Mile Prpa : Vrabac Tvrtko i Keopsova piramida

Vrijeme:5 min, 4 sec

 

 

Donosimo proročansku priču Vrabac Tvrtko i Keopsova piramida iz knjige Vrabac Tvrtko i federacija ptica d.o.o autora gospodina Mile Prpe, gdje je,  dvije godine prije  znanstvenog otkrića, priča govorila o postojanju ogromne prostorije u Keopsovoj piramidi i “što se u njoj nalazi” i to točno na mjestu gdje su je dvije godine poslije znanstvenici locirali.

Daran Bašić /Hrvatsko nebo

 

 

Jednom prilikom na stablu vrapci glasno cvrkutali, a u stvari žučno razgovarali o svojim pothvatima pod vodstvom glasovitog vrapca Tvrtka. Jedan vrapčić koga zvali Vitko, upita: Gdje se nalaze egipatske piramide? Nije znao što su to piramide, već samo čuo da ih vrapci spominju u razgovoru. Vrabac Tvrtko objasni mu ono malo što je i on čuo o piramidama. Vrapčić Vitko reče – Volio bih vidjeti egipatske piramide.

I drugi vrapci izražiše želju da ih posjete.

Posve polako i neprimjetno stigla jesen. Lišće počelo žutjeti, a vrijeme kao stvoreno za turističko putovanje u Egipat. Proširile se priče o putovanju i jedna lastavica ponudi se da će ih odvesti do piramida.

Njoj je usput jer svake godine prilikom seobe prelijeće piramide. Svi prihvatiše ponuđeno. Znatiželja među pticama bila velika. Vrapcima se priključi nekoliko tisuća drugih ptica, malih i velikih, pjevica i kreštalica…!

Preletješe preko jadranskih otoka do juga Italije, pa preko Sicilije sve do Egipta, gdje ugledaše grad Kairo, a tad lako nađu kolosalna zdanja egipatskih piramida.

Prvo što ih se dojmilo bilo je da se svuda prostire pustinja, da nigdje nema zelenog stabla. Ta silna masa ptica od nekoliko desetaka tisuća spusti se na piramide, a ponajviše na najveću Keopsovu piramidu.

Pridruže im se brojne domaće ptice. Piramide su vrvjele od ptica, njihovog cvrkutanja, kreštanja, pjevanja, gakanja, biglisanja isl. To se nije nimalo svidjelo egipatskim vlastima pa su poslale helikopter koji je izbacivao nekakav dim da ih rastjera, da ptice svojim izmetom ne oštete piramide. Uzalud bio let helikoptera, ptice nisu imale gdje stati pa se stalno vraćale na piramide.

Svima bilo vruće, makar je bila jesen. Vrapčić Vitko tražio samo rupice među ogromnim kamenim gromadama od kojih je izgrađena Keopsova piramida, u njih se zavlačio bilo mu svježije, nije ga izravno peklo sunce. Nakon ulaska u nekoliko rupica, u jednoj osjeti strujanje zraka, bilo mu ugodno. Na svoje iznenađenje to nije bila rupica već jedan dugački tunelić kroz koji se uspio provući, i odlučio provjeriti kamo vodi.

I gle, na udaljenosti od nekoliko metara, nađe se u jednoj ogromnoj okrugloj svijetloj prostoriji, s visokom zlatnom kupolom i mnoštvom svjetlucavih dijamanata po zidovima koji su lovili svaku zraku svjetla, zrake se odbijale od jednog do drugog dijamanta, veličine ljudske glave i tako svjetlile.

Dvoranom dominiralo dvanaest, desetak metara visokih, ljudskih figura izlivenih od čistog zlata, poredanih u vrlo širokom krugu. Prema njihovom izgledu najvjerojatnije se radilo o faraonima, ili sudeći po njihovim odorama u najmanju ruku o visokim dostojanstvenicima. U rukama držali simbole vlasti ili mudrosti. U središtu kruga nalazio se ogroman dijamant visine čovjeka iz kojeg zračila svjetlost koja se stalno prelijevala u različitim bojama. U dvorani čuo se nekakav zvuk, vrlo ugodan uhu, naprosto plemenit ili božanstven. Bilo toga još mnogo za vidjeti ali se Vitko u to nije razumio.

Odluči prekinuti razgledavanje. Ponovno pronađe ulaz u tunelić kroz koji se provukao i polako se vrati među ptice. Odluči da o tome nikome ništa ne govori osim vrapcu Tvrtku. Dugo mu trebalo da ga pronađe među brojnim pticama koje su vrvjele na svim stranama piramide.

Zamolio ga da se malo izmaknu od drugih ptica jer mu ima reći nešto vrlo važno. Kad mu ispriča sve što je vidio, Tvrtko se začudi i reče mu da nikome ništa ne govori. Njih dvojica zajedno će to pogledati ujutro.

I doista drugo jutro, dok sunce izlazilo upute se njih dvojica kroz uski tunelčić, koji se nalazio s južne strane piramide, po prilici na jednoj trećini njene visine. Vitko se provlačio prvi, a za njime Tvrtko koji je bio krupniji i jedva se provukao.

Kad stigoše u dvoranu Tvrtko osta zapanjen ljepotom prizora, puni sat vremena razgledavali su tu prekrasnu dijamantno-zlatnu dvoranu s velikim zlatnim kipovima i mnogo toga drugog što gotovo nije moguće ni opisati. Vrabac Tvrtko uze jednu vrlo sitnu zlatnu figuricu i ponese je sa sobom.

Na povratku razmišljali koga o tome obavijestiti. Tvrtko reče ako o tome obavijestimo policiju neće nam vjerovati, možda nas iz zabave i ubiju. Potom se Tvrtko dosjeti najbolje da idemo u Kairo kod ravnatelja Muzeja egipatskih starina. Tako i učiniše. Kad su doletjeli ispred njegovog kabineta zamole tajnicu da ih najavi. Ona uđe kod ravnatelja i reče mu – Traže Vas dva vrapca. On se na to nasmija. Tajnica reče – Ne šalim se tu su ispred kabineta. Reče joj da ih uvede.

Kad ugleda vrapce koji ga kulturno pozdraviše, pažljivo ih sasluša. Detaljno mu objasne što su otkrili, sumnjivo ih je gledao i upita ih – “Imate li vi kakav materijalni dokaz za vašu tvrdnju”? Vrabac Tvrtko  pruži mu zlatno dijamantnu figuricu i reče da ju je uzeo upravo zbog dokaza. Pomno je promatrao figuricu kakvu dosad nije vidio. Problijedi, i reče vrapcima uzet ćemo sondu s malom kamerom i gurnuti je kroz uski tunel da vidimo što ste našli. Sutradan dođe s još dva povjerljiva suradnika tehničara i na licu mjesta ugura sondu dugu nekoliko metara s malom ali jakom kamerom na vrhu, i na ekranu laptopa pokaza se slika svega onoga što su vrapci vidjeli. Potom su arheolozi i drugi stručnjaci imali pune ruke posla.

No, tajna je ipak dospjela na naslovne stranice svih svjetskih novina, počeli se skupljati brojni turisti, svi su željeli prisustvovati povijesnom događaju velikog arheološkog otkrića.

Trebalo je nekoliko mjeseci da struka odluči što činiti, probijati ulaz u tajanstvenu prostoriju i dopustiti pristup građanima ili…!

Ptice prekrile cijelu Keopsovu piramidu, iz daljine izgledala kao neki živi mravinjak. Vremenski turistički izlet na piramidu trajao puna tri dana. Let ptica na Keopsovu piramidu zabilježen je u svim povijesnim čitankama.

Vrapcu Tvrtku i njegovom pomoćniku vrapčiću Vitku dali nagrade i proglasili ih velikim egiptolozima jer su otkrili najveću tajnu egipatskih piramida..

Zagreb, 09. 11. 2015.

 

Mile Prpa /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)