Codex moralis croaticum (Hrvatski moralni kodeks) Mile Prpa: Hrvatska i njena dijaspora

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

 

Hrvatska i njena dijaspora

– Negdje sedamdesetih godina prošlog stoljeća tadanji hrvatski dugogodišnji komunistički čelnik dr. Vladimir Bakarić na jednom predavanju kazao je da Hrvatska ima najgoru moguću dijasporu na svijetu. To se momentalno nije smjelo prihvatiti, jer od njega se nije moglo drugo ni očekivati, već, odmah u sebi napraviti inverziju – da niti jedna dijaspora u svijetu nema goru matičnu ili domovinsku vlast kao hrvatska dijaspora. To je bilo u vrijeme socijalizma.A kako danas stoji stvar u odnosima Hrvatske i njene dijaspore?! Zacijelo ne mnogo bolje!

Hrvati u Kanadi

Svi oni koji su iz bilo kojeg razloga napustili svoju domovinu i otišli trajno živjeti u neke europske ili i prekoocenske zemlje stekli su novu domovinu, ali negdje duboko u sebi, u svojoj duši zadržali su i korijenje i ljubav prema staroj domovini.

Nova domovina je poput vinove loze, koja te napojila i opila, ali ako je napustiš samo godinu dana, kad se vratiš, na njoj više nećeš naći nikakva ploda.

Stara domovina je poput masline, i ako je napustiš i vratiš joj se i nakon pedeset godina – dočekat će te krošnja puna plodova. Stara domovina u duši svakog iseljenika ima posebno i sentimentalno značenje i veze s njom teško je potrgati, i što si stariji kao da su te veze, ti konopci sve zategnutiji. Nostalgija čini svoje. Ali kakvu vezu zadržava stara domovina, kao vlast, prema onima koji su, najčešće trbuhom za kruhom, otišli u daleke zemlje? Povijest je pokazala da tu nema baš previše sentimenta i da je ta ljubav – jednostrana. Ljubav iseljenika prema staroj domovini, ali ne i ljubav vlasti stare domovine prema svojim iseljenicima, osim u dijelu koji se odnosi na neki materijalni interes, pa se tu zna glumiti ljubav. Ali ljubav izmeđ hrvatskog naroda, ovoga u domovini i onoga u iseljeništvu, gori kao vječni plamen, kao dvije vatre koje su se stopile u jedan plameni buk………..

 

………Više na stranici CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)

 

https://hrvatskonebo.com/CodexmoralisCroaticum/2017/11/29/codex-moralis-croaticum-hrvatski-moralni-kodeks-mile-prpa-hrvatska-i-njena-dijaspora/

 

CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)/Mile Prpa/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)