GENJAC: Ukoliko u Turskoj lobira za Izborni zakon BiH, Grabar Kitarović je na pogrešnom putu

Vrijeme:2 min, 20 sec

 

 

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović će, prema pisanju hrvatskih medija, tijekom posjete Turskoj lobirati za izmjene Izbornog zakona BiH.

 

Ona će, prema pisanju Dnevnik.hr, s turskim predsjednikom Erdoganom razgovarati o stanju u BiH, upravo zbog njegovih bliskih veza s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Ukoliko su navodi hrvatskih medija točni, predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac za portal Vijesti.ba kaže da je to pogrešan put i da od toga ništa neće biti.

“Nema nikakvog smisla razgovarati s bilo kojim pojedincem, u smislu njegovog osobnog stava, ili sa bilo kojom državom, u smislu političkog ili bilo kojeg drugog odnosa, ili, pak, u smislu bilo kakvih personalnih veza, o tako krupnim pitanjima kao što je Izborni zakon jedne suverene države. Izborni zakon suverene države BiH mora se razmatrati isključivo u kontekstu europskih standarda i europskih vrijednosti, jer naša država želi biti dio EU”, navodi Genjac.

On kaže da BiH stremi euroatlantskim integracijama i vrijednostima na tom putu, odnosno vrijednostima na kojima je uspostavljena EU, a to su, između ostalog, vrijednosti ljudskih prava, nediskriminacije, jednakog biračkog prava i slično.

To je, dodaje, propisano brojnim konvencijama koje su usvojene i koje su, prema Daytonskom mirovnom sporazumu, nadređene Ustavu BiH.

“Dakle, sve ono što se tiče ljudskih prava i što je u vezi s tim pravima, pa i integritet izbornog procesa i izborni proces u kontekstu ljudskih prava, mora se sagledavati isključivo u kontekstu europskih vrijednosti, standarda i konvencija, kojima je to propisano. Ukoliko hrvatska predsjednica Grabar Kitarović želi pomoći BiH, ona treba testirati u kontekstu europskih standarda svi prijedloge koje se upućuju i ispostavljaju BiH u kontekstu Izbornog zakona. Ukoliko ti prijedlozi budu u skladu s europskim standardima, ona može pomoći da budu usvojeni, jer je sve drugo štetno za BiH”, kaže Genjac u izjavi za Vijesti.ba.

Kao delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda, Genjac je za Vijesti.ba govorio i o očekivanjima od sjednice Zastupnčkog doma 17. siječnja na čijem dnevnom redu će se naći HDZ-ov prijedlog izmjera Izbornog zakona BiH.

Genjac smatra da se radi o isključivom stavu zastupnika koji su taj prijedlog uputili u parlamentarnu proceduru, te da ne postoji spremnost na kompromis.

“Prijedlog je upućen po hitnoj proceduru, prema metodi ‘uzmi ili ostavi’, na Domu naroda usvojen je preglasavanjem bošnjačkih delegata i kao takav dolazi u Zastupnički dom. S takvim isključivim odnosom, nimalo spremnim za kompromis, ali i zbog činjenice da je suprotstavljen Ustavu FBiH i europskim konvencijama, ovaj prijedlog nije prihvatljiv i mislim da neće biti usvojen u Zastupničkom domu”, kaže Genjac.

On napominje da se podrška pomenutom predloženom zakonskom rješenju svela na zastupnike HDZ-a BiH i SNSD-a.

“Zašto poslanici SNSD-a podržavaju taj prijedlog, to je za drugu, vrlo interesantnu analizu”, navodi Genjac u izjavi za Vijesti.ba./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)