Vučić dolazi u dvodnevni posjet: poznate teme razgovora s predsjednicom, ali ne i s premijerom

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

 

Vučić u posjetu RH, hoće li se Plenkovićem razgovarati o ratnoj odšteti?

 

U dvodnevni posjet Hrvatskoj stiže izaslanstvo Republike Srbije predvođeno predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Otkako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prije desetak dana objavila da je pozvala Vučića u službeni posjet, Vucic22koji je bio najavljen pa otkazan još u listopadu prošle godine, ta tema dominira u obje zemlje, piše HRT.

Obavljaju se posljednje pripreme uoči dolaska Aleksandra Vučića. Protokol je utvrđen, a slijetanje u zračnu luku očekuje se u jutarnjim satima. Vučić će na Pantovčaku biti dočekan uz sve državne počasti. S predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović razgovarat će o pitanju nestalih, položaju manjina u obje države, ekonomskoj, gospodarskoj, ali i pravosudnoj suradnji. Neće se razgovarati o pitanju ratne odštete. Konferencija za novinare dvoje predsjednika planirana je za 12:30.

Predsjednik Vučić sastat će se i s premijerom Andrejom Plenkovićem na radnom ručku. Podsjećamo, Plenković je na sjednici Vlade spomenuo pitanje ratne odštete i sporazum o normalizaciji odnosa kojim je u konačnici to pitanje trebalo biti regulirano. Ne zna se hoće li se dotaknuti ove teme u razgovoru s Vučićem. Nakon razgovora nisu predviđene izjave za medije. Na ovo pitanje osvrnuo se i Vučić rekavši kako nema problema s otvaranjem bilo koje teme.

Vučić će se sastati i s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Program uključuje i Hrvatsko-srbijanski gospodarski forum na kojem će se okupiti 30-ak tvrtki. Robna razmjena Hrvatske i Srbije u uzlaznoj je putanji – 2016. dostignuta je milijarda eura.

U pratnji hrvatske predsjednice Vučić će podvečer posjetiti Zagrebačko-ljubljansku mitropoliju. Na svečanoj večeri predsjednici će održati zdravice. U utorak slijedi posjet Vrginmostu, a zatim završno skupština Srpskog narodnog vijeća.

Na snazi su jake sigurnosne mjere; u povodu dolaska srbijanskog predsjednika angažirano je nekoliko stotina ljudi iz svih segmenata sigurnosnog sustava.

hkv

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)