PREDSJEDNIŠTVO HNS BiH: Institucionalna jednakopravnost Hrvata minimum ispod kojeg se neće ići

Vrijeme:1 min, 55 sec

 

 

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) održalo je danas svoju 21. sjednicu u Mostaru, na kojoj je analiziralo trenutno stanje na svim razinama vlasti, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

 

Najviše vremena posvećeno je razgovoru i aktivnostima oko izbornog procesa, razgovarano i o mogućem zajedničkom izlasku stranaka članica HNS-a na predstojeće izbore u BiH, te je kazano kako se dijalog o toime nastavlja nastavlja.

Predsjedništvo je još jednom potvrdilo svoju ranije donesenu odluku, kako se mora doći do kompromisa, kako bi se Izborni zakon izmjenio, sukladno odluci Ustavnog suda BiH.

Predsjedništvo HNS-a je čvrstog uvjerenja kako dužnosnici HNS-a unatoč raznim krizama na aktualnoj političkoj sceni, trebaju nastaviti dosljednu politiku oko promjena Izbornog zakona.

Promjenom Izbornog zakona ostvarila bi se institucionalna jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, što je minimum ispod kojeg dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora i stranke okupljene oko njega, neće pristati.

Na sjednici je dogovorena i Koordinacija unutar HNS-a na nižim razinama vlasti koja je jednoglasno podržana.

Predsjedništvo HDZ-a BiH: U narednom razdoblju doći će do izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

Prije sjednice Predsjedništva HNS BiH zasjedalo je Predsjedništvo HDZ-a BiH. Na sjednici je analiziran rad u 2017. godinu te plan za 2018. godinu, prenosi HMS.

Plan rada stranke za tekuću godinu prezentirali su voditelji organizacijskih cjelina HDZ-a BiH i to: Mladeži, Zajednice žena, Kluba utemeljitelja, Političke akademije te  Odbor za branitelje. Također, na sjednici je utvrđen i kalendar aktivnosti za 2018. godinu. Zaključeno je kako će se kroz stranačku infrastrukturu, svi planovi ugraditi u zajednički plan izbornih aktivnosti, odnosno plan za izbornu kampanju, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ BiH.

Na sjednci je urađen presjek političkog stanja, te je razgovarano o pripremama za predizborne aktivnosti, s ciljem skretanja pozornosti na važnost izmjena i dopuna Izbornog zakona sukladno odluci Ustavnog suda u BiH, kako bi se omogućilo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, da konstitutivnost zaživi sukladno odlukama Ustavnog suda i da se Bosna i Hercegovina napokon okrene europskoj budućnosti.

Predsjedništvo HDZ BiH je i na danas održanoj sjednici potvrdilo uvjerenje kako će u narednom razdoblju doći do izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Na sjednici je zaključeno kako će se u narednom razdoblju voditi razgovori s predsjednicima stranaka u BiH vezani za aktualnu političku situaciju.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)