U SARAJEVU ZABRINUTI Republika Srpska nabavlja 2.500 dugih cijeli za potrebe policije

Vrijeme:2 min, 29 sec

 

 

Dvije i pol tisuće automatskih dugih cijevi za potrebe MUP-a RS. Za jedan bh. entitet, Republiku Srpsku, ovo je modernizacija, dok je za drugi, Federacija BiH, razlog za zabrinutost. Entitetski predsjednik Milorad Dodik kaže da će nastaviti nabavljati oružje. Po Ustavu, zakonima i transparentno. Iz MUP-a FBiH kažu i 2.500 tisuće je previše.

 

Legitimna nabavka. Nije prva. Neće biti ni posljednja. Za potrebe suvremene policije. Borbe protiv terorizma. Zaštite građana RS. Ravnopravnosti policajaca s regionalnim partnerima. Riječi su – Milorada Dodika.

“Petnaest godina putem međunarodnog aranžmana ovdje je bilo zabranjeno policiji RS da bilo što nabavlja i da je bilo predviđeno da jedna duga cijev ide na deset policajaca, što je bilo ponižavajuće za bilo kakvu ozbiljnu policiju. Policija RS ne samo da će nabaviti ove 2.500 pušaka, nego je to u proceduri. Nabavila je sve što je potrebno za specijalnu policiju i nabavit će još sve što bude bilo potrebno”, poručuje Dodik, predsjednik RS, prenosi N1.

Decentralizirana federalna policija, povremeno nabavlja. No, u tim količinama, ne. Riječi su federalnog ministra unutarnjih poslova – Aljoše Čampare. 2.500 tisuće dugih cijevi, bez jasne namjene, zabrinjavajuća – no više informacija o slučaju, ministar nema.

“Ako bi se ona koristila za policijske strukture i za specijalnu policijsku jedinicu. Te jedinice broje 100-150 službenika, tako da je cifra od 2.500 komada oružja velika. Ja ne mogu imati informacije što nabavlja MUP RS, malo je čudno da se u ovom vremenu nabavlja tolika količina oružja. Nabavljamo i mi, ali ne u tolikoj mjeri”, kaže Čampara.

Odluka o nabavci je odluka NSRS. I 2015. iz MUP-a RS najavili su kupovinu 50 automatskih pušaka. Pola milijuna metaka. Dobavljač: tvornica naoružanja Zastava oružje, Kragujevac. A 2015. dogodio se i sljedeći slučaj, podsjeća bivši zamjenik ministra obrane BiH Emir Suljagić.

“Ja sam 2015. osobno, na vlastitu inicijativu, bez bilo čijih instrukcija, spriječio da se MUP-u RS iz vojnih viškova tada dodijele borbena oklopna vozila. To je oružje koje se koristi isključivo za rat. To je jedna stvar, druga stvar MUP RS se od tada do danas intenzivno i kontinuirano naoružavao”, tvrdi Suljagić.

A i dodatno će se obučavat – poručuje Dodik.

“Mi smo uložili samo šest tisuća maraka u to da u blizini Banjaluke, gdje je postojala bivša kasarna JNA, se opremi za boravak i obuku specijalne policije. To je u skladu sa zakonom”, kaže entitetski predsjednik.

“1. travnja u Zalužanima će se otvoriti baza MUP RS, na temelju sporazuma koji je ovoj vlasti ovdje u Sarajevu, ispod nosa Dragan Lukač, potpisao s ruskim policijskim agencijama. Te ljude će obučavati ruski savjetnici i instruktori”, dodaje Suljagić.

“Nemam informacije o postojanju takvih ugovora. Ne mogu imati informacije o tome što radi MUP RS, ali mislim da državne institucije, OSA, Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo obrane ima obvezu imati te informacije”, smatra Čampara.

No, bar kada je riječ o nabavci oružja na entitetskim razinama – ni Ministarstvo sigurnosti, a ni obrane – kažu, ne daju suglasnosti.

 

hms.ba/http://hms.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)