APSURDI: I kao Bosanac Komšić će se moći kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

 

Predsjednik Demokratske fronte i potencijalni kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić na popisu stanovništva održanom 2013. godine izjasnio se kao Bosanac, a ne kao Hrvat, zbog čega se neće moći se neće moći kandidirati na ovu poziciju, otkrio je jučer dopisniku Hrvatskog Medijskog Servisa izvor blizak političkom krugu samog Komšića, pod uvjetom zadržavanja anonimnosti.

 

– Ono što ovu vijest čini značajnom i koja je naravno lako provjerljiva bilo Komšićevim javnim priznanjem bilo službenim uvidom u popisni materijal, u svakom slučaju najavu kandidature samog Komšića umnogome će problematizirati, a ukoliko Središnje izborno povjerenstvo BiH bude zauzelo leaglistički stav, morat će pribaviti službenu potvrdu ove za sada vrlo indikativne vijesti , javio je dopisnik HMS-a.

Čini se, međutim, kako će se Komšić, čak i ako se na popisu stanovništva u BiH 2013. izjasnio kao Bosanac moći kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Naime, izjašnjenje o nacionalnosti u popisu stanovništva sprovedenom 2013. godine je tajno, i nitko od građana i institucija, pa ni Središnje izborno povjerenstvo BiH nema pravo iz njega koristi bilo kakve informacije, potvrdila je za Faktor glasnogovornica SIP-a-a Maksida Pirić.

– Mi smo već imali iskustvo prilikom imenovanja općinskih izbornih povjerenstava, gdje kandidati koji su trebali dostaviti potvrdu o nacionalnom izjašnjenju u popisu nisu to mogli uraditi jer su dobijali odgovor od Agencije za statistiku BiH da ona ne daje potvrde takvog tipa, da se to ne može dobiti. Tako da ni SIP ne koristi niti zahtijeva pojedinačno od građana da se dostavi takva potvrda, jer se ona ne može dobiti. Mi ne znamo, niti znate vi, niti bilo tko, kako se tko u popisu izjasnio. Tako da što se tiče njihovog izjašnjenja na popisu, pojedinačno nemamo uvid i za sada nećemo moći ni imati uvid, niti ćemo moći tražiti takve potvrde od Agencije za statistiku BiH – kazala je Pirić.

Dodala je da je jedino referentno nacionalno izjašnjenje koje se daje prilikom prijave izravno SIP-u.

– Ono što mi koristimo, jesu naše baze podataka prilikom kandidiranja na prethodnim izborima ili u tekućem ciklusu ako su bili kandidati i ako su se izjasnili. U Izbornom zakonu postoji samo jedno ograničenje, a to je da se tijekom jednog izbornog ciklusa ne može mijenjati nacionalno izjašnjenje, što znači da već u drugom ukoliko građanin to želi, može promijeniti jer je to jedno od temeljnih  ljudskih prava – onako kako se osjeća u određenom trenutku, da se tako izjasni – istakla je Pirić.

To znači da se potencijalnom kandidatu za člana Predsjedništva BiH, u ovom slučaju Željku Komšiću, ne može zakonski osporiti kandidatura za hrvatskog člana, ukoliko se on u popisu i izjasnio kao “Bosanac”.

Podsjetimo lider DF-a Željko Komšić, u dva je mandatna razdoblja, kao kandidat SDP BiH izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima, a najavio je kako će se ponovo kandidirati na tu poziciju na izborima koji bi se trebali održati početkom listopada ove godine.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)