji tih vrijednosti, njihovom snaženju u našoj domovini, kako bismo izgradili ambijent povjerenja, pomirenja i zajedništva.

Uskladimo naše društvene vrijednosti i odnose s europskim standardima, podignimo ljestvicu. Naši narodi i građani zaslužuju to! Budimo tolerantni i otvoreni jedni za druge jer nas vežu zajedničke ideje jednakopravnosti i slobode.

Prihvatimo naše razlike kao naše trajno bogatstvo i čvrst temelj na kojem ćemo izgraditi zajedništvo i sretniju budućnost za sve nas. Sretan vam Dan nezavisnosti”, zaključio je Čović.

 

I.Crnjac/Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)