MUSA ZA HMS: Federaciju žele očistiti samo za sebe

Vrijeme:2 min, 53 sec

 

 

Ivan Musa, predsjednik HKDU-a, član Predsjedništva HNS-a te zastupnik u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis upozorio je kako je pokušaj brisanja nacionalne odrednice, odnosno prefiksa hrvatski iz naziva javnih poduzeća nastavak politike potpunog oduzimanja prava Hrvatima, njihovog dekonstituiranja te u konačnici čišćenja Federacije. Ističe, kako je riječ o očitom primjeru raspakiranja Washingtonskog, pa i Daytonskog sporazuma te podsjeća kako su Hrvati kroz te sporazume unijeti u zajedničku državu i nazive poduzeća.

 

“Nije tehničko, već političko pitanje”

“Tu je, po sudu nas Hrvata u Zastupničkom domu, na scenu stupila svebošnjačka koalicija predvođena nacionalsocijalističkom partijom SDP, a sve s ciljem daljnjeg dekonstutuiranja Hrvata, odnosno omalovažavanja, obespravljivanja i svega što iza toga slijedi. Njihova priča da se radi o samo tehničkom pitanju, po našem sudu, apsolutno nije točna, već se radi o čisto nacionalnom pitanju. Ako netko misli da može Hrvate brisati iz Federacije, a samim tim i iz BiH grdno se vara”, poručio je Musa.

Ističe kako hrvatski zastupnici nisu mogli pristati na to te su postupili na način za koji su procijenili da je najbolji; odnosno napustili su sjednicu.

“Razumijem da se bliži izborna godina, ali ovo se više ne može podvesti pod izbornu godinu budući da ovakvi potezi postoje već desetljećima. Očito je da se pod plaštem demokracije želi provesti etničko čišćenje Hrvata u Federaciji”, naglasio je Musa.

“Cilj Federaciju očistiti samo za sebe”

Na pitanje kako komentira činjenicu da su za uvrštavanje na dnevni red bili gotovo svi bošnjački zastupnici, neovisno o stranačkom dresu, kazao je kako je odavno poznata priča bošnjačke politike, a cilj im je Federaciju očistiti samo za sebe.

U tom svojem naumu, dodaje on, Hrvati su im najveća smetnja, a sada je došlo i do dodatne nervoze u bošnjačkim elitama zbor potrebe izmjena izbornog zakonodavstva, odnosno svega što ta tema za sobom nosi. Naime, Ustavni sud BiH je, pojasnio je Musa, jasno naveo što je to Dom naroda, a posebice su bitni zaključci o konstitutivnosti i legitimnom predstavljanju. Ovom odlukom bi se, ističe Musa, bošnjačkoj politici oduzeo mehanizam koji su imali, a koji im je omogućavao da provode majorizaciju kroz izbor izaslanika, ali i člana Predsjedništva BiH.

“Sada žele napraviti sve preduvjete da Hrvata na ovim prostorima nema”, poručio je Musa. Međutim, on upozorava kako je zahtjev za brisanjem prefiksa hrvatski kao i naziva Herceg-Bosna samo jedan u nizu pokušaja, koji se u posljednje vrijeme tempiraju. Potvrdio je kako se priprema i tematska sjednica o obrazovanju, iako se zna da je pitanje obrazovanja na razini Federacije neustavno, no to očito ne zanima bošnjačke elite koje žele i na ovaj način dalje provoditi svoj projekt stvaranja unitarne države. U konačnici ide se toliko daleko da bošnjačko Sarajevo, naglasio je Musa, ne želi priznati Hrvate kao naciju.

Moguća tužba protiv SIP-a

Kada je riječ o problematici izbora, on je stava kako se treba pripremiti i na scenarij podizanja tužbe protiv Središnjeg izbornog povjerenstva ukoliko bi došlo do raspisivanja izbora. To je objasnio na način da bi takva odluka SIP-a, a u situaciji u kojoj se zna da se izborni rezultati ne bi mogli implementirati, dovela do kaosa u zemlji te bi se proizvelo ono što je Ustavni sud rekao da ne može biti. Ističe kako su neprihvatljive neke najave kako će možda SIP određivati broj izaslanika, upitavši se na koji će to način SIP računati koliko broj Hrvata se treba izabrati./M.I./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)