Dossier srednja.hr: Lažno slobodno novinarstvo kao krinka za promoviranje ljevičarskih stranaka

Vrijeme:5 min, 42 sec

Dossier srednja.hr: Lažno slobodno novinarstvo kao krinka za promoviranje ljevičarskih stranaka

Pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima u siječnju 2015. označila je prekretnicu u hrvatskom političkom životu, jer je ovom pobjedom HDZ započeo s preuzimanjem vlasti u državi. Nakon predsjedničke dužnosti, HDZ je preuzeo i Vladu i Sabor.

Međutim, ono što HDZ još nije preuzeo su mediji, koji su i dalje dominantno pod nadzorom suprotne političke HDZopcije. Čak i ako pojedini medij nije pod izravnim nadzorom stožerne stranke ljevice, odnosno SDP-a, on je u jasno svjetonazorski lijevo orijentiran, te je u najidealnijem slučaju istodobno i protiv HDZ-a i protiv SDP-a.

Ankete provedene od vodećih televizijskih kuća u Hrvatskoj redovno su davale prednost SDP-u nad HDZ-u ili su, kao što je bio slučaj na zadnjim lokalnim izborima, pokušavali što je moguće više prikriti očitu prednost HDZ-a nad SDP-om.

U tim uvjetima, utjecajne snage ljevice u hrvatskom društvu, strateški raspoređene unutar ali i izvan SDP-a, razvile su novu koncepciju koja bi se napreciznije mogla nazvati “strategijom reduciranih ciljeva” ili po staroj komunističkoj floskuli “borbom za bolje sutra”. Ova koncepcija svodila se na realnu procjenu vlastitih i protivničkih snaga prema kojoj snage ljevice trebaju odustati od borbe u svim poljima osim one na području obrazovanja.

Prvi koji je najavio kako će se snage ljevice fokusirati isključivo na obrazovanje bio je bivši ministar unutarnjih poslova iz redova SDP-a Ranko Ostojić koji je u noći izbornog poraza na izvanrednim parlamentarnim izborima 11. rujna 2016. napisao znakovit tekst, u kojem je, među ostalim, navedeno:

“Upravo radi Hrvatske koja želi reformu obrazovanja, život bez straha, zaštitu manjina, i sigurnost naše je da ostanemo garancija i prepreka koracima koji bi našu zemlju vukli natrag.”

Ranko Ostojic 11 9 2016

Ova Ostojićeva poruka svoju praktičnu posljedicu dobila je u sustavnom medijskom napadu na Pavu Barišića, ministra znanosti, obrazovanja i sporta iz redova HDZ-a, kao i na rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa, nasuprot kojih je, kao simbol apsolutnog poštenja i vrhunskog obrazovanja, promoviran Boris Jokić.

Međutim, s obzirom na to da Jokić nije bio ne samo lider, nego čak ni provoditelj ove politike, nego njezin običan barišićsimbol, njegovo prisustvo u medijima moglo je imati smisla samo ako se pojavljivao usporedno s posve sotoniziranima Barišićem i Borasom.

U međuvremenu je zbog neslaganja HDZ-a i njegovog koalicijskog partnera Mosta, HNS zamijenio Most kao sastavni dio vladajuće koalicije pod HDZ-ovim vodstvom, nakon čega je Barišić smijenjen. Zbog toga je Barišićevo ministarsko mjesto postalo medijski nezanimljivo, te je napad ostao fokusiran isključivo na Borasa.[1] Kao argument Borasovog nepoštenja, korumpiranosti i svjetonazorske isključenosti mediji su isticali stanje na Hrvatskim studijima, koje je opisano nemogućim i jedva izdrživim za sve studente i većinu nastavnika osim nekoliko odabranih osoba interesno povezanih s čelnom osobom ove ustanove, pročelnikom Marijem Grčevićem, ali i samim Borasom.[2]

Cilj ove medijske kampanje bio je spriječiti ili barem ozbiljno uzdrmati Borasovu ponovnu kandidaturu na izborima za rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Ključni medij zadužen za difamaciju Hrvatskih studija a preko njih i samog Borasa bio je portal srednja.hr, koji je od srednja portalstrane Telegrama i Večernjeg lista prikazan kao spontani projekt mladog i nekonvencionalnog intelektualca Marka Matijevića.[3] Pri promoviranju Matijevićevog portala navedeni mediji nisu spomenuli da Matijević djeluje u okviru nakladničke kuće Styria (koja je uz Večernji list vlasnik i 24sata, Expressa i Njuškala), što ovom “portalu kojeg vode studenti” daje sasvim drugačiji karakter. Također, medijski je gotovo posve nezapaženo prošla i važna činjenica da je Matijević urednik portala mirovina.hr,[4] namijenjen umirovljenicima, što ukazuje na to da je on u svom radu imao snažnu financijsku podršku već etablirane i izuzetno snažne medijske korporacije.

Premda se Matijević u svojim javnim nastupima pokušao prikazati kao stranački neopredijeljen, iz uredničke politike portala srednja.hr, očito je kako mu je konstantna meta HDZ,[5] kao i one stranke s kojima je HDZ bio u partnerskom odnosu, kao što su Hrast i HSP AS.[6] Ova činjenica vidljiva je iz članaka ovoga portala u kojima su pripadnici samo ovih stranaka prikazani u negativnom kontekstu, dok su one stranke koje su konfrontirani s HDZ-om na stranačkoj razini, poput Mosta ili SDP-a,[7] ili barem na svjetonazorskoj razini, kao što je HNS,[8] prikazani pozitivno ili barem neutralno.

Poseban kuriozitet ovog portal jest okolnost da je jedan od njegovih vodećih novinara stanoviti Maro Alavanja,[9] koji Damir Borasje ujedno bio šef za strateško komuniciranje HNS-a,[10] a nakon sklapanja koalicije HDZ-a i HNS-a i poseban savjetnik Barišićeve nasljedice imenovane od strane HNS-a Blaženke Divjak.[11] Alavanjino pisanje za Matijevićev portal jasnije od bilo koje druge činjenice ukazuje ne samo na jasnu svjetonazorsku i stranačku opredijeljenost ovog medija, nego i na prethodno spomenutu koncepciju lijevih stranaka koje su se nakon poraza SDP-a na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. u potpunosti posvetile ovladavanju sfere znanosti i visokog obrazovanja.

Zaključno za portal srednja.hr, očito je da ovaj medij nije nastao da bi nepristrano informirao javnost o temama od općeg interesa za srednjoškolce ili studente, nego s jasnim ciljem da srednjoškolske i studentske teme iskoristi pri stranačkim sukobljavanjima ili svjetonazorskim bitkama. Međutim, mala čitanost ovog portala, stabilna HDZ-ova vlast u državi i posve izgledna pobjeda Damira Borasa na predstojećim izborima za rektora Sveučilišta u Zagrebu, ukazuju na to da ovaj medij nije ispunio svrhu zbog kojih je nastao.

Tomislav Bilić

[1] Damir Boras

[2] Mario Grčević

[3] Student okupio kolege i pokrenuo portal za učenike srednjih škola

Dosta smo sigurni da je priča o Marku, dečku koji je iz dedine stare radione pokrenuo srednju.hr najbolja koju smo ovaj tjedan objaviliDosta smo sigurni da je priča o Marku, dečku koji je iz dedine stare radione pokrenuo srednju.hr najbolja koju smo ovaj tjedan objavili

Većina tvrtki sama priča da je obrazovanje važno, a bitno im je da ne trebaju dati novac

[4]Osnivač srednje.hr ima novi pothvat. Danas je pokrenuo portal za umirovljenike

[5] HDZ-ov ministar gostovao je na HRT-u, a na ekranu iza njega pojavili se oglasi iz kojih se danas sprda čitav internet

Ministar Šustar do srijede u 10h mora odlučiti između kurikuluma i kurikula

Ministar Barišić iznio alternativne činjenice u pokušaju da opravda Ministarstvo i Jasminku Buljan Culej

[6]Politički put Ladislava Ilčića i njegov utjecaj na obrazovni sustav

Hrvatski studiji postaju utočište za članove HSP AS: Nakon dopredsjednice, zaposlen i glasnogovornik stranke

[7]Marko Vučetić održao rijetko suvisao govor u Saboru: Hrvatski studiji su preslika hrvatskog društva

Država štedi na kurikularnoj reformi: Suprotno najavi, u 2018. manje novca za reformu nego u 2017.

[8]Raspad sistema u Ministarstvu: Državni tajnici Glunčić i Šlezak vode suprotnu politiku od ministrice i HNS-a

[9] Maro Alavanja

[10] Maro Alavanja postao direktor strateških komunikacija Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati

[11] Tamara Perišin i Maro Alavanja imenovani posebnim savjetnicima ministrice Divjak

 

HKV/https://www.hkv.hr/izdvojeno/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)